Με βάση τις ανακοινώσεις προκύπτει ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων, των εισαγωγών στα νοσοκομεία αλλά και των διασωληνώσεων. Μάλιστα τα νούμερα θυμίζουν το καλοκαίρι του 2022 καθώς πέρυσι η κατάστταση ήταν πολύ καλύτερη.
Γριπώδης συνδρομή – ILI (ανεξαρτήτως παθογόνου)
Σοβαρή Οξεία Λοίμωξη Αναπνευστικού – SARI (ανεξαρτήτως παθογόνου)
✓ Ο αριθμός κρουσμάτων SARI ανά 1.000 επισκέψεις παραμένει σε χαμηλά επίπεδα.
Ιός SARS-CoV2 – λοίμωξη COVID-19
✓ Συνεχίζει να καταγράφεται αυξημένη δραστηριότητα του ιού, με αυξητική τάση στις εισαγωγές για νοσηλεία. Συστήνεται στις ευάλωτες ομάδες πληθυσμού (ηλικιωμένοι και άτομα με υποκείμενα νοσήματα) η σχολαστική τήρηση των μέτρων πρόληψης κατά των λοιμώξεων αναπνευστικού και η έγκαιρη αναζήτηση ιατρικής συμβουλής επί συμπτωμάτων προκειμένου να χορηγείται έγκαιρα θεραπεία. Παράλληλα συστήνεται στο γενικό πληθυσμό, επί παρουσία συμπτωμάτων λοίμωξης αναπνευστικού, ο περιορισμός των επαφών με άτομα που ανήκουν στις ευάλωτες ομάδες.
✓ Η θετικότητα στο σύνολο των ελεγχθέντων δειγμάτων παρουσίασε αύξηση σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα.
✓ Ο αριθμός των νέων εισαγωγών ήταν 669 και παρουσιάζει αυξητική τάση. Ο μέσος εβδομαδιαίος αριθμός νέων εισαγωγών κατά τις προηγούμενες τέσσερις εβδομάδες ήταν 464 και ο αριθμός των εισαγωγών την αντίστοιχη εβδομάδα του 2023 ήταν 226.
✓ Ο αριθμός των νέων διασωληνώσεων ήταν 12. Ο μέσος εβδομαδιαίος αριθμός νέων διασωληνώσεων κατά τις προηγούμενες τέσσερις εβδομάδες ήταν έξι και ο αριθμός των διασωληνώσεων την αντίστοιχη εβδομάδα του 2023 ήταν δύο.
✓ Ο αριθμός των ασθενών με λοίμωξη COVID-19 που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 17.
✓ Ο αριθμός των θανάτων ήταν 26. Ο μέσος εβδομαδιαίος αριθμός των θανάτων τις προηγούμενες τέσσερις εβδομάδες ήταν 17 και ο αριθμός των θανάτων την αντίστοιχη εβδομάδα του 2023 ήταν 17.
✓ Η BA.2.86 με τις μεταλλάξεις F456L και R346T (νέα κατηγορία παραλλαγμένων στελεχών υπό παρακολούθηση από τις 4/6) φαίνεται να επικρατεί κατά τις τελευταίες εβδομάδες.
✓ Η επιτήρηση του ιικού φορτίου στα αστικά λύματα έδειξε αύξηση της κυκλοφορίας του ιού SARS-CoV-2 σε επτά από τις δέκα περιοχές που ελέγχθηκαν.
Ιός της γρίπης
✓ Δεν ανευρέθηκαν θετικά δείγματα για γρίπη τόσο στην κοινότητα (δίκτυο επιτήρησης Sentinel ΠΦΥ), όσο και στα νοσοκομεία (δίκτυο επιτήρησης SARI).
✓ Δεν καταγράφηκε νέο σοβαρό κρούσμα με νοσηλεία σε ΜΕΘ, ούτε νέος θάνατος από εργαστηριακά επιβεβαιωμένη γρίπη. Δηλώθηκε αναδρομικά ένα σοβαρό κρούσμα εργαστηριακά επιβεβαιωμένης γρίπης με νοσηλεία σε ΜΕΘ με ημερομηνία εισαγωγής εντός της εβδομάδας 27/2024.
