Σε ανάρτησή του, ο επίκουρος καθηγητής Επιδημιολογίας, Γκίκας Μαγιορκίνης, επικαλούμενος την τελευταία ενημέρωση του βρετανικού οργανισμού για την Ασφάλεια της Δημόσιας Υγείας (UKHSA), επισημαίνει ότι η επιδημική καμπύλη επιβεβαιώνει ότι υπάρχει ύφεση του φαινομένου, το οποίο κορυφώθηκε τέλη Μαρτίου με αρχές Απριλίου.
Επιπλέον, οι επιστήμονες έχουν στα χέρια τους την πρώτη αλληλουχία πλήρους μήκους αδενοϊού 41 από περιστατικό. Η ανάλυση δείχνει ότι το συγεκριμένο διαφέρει ελάχιστα από άλλα γνωστά στελέχη ενώ το φυλογενετικό δέντρο δεν δείχνει κάποιον ιδιαίτερο κλάδο. Η ανάλυση για SARS-CoV-2 δείχνει ότι λίγα παιδιά μολύνθηκαν από τον ιό χρονικά κοντά στην ηπατίτιδα, ενώ από τα οκτώ παιδιά που χρειάστηκαν μόσχευμα, στα επτά έγινε test για αδενοϊό. Και στα επτά ανιχνεύθηκε ο αδενοϊός (100%).
Σύμφωνα με την τελευταία εκτίμηση κινδύνου του Ευρωπαϊκού Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψη Νοσημάτων (ECDC), η τρέχουσα κύρια υπόθεση είναι ότι ένας επιπλέον παράγοντας επηρεάζει τα μικρά παιδιά με λοίμωξη από αδενοϊό, η οποία θα ήταν ήπια σε κανονικές συνθήκες, προκαλεί μια πιο σοβαρή λοίμωξη ή ηπατική βλάβη που προκαλείται από το ανοσοποιητικό. Άλλες αιτιολογίες (π.χ. άλλοι λοιμώδεις ή τοξικοί παράγοντες) βρίσκονται ακόμη υπό διερεύνηση και δεν έχουν αποκλειστεί αλλά θεωρούνται λιγότερο πιθανές. Η πλήρης παθογένεια της νόσου δεν είναι ακόμη σαφής. Η ασθένεια είναι σπάνια και τα στοιχεία σχετικά με τη μετάδοση από άνθρωπο σε άνθρωπο παραμένουν ασαφή. Οι περιπτώσεις που έχουν καταγραφεί στην Ευρωπαϊκή Ενωση είναι σχεδόν εξ ολοκλήρου σποραδικές. Ως αποτέλεσμα, ο κίνδυνος για τον ευρωπαϊκό παιδιατρικό πληθυσμό δεν μπορεί να εκτιμηθεί με ακρίβεια.
ΕΟΔΥ - κορονοϊός: 531 νέες εισαγωγές, 7 διασωληνώσεις και 27 θάνατοι την τελευταία εβδομάδα
Μέχρι τις 19 Μαΐου 2022, έχουν αναφερθεί 125 περιπτώσεις οξείας ηπατίτιδας σε παιδιά ηλικίας 16 ετών και κάτω από 14 χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης / Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου (δύο στην Αυστρία, εννέα στο Βέλγιο , δύο στην Κύπρο, έξι στη Δανία, δύο στη Γαλλία, τρεις στην Ελλάδα, έξι στην Ιρλανδία, 35 στην Ιταλία, έξι στην Ολλανδία, τέσσερις στη Νορβηγία, τρεις στην Πολωνία, 12 στην Πορτογαλία, 26 στην Ισπανία και εννέα στη Σουηδία. Σε αυτές τις περιπτώσεις, έξι χρειάστηκαν μεταμόσχευση ήπατος.
Υπενθυμίζεται ότι στην Ελλάδα τρία περιστατικά έως τώρα έχουν αναφερθεί με ηπατίτιδα αγνώστου αιτιολογίας. Τα δύο εξ αυτών, ηλικίας 14 μηνών και 10 ετών, παρουσίασαν συμπτώματα από το γαστρεντερικό σύστημα (κοιλιακό άλγος και εμέτους) και πυρετό και από τον εργαστηριακό έλεγχο διαπιστώθηκε αύξηση των ηπατικών ενζύμων (τρανσαμινάσες >500 IU/ml). Το άλλο παιδί, ηλικίας 18 μηνών, ήταν ασυμπτωματικό και οι τρανσαμινάσες του βρέθηκαν αυξημένες>500 IU/ml σε προληπτικό εργαστηριακό έλεγχο.
Ειδήσεις σήμερα
Μακελειό στο Τέξας: Σοκάρουν τα μηνύματα του 18χρονου λίγο πριν σκοτώσει 19 παιδιά και δύο δασκάλους
Ελληνοτουρκικά: Μπαράζ προκλήσεων με δηλώσεις, παραβιάσεις, μεταναστευτικό
Κάρτα εργασίας: Την 1η Ιουλίου και από σούπερ μάρκετ, τράπεζες η πρεμιέρα – Πώς θα λειτουργεί