Μάτια ταλαιπωρημένα
Μπορεί να ξυπνήσετε ένα πρωί και μόλις και μετά βίας να ανοίξετε ένα μάτι. Αφού το ανοίξετε, ρίχνετε μια ματιά στον καθρέφτη και βλέπετε να είναι ροζ έως κόκκινο, μαζί με κάποια ροή θολού υγρού. Το μάτι σας μπορεί, επίσης, να το νιώθετε να σας φαγουρίζει ή να καίει. Πώς έγινε αυτό; Και είναι ο διαβήτης ένας πιθανός ένοχος; Στην πραγματικότητα, υπάρχει μια καλή πιθανότητα ο διαβήτης να είναι ο βασικός ένοχος!
Τι είναι η επιπεφυκίτιδα;
Η επιπεφυκίτιδα είναι «μια φλεγμονή ή οίδημα του επιπεφυκότα» και συνήθως αναφέρεται ως «ροζ μάτι». Ο επιπεφυκότας είναι η λεπτή επένδυση ιστού που καλύπτει το λευκό του ματιού και που ευθυγραμμίζει, επίσης, το εσωτερικό του βλεφάρου. Οταν τα αιμοφόρα αγγεία του ματιού προσβάλλονται από φλεγμονή, γίνονται πιο ορατά και γι’ αυτό το μάτι σας φαίνεται ροζ ή κόκκινο.
Τι προκαλεί την επιπεφυκίτιδα;
Υπάρχουν πολλές πιθανές αιτίες. Ας τις δούμε αναλυτικά…
- Ιοί. Ενας αριθμός διαφορετικών τύπων ιών μπορεί να οδηγήσει σε επιπεφυκίτιδα, όπως οι αδενοϊοί. Μπορεί να έχετε ιογενή επιπεφυκίτιδα εάν η έκκριση των ματιών σας είναι υδαρής. Αυτός ο τύπος επιπεφυκίτιδας είναι πολύ μεταδοτικός.
- Βακτήρια. Αρκετοί τύποι βακτηρίων μπορούν να προκαλέσουν βακτηριακή επιπεφυκίτιδα, συμπεριλαμβανομένων του Staphylococcus aureus και του Streptococcus pneumonia. Μια παχιά, πρασινοκίτρινη έκκριση είναι ενδεικτική της βακτηριακής επιπεφυκίτιδας. Αυτός ο τύπος είναι πιο κοινός στα παιδιά παρά στους ενήλικες και μεταδίδεται πολύ εύκολα. Το άγγιγμα των ματιών με ακάθαρτα χέρια ή η χρήση μολυσμένης λοσιόν ή μακιγιάζ μπορεί να προκαλέσει αυτήν τη μόλυνση. Παρατηρείται, επίσης, πιο συχνά από τον Δεκέμβριο έως τον Απρίλιο, σύμφωνα με το CDC (Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων).
- Αλλεργίες. Ενα αλλεργιογόνο, όπως γύρη, μούχλα, ακάρεα σκόνης, τρίχωμα κατοικίδιων ζώων ή καλλυντικά, μπορεί να προκαλέσει αυτό το είδος επιπεφυκίτιδας. Αυτό συμβαίνει λόγω της απελευθέρωσης ισταμίνης, η οποία μπορεί να προκαλέσει και άλλα συμπτώματα αλλεργίας. Μπορεί να έχετε έντονο κνησμό στα μάτια σας και υδαρή έκκριση, που συνοδεύεται από φτάρνισμα και καταρροή. Αυτός ο τύπος επιπεφυκίτιδας δεν είναι μεταδοτικός και τείνει να εμφανίζεται εποχικά όταν ο αριθμός της γύρης είναι υψηλός. Επίσης, είναι πιο κοινός σε άτομα με άλλες αλλεργικές παθήσεις, όπως το άσθμα, ο αλλεργικός πυρετός και το έκζεμα.
- Ερεθιστικά στοιχεία. Χημικές ουσίες, καπνός, σκόνη ή αναθυμιάσεις μπορεί να προκαλέσουν αυτόν τον τύπο επιπεφυκίτιδας. Μπορεί να προκύψει και από τη χρήση φακών επαφής για πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα. Επίσης, δεν είναι μεταδοτικός και υποχωρεί από μόνος του.
Ποια είναι τα συμπτώματα της επιπεφυκίτιδας
Μερικά από τα πιο κοινά συμπτώματα της επιπεφυκίτιδας περιλαμβάνουν:
- Ερυθρότητα στο ένα ή και στα δύο μάτια.
- Πρήξιμο του λευκού του ματιού.
- Υγρά μάτια.
- Λευκή, κίτρινη ή πρασινωπή έκκριση.
- Κρούστα των βλεφάρων ή των βλεφαρίδων.
- Κνησμός, ερεθισμός και/ή αίσθημα καύσου στα μάτια.
- Αίσθημα βάρους στο μάτι.
- Ευαισθησία στο φως.
Τα άτομα που φορούν φακούς επαφής μπορεί να έχουν πιο σοβαρή λοίμωξη από βακτηριακή επιπεφυκίτιδα και υπάρχει υψηλότερος κίνδυνος έλκους του κερατοειδούς σε όσους φορούν φακούς επαφής. Οι ιογενείς λοιμώξεις είναι συνήθως επώδυνες και μπορεί να προκαλέσουν ευαισθησία στο φως.
