Η Candida auris (C. auris) καταγράφηκε για πρώτη φορά στην Ιαπωνία το 2009, ενώ οι πρώτες γνωστές λοιμώξεις στις ΗΠΑ χρονολογούνται από το 2013. Τα κρούσματα αυξήθηκαν εκθετικά μέχρι το τέλος του 2021, σύμφωνα με έγγραφο που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Annals of Internal Medicine. Το CDC ανέφερε ότι πέρυσι δηλώθηκαν 2.377 κλινικές διαγνώσεις και 5.754 περιπτώσεις που εντοπίστηκαν μέσω προσυμπτωματικού ελέγχου. O Αρτούρο Κασαντεβάλ, μικροβιολόγος και ανοσολόγος στη Σχολή Δημόσιας Υγείας του Johns Hopkins, ο οποίος μελετά τον τρόπο με τον οποίο οι μύκητες προκαλούν ασθένειες, δήλωσε στο Bloomberg ότι τα σημάδια συνεχούς εξάπλωσης του μύκητα είναι “προάγγελος ενός τρομακτικού μέλλοντος”.
Το ίδιο θεωρούν και οι Ελληνες λοιμωξιολόγοι, παρόλο που η επίπτωση του μύκητα στα ελληνικά νοσοκομεία δεν απασχολεί ιδιαίτερα, τουλάχιστον προς το παρόν. Η Candida auris πρόσφατα συμπεριλήφθηκε στα πολυανθεκτικά μικρόβια που επιτηρούνται στο πλαίσιο των ενδονοσοκομειακών λοιμώξεων. Είναι γνωστό, όμως, ότι η χώρα μας έχει ιδιαίτερα υψηλά ποσοστά ενδονοσοκομειακών λοιμώξεων, συνεπώς ακόμη μία “απειλή” θα βαρύνει ακόμη περισσότερο τις .. φορτωμένες από λοιμώξεις Εντατικές.
“Επί covid-19 υπήρξε μία σημαντική αύξηση στις μονάδες εντατικής θεραπείας από λοιμώξεις με Candida Auris διεθνώς. Εμείς στην Ελλάδα έχουμε μία καταγραφή ήδη για τον περασμένο χρόνο όλων των μικροβίων που αφορούν ενδονοσοκομειακές λοιμώξεις στο αίμα και η Candida Auris αποτελεί το 4,4% των συγκεκριμένων ενδονοσοκομειακών λοιμώξεων. Ωστόσο τα δύο πολυανθεκτικά μικρόβια που επηρεάζουν τα νοσοκομεία της Ελλάδας επί χρόνια, είναι η κλεψιέλα και το Acinetobacter που μαζί και τα δύο αποτελούν το 40%. Το μεγαλύτερο πρόβλημα στην Ελλάδα είναι ακόμα τα πολυανθεκτικά μικρόβια. Όντως βλέπουμε την Candida Auris να έχει εμφανιστεί, όπως σε άλλες χώρες, αλλά ακόμα είναι σε ένα χαμηλό ποσοστό στα νοσοκομεία μας”, ανέφερε ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ, Θεοκλής Ζαούτης, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο Πρακτορείο fm. Ο ίδιος σημείωσε ότι ο μύκητας Candida Auris δεν αποτελεί κίνδυνο για το ευρύ κοινό εκτός νοσοκομείου, αλλά ούτε και για τα άτομα που μπαίνουν στο νοσοκομείο για λίγες ημέρες και δεν βρίσκονται σε κατάσταση ανοσοκαταστολής.
ΕΟΔΥ: «Καλπάζει» η γρίπη - 24 σοβαρά κρούσματα, τρεις θάνατοι σε μία εβδομάδα
Candida auris: Ποιος είναι ο μύκητας – απειλή
Η C. auris προκαλεί συστηματικές λοιμώξεις, όπως βακτηριαιμίες, λοιμώξεις μαλακών μορίων και χειρουργικού πεδίου. Έχει επίσης απομονωθεί από δείγματα αναπνευστικού και ούρων, αλλά δεν είναι σαφές εάν προκαλεί λοιμώξεις αναπνευστικού ή ουροποιητικού συστήματος. Όπως και άλλες λοιμώξεις από Candida, οι λοιμώξεις από C. auris διαγιγνώσκονται συνήθως με καλλιέργεια αίματος ή άλλων βιολογικών υγρών. Λοιμώξεις έχουν διαγνωστεί σε ασθενείς όλων των ηλικιών, από πρόωρα βρέφη έως ηλικιωμένους. Ωστόσο, η C. auris είναι πιο δύσκολο να απομονωθεί από τις καλλιέργειες συγκριτικά με άλλους, συνηθέστερους τύπους Candida. Ο μέσος χρόνος διάγνωσης της λοίμωξης από C. auris είναι 19 ημέρες από την εισαγωγή, ενώ η θνητότητα μπορεί να φτάσει έως 70%, εάν πρόκειται για μυκηταιμία.
Σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ, ο ζυμομύκητας Candida auris αναγνωρίζεται πλέον ως μία αναδυόμενη παγκόσμια απειλή για την δημόσια υγεία για τρεις κύριους λόγους:
- Εμφανίζει αντοχή σε σημαντικά αντιμυκητικά φάρμακα όπως οι αζόλες και συχνά αντοχή και σε άλλες κατηγορίες αντιμυκητικών φαρμάκων όπως οι εχινοκανδίνες και η αμφοτερικίνη Β, που χρησιμοποιούνται συνήθως για τη θεραπεία διεισδυτικών/ συστηματικών λοιμώξεων από στελέχη Candida.
- Η ταυτοποίηση του ζυμομύκητα εμφανίζει σημαντικές δυσκολίες με αποτέλεσμα να μην επαρκούν οι συνήθεις εργαστηριακές μεθοδολογίες ταυτοποίησης. Η εσφαλμένη ταυτοποίηση του μπορεί να οδηγήσει σε ακατάλληλη διαχείριση και θεραπευτική αντιμετώπιση των ασθενών.
- Προκαλεί επιδημίες σε μονάδες υγειονομικής περίθαλψης. Για το λόγο αυτό, είναι σημαντικό να αναγνωριστεί έγκαιρα η C. auris σε νοσηλευόμενους ασθενείς, ώστε να ληφθούν άμεσα οι ειδικές προφυλάξεις για την πρόληψη της διασποράς του.
Ειδήσεις σήμερα
Ρένα Κουμιώτη: «Σταμάτησαν του ρολογιού οι δείκτες» – Έφυγε από τη ζωή η σπουδαία τραγουδίστρια