✓ Από την εβδομάδα 40/2023 έως την εβδομάδα 28/2024 νοσηλεύτηκαν 149 άτομα με εργαστηριακά επιβεβαιωμένη γρίπη σε ΜΕΘ και καταγράφηκαν 71 θάνατοι από εργαστηριακά επιβεβαιωμένη γρίπη.
✓ Από την εβδομάδα 40/2023 έως και την εβδομάδα 28/2024 έχουν τυποποιηθεί 1.064 στελέχη γρίπης (προερχόμενα από δείγματα Sentinel κοινότητας, από δείγματα επιτήρησης SARI και από νοσοκομειακά δείγματα εκτός δικτύων επιτήρησης), εκ των οποίων τα 557 (52%) ήταν τύπου Α και 507 (48%) τύπου Β. Από την εβδομάδα 10 και μετά υπάρχει επικράτηση του τύπου Β, τόσο στην κοινότητα (δίκτυο επιτήρησης Sentinel ΠΦΥ) όσο και στα νοσοκομεία (δίκτυο επιτήρησης SARI).
✓ Συνολικά, έχουν υποτυποποιηθεί στα δύο Κέντρα Αναφοράς Γρίπης 539 στελέχη τύπου Α. Τα 494 (92%) ανήκαν στον υπότυπο Α(Η1)pdm09 και τα 45 (8%) στον υπότυπο Α(Η3).
Αναπνευστικός συγκυτιακός ιός – RSV
✓ Δεν ανευρέθηκαν θετικά δείγματα τόσο στην κοινότητα (δίκτυο επιτήρησης Sentinel ΠΦΥ), όσο και στα νοσοκομεία (δίκτυο επιτήρησης SARI).
Κορονοϊός: Θα αυξηθούν τα κρούσματα την επόμενη εβδομάδα
Σε έξαρση είναι τον τελευταίο καιρό ο κορονοϊός και στη χώρα μας με τα κρούσματα να αυξάνονται καθημερινά. Για την επιδημιολογική κατάσταση της νόσου μίλησε στο EΡΤΝews oΘεόδωρος Βασιλακόπουλοs, καθηγητή Πνευμονολογίας Εντατικής Θεραπείας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών προειδοποιώντας ότι οι ειδικοί αναμένουν την αύξηση των κρουσμάτων τις προσεχείς ημέρες.
«Ο κορονοϊός έπαψε να είναι πανδημία και έχει μπει στην ενδημική του φάση. Θα ζει μαζί μας και θα κάνει εξάρσεις και υφέσεις. Τώρα είμαστε σε μια έξαρση» ανέφερε στην εκπομπή Νewsroom. Mιλώντα στους παρουσιαστές της εκπομπής, Μάκη Προβατά και Στέλλα Παπαμιχαήλ, ο κ. Βασιλακόπουλος αποκάλυψε ότι μελετώντας τα στοιχεία από τα ευρήματα στα λύματα φαίνεται ότι «τις επόμενες εβδομάδες θα έχουμε πολύ μεγαλύτερο αριθμό κρουσμάτων».
ΕΟΔΥ - κορονοϊός: 531 νέες εισαγωγές, 7 διασωληνώσεις και 27 θάνατοι την τελευταία εβδομάδα
Συγκρίνοντας τις 575 εισαγωγές και τους 21 θανάτους που είχαμε σε μια εβδομάδα, σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα, πέρυσι τόνισε ότι «είναι μεγαλύτερα» ωστόσο υπάρχει μια σημαντική παράμετρος που πρέπει να αναφερθεί: «Φέτος ήμασταν αρκετά έξυπνος λαός και κάναμε 3 εκατ. εμβόλια γρίπης. Θρηνήσαμε 71 θανάτους από γρίπη ενώ από κορονοϊό, την ίδια χρονική περίοδο, έχουμε θρηνήσει πάνω από 1.300 νεκρούς. Όπως είπε το ίδιο χρονικό διάστημα τα εμβόλια για κορονοϊό που έχουμε κάνει είναι μόνο 270.000 εμβόλια, ποσοστό κάτω από το 1%, κάτω από το 10%.
