Η άρθρωση του αγκώνα – λόγω θέσης και χρήσης – είναι εκτεθειμένη σε κακώσεις, φλεγμονές, τενοντίτιδες, αρθρίτιδες και διάφορες άλλες καταστάσεις, όπως ο λεγόμενος «αγκώνας του τένις» (επικονδυλίτιδα), ή ακόμη και κατάγματα, που δεν είναι καθόλου σπάνια, με συνέπειες συνήθως μακροχρόνιες στην αποκατάσταση, επειδή τα οστά που σπάνε είναι ακριβώς στην άρθρωση.
Ο πόνος δεν έρχεται μόνο… με το τένις
Από τις πιο συχνές παθήσεις του αγκώνα είναι η επικονδυλίτιδα ή ο «αγκώνας του τένις. Πήρε το όνομά της επειδή εμφανίζεται συχνά σε παίχτες του τένις. Φυσικά δεν είναι ανάγκη να είναι κάποιος τενίστας για να το υποστεί.
Υδραυλικοί, μάγειρες, οδηγοί, νοικοκυρές, καθώς και όσοι κάνουν πολλά ερασιτεχνικά μαστορέματα που απαιτούν στροφικές επαναλαμβανόμενες κινήσεις ή σηκώνουν διάφορα αντικείμενα τα οποία συνδυάζουν στροφή και έλξη, έχουν αυξημένες πιθανότητες να εκδηλώσουν επικονδυλίτιδα. Η επιδημιολογία είναι ξεκάθαρη:
- Συνήθως επηρεάζει ενήλικες μέσης ηλικίας 40-60 ετών.
- Προσβάλλει πιο πολύ τους άνδρες από τις γυναίκες σε αναλογία 3 προς 1.
- 10-50% των παικτών τένις υποφέρει από επικονδυλίτιδα.
- 1-3% του πληθυσμού πάσχει από επικονδυλίτιδα.
- Περίπου το 30% των εργαζόμενων θα την υποστεί.
- Λιγότερο από 5% των περιπτώσεων είναι συνδεδεμένο με το τένις.
- Λιγότερο από 10% αυτών χρήζει χειρουργικής επέμβασης.
Μια χειραψία μπορεί να αναδείξει την ύπαρξη επικονδυλίτιδας
Δωρεάν προληπτικός έλεγχος από 30 έως 70 ετών - Καρδιαγγειακός έλεγχος σε 3 στάδια
Ο πόνος εκδηλώνεται στην εξωτερική πλευρά του αγκώνα, πονάει με την ψηλάφηση και μπορεί να πηγαίνει προς το χέρι ή προς τον ώμο. Ο πιο εύκολος τρόπος να υποψιαστούμε την επικονδυλίτιδα είναι η χειραψία, που, όσο πιο θερμή, πιο σφικτή και πιο εγκάρδια είναι, τόσο πιο ισχυρός είναι και ο πόνος στον αγκώνα. Άλλοι τρόποι εκδήλωσης του προβλήματος μπορεί να είναι το σήκωμα ή μεταφορά αντικειμένων (τραπέζι, καρέκλα, σακούλες) ή το σερβίρισμα νερού ή κρασιού με κανάτα κτλ.
Ξεκουράστε τον αγκώνα σας
Η αντιμετώπιση πρέπει να γίνεται ανάλογα με την αιτία που προκαλεί το πρόβλημα. Αν, λοιπόν, γνωρίζετε την αιτία πρόκλησης του προβλήματος (πόνος σε κινήσεις στην εργασία ή στα αθλήματα), διακόψτε για λίγο διάστημα τις κινήσεις αυτές και βρείτε άλλες, που θα αποφορτίσουν τον αγκώνα. Μερικές φορές, λόγω του έντονου πόνου, ο γιατρός μπορεί να εφαρμόσει τοπικές ενέσεις, με μικρή δόση κορτιζόνης και ξυλοκαϊνης. Σε πολύ βαριές καταστάσεις μπορεί να χρειαστεί επέμβαση, αλλά αυτό δεν είναι τόσο συχνό.
Απλά “tips” για την επικονδυλίτιδα
- Εφαρμόστε έναν καλό επίδεσμο (αγκωνίδα. Φροντίστε να αναπαύεστε και να κάνετε ειδικές ασκήσεις και κινήσεις για την πρόληψη της δυσκαμψίας.
- Στην οξεία φάση μπορεί να σας προτείνει ο γιατρός αντιφλεγμονώδη και αναλγητική αγωγή, περίδεση, ανάπαυση.
- Στην χρόνια φάση, δηλαδή μετά από 3-5 μέρες από την εμφάνιση του προβλήματος, η φυσικοθεραπευτική αγωγή θα συμβάλει ουσιαστικά στην αποκατάσταση του σημείου που πάσχει, με τη χρήση λέιζερ, υπερήχων, ρευμάτων αναλγησίας, ειδικές μαλάξεις και τεχνικές κινητοποίησης.