Το ελκυστικό σε αυτές τις δίαιτες είναι ότι δε χρειάζεται να μετράς θερμίδες ή να καταναλώνεις συγκεκριμένες τροφές, αλλά να κρατάς… χρόνο μέχρι το επόμενο γεύμα. Φυσικά αυτό έχει τα «υπέρ» και τα «κατά» του…
3 σχήματα δίαιτας… με το ρολόι.
Σχήμα 1ο: Εναλλασσόμενη ημερήσια νηστεία
Σε αυτό το σχήμα περιλαμβάνονται εναλλασσόμενες ημέρες νηστείας. Δηλαδή, μία ημέρα δεν καταναλώνονται καθόλου ή πολύ χαμηλές θερμίδες και την επόμενη τρώμε φαγητό και υγρά κατά βούληση. Είναι μία δίαιτα με την οποία κάποιος μπορεί να χάσει γρήγορα σωματικό βάρος. Με αυτό το σχήμα διαλειμματικής νηστείας μπορεί να επιτευχθεί:
- μέτρια απώλεια σωματικού βάρους (κατά μέσο όρο 2,5% απώλεια βάρους) και
- βελτίωση παραμέτρων, όπως μείωση των μεταγευματικών τριγλυκεριδίων, μείωση των τριγλυκεριδίων νηστείας, αύξηση της HDL (“καλής” χοληστερίνης) και μείωση της ολικής χοληστερίνης κ.α.
- μείωση του σακχάρου και/ή της ινσουλίνης νηστείας
- μείωση δεικτών φλεγμονής
- μείωση της λεπτίνης, δηλαδή της ορμόνης που κανονικά αναστέλλει το αίσθημα της πείνας.
Κάποια λίγα στοιχεία δείχνουν ότι αυτό το σχήμα μπορεί να ελαττώσει σε μέτριο βαθμό το σωματικό βάρος και να οδηγήσει σε βελτίωση ορισμένων μεταβολικών παραμέτρων. Ωστόσο, λόγω της αύξησης του αισθήματος της πείνας και του χαμηλού αριθμού των προσλαμβανόμενων θερμίδων κατά τη διάρκεια των ημερών της νηστείας, δεν είναι εφικτό να ακολουθηθεί από τον ευρύ πληθυσμό.
Σχήμα 2ο: Τροποποιημένα σχήματα νηστείας
Αυτό το σχήμα περιλαμβάνει τον περιορισμό της κατανάλωσης θερμίδων στο 20%-25% των ημερήσιων αναγκών ενέργειας (περίπου 500 θερμίδες) σε τακτικές, προγραμματισμένες ημέρες νηστείας.
Ο τύπος αυτής της νηστείας αποτελεί τη βάση για την γνωστή «5 προς 2» δίαιτα, η οποία προβλέπει περιορισμό κατά 80%-85% στην πρόσληψη θερμίδων, για 2 μη συνεχόμενες ημέρες της εβδομάδας και λήψη απεριόριστου φαγητού τις υπόλοιπες 5 ημέρες της εβδομάδας.
ΕΟΔΥ - κορονοϊός: 531 νέες εισαγωγές, 7 διασωληνώσεις και 27 θάνατοι την τελευταία εβδομάδα
Εννέα μελέτες σχετικά με αυτόν τον τύπο διαλειμματικής νηστείας, για διάστημα 2-6 μηνών, έδειξαν:
- σημαντική μείωση του σωματικού βάρους (από 3,2% έως και 8%)
- μείωση της ινσουλίνης νηστείας (3 μελέτες)
- μείωση του σακχάρου νηστείας (1 μελέτη)
- μείωση των τριγλυκεριδίων νηστείας και της LDL (“κακής” χοληστερίνης)
- μείωση δεικτών φλεγμονής
- μείωση της λεπτίνης, δηλαδή της ορμόνης που κανονικά αναστέλλει το αίσθημα της πείνας
- αύξηση της γρελίνης, ορμόνης που αυξάνει την όρεξη
- θετικά αποτελέσματα στη βελτίωση της διάθεσης, μείωση της έντασης, του θυμού, της κόπωσης και αυξημένη αυτοεκτίμηση.