«Στην ιατρική το βασικότερο εργαλείο που έχουμε είναι η πρόληψη» σημείωσε ο καθηγητής Πνευμονολογίας.
Κορονοϊός: Συμβουλές αντιμετώπισης για το νέο κύμα
Αυξημένη κατά 30% είναι η ροή των ασθενών με νόσο COVID-19 στα νοσοκομεία όλης της χώρας, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία. Μέσα σε μόλις ένα 24ωρο, και συγκεκριμένα την περασμένη Δευτέρα εισήχθησαν 129 ασθενείς σε απλές κλίνες, γεγονός το οποίο υποδηλώνει μια σημαντική αύξηση της διασποράς του ιού SARS-CoV-2 στην κοινότητα.
Την ίδια στιγμή αυξάνονται τα κρούσματα ενδονοσοκομειακής διασποράς, με συρροές κρουσμάτων στις νοσηλευτικές δομές και στις Μονάδες Φροντίδας Ηλικιωμένων. Εκτεθειμένοι είναι ξανά οι πιο ευάλωτοι συμπολίτες μας, δηλαδή, οι πάσχοντες από χρόνια νοσήματα, οι ανοσοκατεσταλμένοι, οι ηλικιωμένοι και οι υπερήλικες, όπως αναφέρει μιλώντας στον «Ε.Τ.», ο καθηγητής Πνευμονολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης, Νίκος Τζανάκης, ο οποίος επισημαίνει πως οι νοσηλευόμενοι στο ΠΑΝΓΗ σχεδόν αγγίζουν αριθμητικά τους νοσηλευόμενους στην πανδημία.
«Εχουμε από 16 έως 25 νοσηλευόμενους με κορονοϊό τις τελευταίες ημέρες. Μοιάζει με τις παλιότερες εποχές. Είναι ευάλωτοι άνθρωποι με προβλήματα υγείας, κυρίως λόγω παροξυσμού των άλλων τους νοσημάτων. Στη ΜΕΘ έχουμε έναν ενήλικα και ένα παιδί. Τελευταία χάθηκε ένας άνθρωπος από COVID-19», τονίζει.
Ανοδικά οι δείκτες
Επίσημα στοιχεία από το ηλεκτρονικό σύστημα καταγραφής των νοσηλειών στο ΕΣΥ αποδεικνύουν σημαντική αύξηση στις προσελεύσεις ασθενών με συμπτώματα COVID-19 στα επείγοντα (ΤΕΠ) των νοσηλευτικών ιδρυμάτων της χώρας, αύξηση στους νοσηλευόμενους σε απλές κλίνες, αλλά και αύξηση της ενδονοσοκομειακής διασποράς.
Σήμερα στα νοσοκομεία διατίθενται για τη νοσηλεία ασθενών με COVID-19 περίπου 2.000 απλές κλίνες και είναι κατειλημμένες οι 505. Σε αυτές, επιβεβαιωμένοι ασθενείς με COVID-19 είναι 452.
Στις 3/7/2024 διαθέσιμες ήταν και πάλι 2.040 απλές κλίνες και κατειλημμένες οι 389 κλίνες, εκ των οποίων, οι 340 με επιβεβαιωμένα κρούσματα COVID-19. Μέσα σε 13 ημέρες καταγράφηκε, δηλαδή, αύξηση κατά σχεδόν 30%.
Οπως επισημαίνουν οι εργαζόμενοι στα νοσοκομεία χρειάζεται αυστηροποίηση των μέτρων προστασίας, καθώς οι ευάλωτοι συνάνθρωποί μας που θα προσβληθούν από τον κορονοϊό, δεν αποκλείεται να διακινδυνεύσουν ακόμη και την ίδια τους τη ζωή.
