Μεταξύ των 139 χωρών που ανταποκρίθηκαν στον τέταρτο γύρο της “σφυγμομέτρησης” που πραγματοποιεί ο ΠΟΥ, οι χώρες ανέφεραν συνεχιζόμενες διακοπές σχεδόν στο ένα τέταρτο των υπηρεσιών κατά μέσο όρο. Σε 84 χώρες όπου είναι δυνατή η ανάλυση τάσεων, το ποσοστό των διαταραγμένων υπηρεσιών μειώθηκε κατά μέσο όρο από 56% τον Ιούλιο-Σεπτέμβριο 2020 σε 23% τον Νοέμβριο 2022- Ιανουάριο 2023.
Οι συνεχιζόμενες διακοπές οφείλονται τόσο σε παράγοντες ζήτησης όσο και σε παράγοντες προσφοράς, συμπεριλαμβανομένων των χαμηλών επιπέδων αναζήτησης υγειονομικής περίθαλψης στις κοινότητες καθώς και της περιορισμένης διαθεσιμότητας εργαζομένων στον τομέα της υγείας και άλλων πόρων υγειονομικής περίθαλψης, όπως ανοιχτές κλινικές ή διαθέσιμα αποθέματα φαρμάκων και προϊόντων.
“Είναι ευπρόσδεκτα νέα ότι τα συστήματα υγείας στην πλειονότητα των χωρών αρχίζουν να αποκαθιστούν βασικές υπηρεσίες υγείας για εκατομμύρια ανθρώπους που τις έχασαν κατά τη διάρκεια της πανδημίας”, δήλωσε ο Δρ Ρούντι Έγκερς, Διευθυντής για Υπηρεσίες Υγείας του ΠΟΥ. “Αλλά πρέπει να διασφαλίσουμε ότι όλες οι χώρες θα συνεχίσουν να κλείνουν αυτό το χάσμα για να ανακτήσουν τις υπηρεσίες υγείας και να εφαρμόσουν τα διδάγματα που αντλήθηκαν για να δημιουργήσουν πιο προετοιμασμένα και ανθεκτικά συστήματα υγείας για το μέλλον”.
Τα πρώτα αξιοσημείωτα σημάδια ανάκαμψης
Σύμφωνα με τη νέα έρευνα, λιγότερες χώρες ανέφεραν σκόπιμη μείωση της πρόσβασης σε όλες τις πλατφόρμες παροχής υπηρεσιών και τις βασικές λειτουργίες δημόσιας υγείας συγκριτικά με τις αναφορές 2020-2021, γεγονός που δείχνει ένα σημαντικό βήμα για την επιστροφή στα προ πανδημικά επίπεδα παροχής υπηρεσιών και την ευρύτερη λειτουργία του συστήματος.
Μέχρι το τέλος του 2022, οι περισσότερες χώρες ανέφεραν ενδείξεις μερικής ανάκαμψης των υπηρεσιών, συμπεριλαμβανομένων των υπηρεσιών για τη σεξουαλική, την αναπαραγωγική, την υγεία της μητέρας, του νεογνού, του παιδιού και των εφήβων. Επίσης, τη θρέψη, την ανοσοποίηση, τις μεταδοτικές ασθένειες (συμπεριλαμβανομένης της ελονοσίας, του HIV, της φυματίωσης και άλλων σεξουαλικά μεταδιδόμενων λοιμώξεων), παραμελημένες τροπικές ασθένειες, μη μεταδοτικές ασθένειες, διαχείριση ψυχικών, νευρολογικών διαταραχών και διαταραχών χρήσης ουσιών, φροντίδα για ηλικιωμένους και παραδοσιακή ή/και συμπληρωματική φροντίδα.
ΕΟΔΥ: «Καλπάζει» η γρίπη - 24 σοβαρά κρούσματα, τρεις θάνατοι σε μία εβδομάδα
Ο αριθμός των χωρών που ανέφεραν διακοπή στην αλυσίδα εφοδιασμού μειώθηκε από σχεδόν το μισό (29 από τις 59 χώρες που απάντησαν) σε περίπου ένα τέταρτο (18 από τις 66 χώρες που απάντησαν) τον τελευταίο χρόνο.
Παρά τα σημάδια ανάκαμψης, οι διακοπές παροχής υπηρεσιών εξακολουθούν να υφίστανται σε όλες τις χώρες, σε όλες τις περιοχές και τα επίπεδα εισοδήματος. Οι χώρες αντιμετωπίζουν, επίσης, αυξανόμενες καθυστερήσεις υπηρεσιών – πιο συχνά σε υπηρεσίες προσυμπτωματικού ελέγχου, διάγνωσης και θεραπείας μη μεταδοτικών ασθενειών – που μπορεί να οδηγήσουν σε αρνητικές συνέπειες καθώς οι άνθρωποι καθυστερούν την πρόσβαση στην έγκαιρη περίθαλψη.
Η ανάκτηση της παροχής βασικών υπηρεσιών υγείας είναι κρίσιμης σημασίας, τονίζει ο ΠΟΥ, γιατί οι διακοπές πιθανόν να έχουν ακόμη πιο δυσμενείς επιπτώσεις στην υγεία τόσο στο σύνολο του πληθυσμού όσο και ατομικό επίπεδο από την ίδια την πανδημία, ειδικά μεταξύ των ευάλωτων ατόμων.
Ειδήσεις σήμερα
Βελιγράδι: Τουλάχιστον 9 νεκροί από την επίθεση 14χρονου σε σχολείο – Καρέ καρέ η σύλληψη του δράστη