Η υπέρταση στην κρίσιμη ηλικιακή περίοδο των 30 και 40 ετών, μπορεί να βλάψει τον εγκέφαλο και να αυξήσει τον κίνδυνο άνοιας στην μετέπειτα ζωή, σύμφωνα με νέα έρευνα από τη Βρετανία. Τα αποτελέσματα της συγκεκριμένης έρευνας που δημοσιεύτηκαν στην επιστημονική επιθεώρηση «Lancet Neurology» έδειξαν πως η υψηλή αρτηριακή πίεση στη μέση ηλικία σχετίζεται με καταστροφή των αιμοφόρων αγγείων και συρρίκνωση του εγκεφάλου.
Σε ποια ηλικία αυξάνει τον κίνδυνο άνοιας η υπέρταση
Συγκεκριμένα, βρέθηκε ότι η υπέρταση στις ηλικίες 36 με 43 συνδέεται με συρρίκνωση του εγκεφάλου, ενώ στις ηλικίες 43 με 53 σχετίζεται με περισσότερες ενδείξεις καταστροφής των αιμοφόρων αγγείων ή με μικρά εγκεφαλικά επεισόδια στην ηλικία των 70.
Καμπανάκι από τον ΕΟΔΥ: Αύξηση στη θετικότητα των αναπνευστικών ιώσεων
Ο καθηγητής Τζόναθαν Σκοτ, κλινικός νευρολόγος στο Ινστιτούτο Νευρολογίας Queen Square του Πανεπιστημιακού Κολεγίου του Λονδίνου (UCL), ο οποίος διεξήγε τη μελέτη εξηγεί πως εφόσον η υπέρταση στην ηλικία των 30 έχει αντίκτυπο στην υγεία του εγκεφάλου έως και τέσσερις δεκαετίες αργότερα, οι θεραπευτικές παρεμβάσεις πρέπει να αρχίζουν όσο το δυνατόν νωρίτερα.
Η αλυσίδα: «υπέρταση- εγκεφαλικό- άνοια»
Είναι γνωστό ότι η αρτηριακή υπέρταση αποτελεί αίτιο άνοιας αγγειακής αιτιολογίας. Η «άνοια αγγειακής αιτιολογίας» μπορεί να εκδηλωθεί μετά από κάποιο εγκεφαλικό επεισόδιο, σε περιοχή του εγκεφάλου που παίζει σημαντικό ρόλο στη λειτουργία της μνήμης. Πρόσφατα δεδομένα συσχετίζουν, μάλιστα, την αρτηριακή υπέρταση και με την παθογένεια της νόσου Αλτσχάιμερ.
Όλες η ερευνητικές σχετικές μελέτες που έγιναν με σκοπό να διευκρινισθεί η σχέση μεταξύ αρτηριακής πίεσης και άνοιας έδειξαν ότι η υψηλή συστολική ή/και διαστολική πίεση αρτηριακή πίεση αποτέλεσαν παράγοντα κινδύνου για εκδήλωση άνοιας.
- Η υψηλή συστολική-μεγάλη πίεση σχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο για αγγειακού τύπου άνοια και νόσο Αλτσχάιμερ. Από την άλλη μεριά η χαμηλή-συστολική πίεση παλμού σχετίζεται επίσης με αυξημένο κίνδυνο άνοιας λόγω μειωμένης εγκεφαλικής αιμάτωσης.
- Πρόσφατες μελέτες έδειξαν ότι οι μεταβολές στην 24ωρη καταγραφή της αρτηριακής πίεσης σχετίζονται με τη νοητική λειτουργία. Η υψηλή συστολική αρτηριακή πίεση κατά τη διάρκεια της νύκτας αλλά και οι μεγάλες διακυμάνσεις στις τιμές της αρτηριακής πίεσης φαίνεται ότι συντελούν στις διαταραχές της νοητικής λειτουργίας.
Ένα πολύ σημαντικό κλινικό θέμα είναι να διευκρινισθεί αν η θεραπεία με αντιυπερτασικά μπορεί να επηρεάσει την επίπτωση της άνοιας.