Το νομοσχέδιο για τον προσωπικό γιατρό σήμερα ξεκινά να συζητείται στην Ολομέλεια της Βουλής και σε αυτό έχουν ήδη κατατεθεί τροπολογίες με ρυθμίσεις του υπουργείου Υγείας, που μεταξύ άλλων περιλαμβάνουν αλλαγές στη φαρμακευτική πολιτική.
Ο στόχος είναι το “νοικοκύρεμα” της φαρμακευτικής δαπάνης που θα … ανακουφίσει τον ΕΟΠΥΥ και κατ΄επέκταση την “τσέπη” των πολιτών αλλά και τα ταμεία των φαρμακευτικών εταιρειών.
«Tissue is the issue»: Ο δρόμος προς την εξατομίκευση της ογκολογικής θεραπείας
Βασική αλλαγή είναι ότι ο μέχρι τώρα ενιαίος προϋπολογισμός του ΕΟΠΥΥ “σπάει” σε δύο βασικούς κλειστούς προϋπολογισμούς. Ο ένας θα αφορά τα Φάρμακα Υψηλού Κόστους, δηλαδή τα 1Α που χορηγούνται στους ασθενείς αποκλειστικά σε νοσοκομεία ή ιδιωτικές κλινικές και τα 1Β που διατίθενται τώρα από τα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ. Ο άλλος θα είναι όλα τα υπόλοιπα φάρμακα που διακινούνται από τα ιδιωτικά φαρμακεία. Σημειώνεται ότι η φαρμακευτική δαπάνη είναι περίπου 2 δις ευρώ, όμως η κατανάλωση φαρμάκων έφτασε το 2021, σύμφωνα με εκτιμήσεις, σε 3,3 δις ευρώ. Αυτό σημαίνει ότι το επιπλέον 1,3 δις ευρώ δίνεται από τις εταιρείες με τα γνωστά στον κλάδο clawback και rebate.
Μεταξύ των αλλαγών του υπουργείου Υγείας προβλέπεται η κατάργηση της κατανομής των αυτόματων επιστροφών (clawback) 80%-20% για την εξωνοσοκομειακή δαπάνη και 90%-10% για τη νοσοκομειακή. Εως τώρα, το 80% της υπέρβασης της φαρμακευτικής δαπάνης υπολογίζεται βάσει του μεριδίου της εταιρείας στο σύνολο της δαπάνης και το 20% βάσει της ανάπτυξης της. Αντίστοιχα, στη νοσοκομειακή φαρμακευτική δαπάνη το 90% του clawback, υπολογίζεται μέχρι σήμερα βάσει του μεριδίου της εταιρείας στο σύνολο της δαπάνης και το 10% βάσει της ανάπτυξης της. Η κατάργηση αυτών των δύο τρόπων κατανομής του clawback αποτελούσε αίτημα των φαρμακευτικών εταιρειών. Πλέον, ο καταλογισμός του clawback στις εταιρίες θα γίνεται με βάση το μερίδιο αγοράς των φαρμάκων τους.
Επίσης, αυξάνεται το rebate, δηλαδή οι υποχρεωτικές εκπτώσεις που καταβάλλουν οι εταιρείες στις τιμές των φαρμάκων ανάλογα με τον όγκο των πωλήσεών τους, ενώ για φτηνά νοσοκομειακά φάρμακα θα υπάρχει “πλαφόν” στο clawback με σκοπό τον εξορθολογισμό του. Ενδεικτικά, σύμφωνα με όσα προβλέπει η τροπολογία, για φαρμακευτικά σκευάσματα αξία προμήθειας από ένα λεπτό του ευρώ (0,01) έως 5 ευρώ, η αυτόματη επιστροφή ορίζεται σε 0%.
Μεταξύ άλλων, για την αντιμετώπιση των αυξημένων αναγκών χορήγησης αντιικών φαρμάκων σε ευπαθείς ομάδες και σε ασθενείς που βρίσκονται σε περιορισμό λόγω νόσησης από τον κορονοϊό, τα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ που διακινούν αντιϊκά φάρμακα δύναται να λειτουργούν και το Σάββατο.