Πώς γίνεται η διάγνωση της επιπεφυκίτιδας;
Ενας γιατρός μπορεί συχνά να καθορίσει εάν ένας ιός, ένα βακτήριο ή ένα αλλεργιογόνο προκαλεί επιπεφυκίτιδα με βάση το ιστορικό, τα συμπτώματα και την οφθαλμολογική εξέταση. Σε ορισμένες περιπτώσεις, ο γιατρός σας μπορεί να πάρει ένα δείγμα του υγρού που αποστραγγίζεται από το μάτι, για να το στείλει σε εργαστήριο για καλλιέργεια.
Πώς μπορεί να παίξει ρόλο ο διαβήτης;
Ερευνητές στο Πανεπιστήμιο του Surrey στο Γκίλφορντ του Ηνωμένου Βασιλείου μελέτησαν έναν πληθυσμό 938.440 ατόμων χωρίς διαβήτη και 48.584 ατόμων με διαβήτη τύπου 1 ή τύπου 2. Τα άτομα που είχαν διαβήτη είχαν σημαντικά αυξημένη συχνότητα επιπεφυκίτιδας (αλλά όχι άλλους τύπους οφθαλμικών λοιμώξεων). Αν και ο αυξημένος κίνδυνος δεν συνδέθηκε με υπεργλυκαιμία (υψηλά σάκχαρα στο αίμα), οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι «η επιπεφυκίτιδα εμφανίζεται πιο συχνά σε άτομα με διαβήτη».
Τα άτομα με διαβήτη μπορεί να έχουν υψηλότερο κίνδυνο επιπεφυκίτιδας σε σύγκριση με άτομα χωρίς διαβήτη, πιθανώς λόγω υπεργλυκαιμίας. Τα υψηλά σάκχαρα στο αίμα μπορούν να μειώσουν την ανοσία και να κάνουν ένα άτομο πιο ευαίσθητο στην επιπεφυκίτιδα, καθώς και σε άλλους τύπους λοιμώξεων.
Πώς αντιμετωπίζεται η επιπεφυκίτιδα;
Ενώ πολλές περιπτώσεις επιπεφυκίτιδας υποχωρούν από μόνες τους, θα πρέπει να επισκεφθείτε έναν οφθαλμίατρο εάν έχετε:
- Πόνο στο μάτι.
- Ευαισθησία στο φως.
- Θολή όραση.
- Ακραία ερυθρότητα στο μάτι σας.
- Εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα.
- Προϋπάρχουσα οφθαλμική πάθηση.
Επίσης, αναζητήστε ιατρική βοήθεια, εάν τα συμπτώματά σας δεν υποχωρήσουν έπειτα από 24 ώρες ή εάν επιδεινωθούν.
Η ιογενής επιπεφυκίτιδα συνήθως υποχωρεί σε 7 έως 14 ημέρες χωρίς θεραπείες, αλλά για πιο σοβαρές μορφές μπορεί να σας συνταγογραφηθεί αντιιική φαρμακευτική αγωγή. Η βακτηριακή επιπεφυκίτιδα μπορεί, επίσης, να εξαφανιστεί από μόνη της, αν και ο γιατρός σας μπορεί να συνταγογραφήσει μια αντιβιοτική αλοιφή ή οφθαλμικές σταγόνες. Η αλλεργική επιπεφυκίτιδα συνήθως αντιμετωπίζεται με αντιισταμινικά, αποσυμφορητικά και/ή στεροειδή με τη μορφή οφθαλμικών σταγόνων. Εάν φοράτε φακούς επαφής, πιθανότατα θα σας συμβουλεύσουν να μην τους φοράτε μέχρι να υποχωρήσει η επιπεφυκίτιδα.
Οδηγίες για να μετριάσετε τα ενοχλητικά συμπτώματα
- Μια ζεστή ή δροσερή κομπρέσα που εφαρμόζεται στο κλειστό βλέφαρό σας πολλές φορές τη μέρα. Μην αγγίζετε το ύφασμα στο άλλο σας μάτι εάν δεν είναι μολυσμένο.
- Αποφύγετε να τρίβετε τα μάτια σας.
- Τα τεχνητά δάκρυα μπορεί να σας κάνουν να νιώθετε πιο άνετα. Επιλέξτε αυτά που δεν περιέχουν συντηρητικά. Αποφύγετε τις αποσυμφορητικές οφθαλμικές σταγόνες που «βγάζουν το κόκκινο», καθώς μπορεί να προκαλέσουν «αναπήδηση ερυθρότητας» ύστερα από λίγο.
- Μη φοράτε μακιγιάζ ματιών, όπως μάσκαρα, αϊλάινερ ή σκιά ματιών.
- Πλένετε συχνά τα ρούχα σας, τις πετσέτες σας και τα κλινοσκεπάσματα.
Πώς μπορείτε να αποφύγετε την επιπεφυκίτιδα
- Μη μοιράζεστε πετσέτες ή χαρτομάντιλα.
- Ποτέ μη μοιράζεστε φακούς επαφής ή μακιγιάζ ματιών με άλλους.
- Πλένετε συχνά τα χέρια σας.
- Μην τρίβετε ή αγγίζετε τα μάτια σας.
- Διατηρείτε τις επιφάνειες του σπιτιού σας καθαρές, συμπεριλαμβανομένων του νιπτήρα του μπάνιου, των πάγκων της κουζίνας, των βρυσών και των τηλεφώνων.