Ωστόσο, κάποια από τα παραπάνω πιθανά μεταβολικά οφέλη δεν φάνηκε να είναι πιο σημαντικά από τα οφέλη της κλασσικής δίαιτας με την καθημερινή μείωση θερμίδων. Συμπερασματικά, τα τροποποιημένα σχήματα νηστείας οδηγούν σε απώλεια σωματικού βάρους με μέτρια και ανάμεικτα αποτελέσματα στα λιπίδια, σε δείκτες ρύθμισης του σακχάρου, στα λιπίδια και σε δείκτες φλεγμονής.
Σχήμα 3ο: Χρονικά περιορισμένη νηστεία
Είναι ένα διατροφικό σχήμα που παρατείνει τη διάρκεια της νυκτερινής νηστείας. Είναι γνωστό και ως σχήμα 16:8, κατά το οποίο:
- Οι άντρες νηστεύουν για 16 ώρες και τρώνε όλες τις θερμίδες που τους αντιστοιχούν σε ένα παράθυρο 8 ωρών.
- Όσον αφορά στις γυναίκες, ιδανικά θα νηστέψουν για 14 ώρες και θα φάνε τις θερμίδες που χρειάζονται σε ένα παράθυρο 10 ωρών.
Κατά τη διάρκεια του συγκεκριμένου σχήματος νηστείας δεν επιτρέπεται καμία κατανάλωση θερμίδων. Μόνο νερό, καφές και υγρά χωρίς ζάχαρη. Η χρήση γλυκαντικών όπως η stevia επιτρέπονται. Ο πιο εύκολος τρόπος για να ακολουθήσεις το συγκεκριμένο πρωτόκολλο είναι απλά να παραλείψεις το πρωινό και το πρόγευμα. Παράδειγμα, αν το τελευταίο σου γεύμα είναι στις 8 το βράδυ δεν θα ξαναφάς μέχρι τις 12 το μεσημέρι. Να σημειωθεί ότι δεν υπάρχει περιορισμός στον αριθμό των προσλαμβανόμενων θερμίδων.
Κάποιες μελέτες έδειξαν σημαντική απώλεια σωματικού βάρους. Εντούτοις, τα μακροπρόθεσμα μεταβολικά οφέλη από την κατανάλωση ή όχι του πρωινού αποτελούν αντικείμενο περαιτέρω έρευνας. Κι αυτό διότι κάποιες από τις έως τώρα μελέτες έδειξαν ότι όταν δεν καταναλώνεται πρωινό:
- παρατηρείται αύξηση του αισθήματος της πείνας κατά την ώρα του μεσημεριανού
- παρουσιάζονται υψηλότερα επίπεδα γρελίνης, ορμόνης που αυξάνει την όρεξη
- τα επίπεδα γλυκόζης και ινσουλίνης εμφανίζονται υψηλότερα μετά το μεσημεριανό
- το αυξημένο αίσθημα πείνας το μεσημέρι δεν οδήγησε σε αυξημένη πρόσληψη θερμίδων
- δεν παρατηρήθηκε – συγκριτικά με άτομα που έτρωγαν πρωινό- σημαντική διαφορά στην απώλεια σωματικού βάρους, των λιπιδίων, των δεικτών φλεγμονής ή του γλυκαιμικού ελέγχου.
Στα θετικά του συγκεκριμένου σχήματος νηστείας θα πρέπει να προσθέσουμε ότι σχετίζεται με μείωση της γλυκοζυλιωμένης αιμοσφαιρίνης σε διαβητικούς ασθενείς, καθώς και με χαμηλότερο κίνδυνο υποτροπής σε γυναίκες με ιστορικό καρκίνου του μαστού.
Από το ένθετο Υγεία που κυκλοφορεί με τον Ελεύθερο Τύπο