«Οι συνοδοί των ασθενών μπαινοβγαίνουν στα νοσοκομεία χωρίς ιδιαίτερα μέτρα προστασίας. Επίσης, πολλοί από τους ασθενείς στα επείγοντα που περιμένουν να εξετασθούν βγάζουν τις μάσκες παρά τις εκκλήσεις του προσωπικού», επισημαίνει ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ, Μιχάλης Γιαννάκος,
Την ίδια στιγμή, η κατάσταση με τις κλίνες ΜΕΘ, είναι καλύτερη. Στη διάθεση των ασθενών με COVID-19 είναι σήμερα 19 κλίνες και κατειλημμένες είναι μόλις οι 8 κλίνες.
Επαναφορά μέτρων
Η διοίκηση του νοσοκομείου «Μεταξά» ανακοίνωσε το πρωί της Δευτέρας (15/7) την επαναφορά των μέτρων που υπήρχαν την εποχή της πανδημίας του κορονοϊού, λόγω συρροής ενδονοσοκομειακών κρουσμάτων.
Εργαζόμενοι και συνοδοί θα κυκλοφορούν εντός των νοσηλευτικών χώρων αποκλειστικά με μάσκες. Οι επισκέπτες επιβάλλεται να επιδεικνύουν το αποτέλεσμα αρνητικού τεστ για να τους επιτραπεί η είσοδος στο νοσοκομείο.
Είναι γνωστό πως οι ογκολογικοί ασθενείς είναι περισσότερο ευάλωτοι στις επιπλοκές του κορονοϊού, γι’ αυτό τα άλλα ογκολογικά νοσοκομεία, όπως ο «Αγιος Σάββας» και το «Θεαγένειο», δεν χαλάρωσαν ποτέ τα μέτρα.
Εμβόλιο, μάσκες και απομόνωση
Σύμφωνα με τους επιστήμονες οι ευάλωτοι θα πρέπει να κάνουν επαναληπτικό εμβόλιο, να φορούν μάσκα σε κλειστούς χώρους με συγχρωτισμό (ΜΜΜ, κέντρα διασκέδασης κ.ά.), ενώ ακόμη και στις παραλίες καλό θα είναι να τηρούν απόσταση ασφαλείας από ανθρώπους που εμφανίζουν συμπτώματα (βήχα, συνάχι κ.λπ.).
Εάν παρ’ όλα αυτά κάποιο άτομο προσβληθεί από COVID-19 θα πρέπει να απομονωθεί εντελώς για λίγες ημέρες και μετά -εάν υπάρχει ανάγκη- να κοινωνικοποιηθεί ξανά με μάσκα, προστατεύοντας παράλληλα τους ανθρώπους με υποκείμενα νοσήματα.
«Πρέπει να απομονωνόμαστε τουλάχιστον 5-6 μέρες, όχι εντελώς, αλλά με μία καλή μάσκα προφύλαξης όταν βρισκόμαστε με κόσμο και να έχουμε και μια καλή αντισηψία στα χέρια μας», επισημαίνει ο Νίκος Τζανάκης και προσθέτει: «Για μία ή δύο μέρες καλό θα είναι να απομονωθούμε σπίτι και μετά -αν δεν έχουμε πυρετό- να κυκλοφορήσουμε πολύ προσεκτικά, αν συγχρωτιζόμαστε με άλλο κόσμο».
Πότε, όμως, αρνητικοποιούμαστε από τις νέες υποπαραλλαγές της COVID-19; Αν και κάθε περίπτωση είναι διαφορετική, σε γενικές γραμμές «αν πάρει αντιιικά ο ασθενής, σε δύο με τρεις ημέρες αρνητικοποιείται, ενώ αν δεν πάρει αντιιικά, τότε χρειάζονται περίπου 6 ή ακόμη και 7 μέρες να αρνητικοποιηθεί εντελώς», καταλήγει ο καθηγητής Νίκος Τζανάκης.