Η πρόεδρος της ΕΕΔ, καθηγήτρια Υγιεινής και Επιδημιολογίας του ΕΚΠΑ, Ανδρονίκη Νάσκα, μίλησε αποκλειστικά στον «E.T.» της Κυριακής για τους στόχους αυτού του νέου εγχειρήματος, τονίζοντας τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά που υπάρχουν στην πατρίδα μας, τα οποία ενισχύουν την αναγκαιότητα οι Ελληνες να δώσουν μεγαλύτερη βαρύτητα στη διατροφή τους.
«Η χώρα μας έχει ένα φυσικό πλεονέκτημα: την ποιότητα των φρέσκων φρούτων και λαχανικών. Είναι αρκετά υψηλή σε σύγκριση με άλλες χώρες της Ευρώπης και θα πρέπει να επενδύσουμε περισσότερο σε αυτό. Από την άλλη, οι ανάγκες που έρχεται η Επιτροπή να καλύψει έχουν διαπιστωθεί εδώ και αρκετά χρόνια. Γνωρίζουμε πως εμείς οι Ελληνες έχουμε απομακρυνθεί από τη μεσογειακή διατροφή και το χειρότερο είναι ότι δεν έχουμε συνειδητοποιήσει ότι έχουμε απομακρυνθεί από τη μεσογειακή διατροφή», σημειώνει η κ. Νάσκα.
Πρωτοβουλία
Η Επιτροπή έλαβε «σάρκα και οστά» με πρωτοβουλία της αναπληρώτριας υπουργού Υγείας, Ειρήνης Αγαπηδάκη. «Βασικός στόχος του υπουργείου Υγείας είναι να ζουν οι πολίτες μια ισορροπημένη ζωή. Το υπουργείο, όπως έχει καθήκον, προωθεί υγιεινές διατροφικές επιλογές χωρίς ακραίες στερήσεις, γιατί η πρόληψη δεν είναι κάτι που είναι συνυφασμένο με τη στέρηση, αλλά ένας τρόπος να ζούμε τη ζωή μας πιο απολαυστικά προστατεύοντας την υγεία μας. Πάμε, λοιπόν, να περάσουμε το μήνυμα ότι υπάρχουν νόστιμες επιλογές που είναι υγιεινές επιλογές», αναφέρει η αναπληρώτρια υπουργός μιλώντας στον «Ε.Τ.» της Κυριακής.
Με την επιστημονική και την επαγγελματική τους εμπειρία, τα μέλη της Επιτροπής, τα οποία καλύπτουν εξ αντικειμένου όλες τις πτυχές του θέματος της διατροφής (ασφάλεια τροφίμων, δημόσια Υγεία, επιδημιολογία κ.λπ.), θα δίνουν την απαραίτητη επιστημονική τεκμηρίωση, με τη βοήθεια της οποίας το υπουργείο Υγείας θα νομοθετεί.
Σύμφωνα με έρευνες στη χώρα μας, περισσότεροι από έξι στους δέκα ενήλικες είναι υπέρβαροι ή παχύσαρκοι, ενώ η παιδική παχυσαρκία έχει διαπιστωθεί ως σοβαρό πρόβλημα δημόσιας Υγείας.
Μελέτες του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) εμφανίζουν τα ποσοστά υπερβαρότητας – παχυσαρκίας στην Ελλάδα μεγαλύτερα από τον μέσο όρο της Ευρώπης. Συγκεκριμένα, ο ευρωπαϊκός μέσος όρος σε υπέρβαρους και παχύσαρκους πολίτες είναι στο 58,7%, ενώ στην Ελλάδα καταγράφεται στο 62,8%.
«Η πραγματικότητα της παχυσαρκίας και των συνακόλουθων προβλημάτων υγείας δεν μπορεί να αγνοηθεί», σχολιάζει η Ειρήνη Αγαπηδάκη και προσθέτει: «Είναι καθήκον μας ως υπουργείο Υγείας να αντιμετωπίσουμε αυτήν την πρόκληση με αποφασιστικότητα και συνέπεια. Τα νούμερα που έχουμε από έρευνες που μας παρουσιάζονται είναι σοβαρά και ανησυχητικά».
Η Εθνική Επιτροπή ανέλαβε ήδη δράση, πραγματοποιώντας την πρώτη της συνεδρίαση την Τρίτη 16/4/2024, έπειτα από αίτημα του υπουργείου Υγείας. Συγκεκριμένα, ζητήθηκε γνωμοδότηση με επίκεντρο τη διαθεσιμότητα και την ποιότητα των τροφίμων στα σχολικά κυλικεία και τους χώρους εστίασης των σχολείων. «Για εμένα δεν υπάρχει τίποτα πιο χρήσιμο από το να κοιτάξει κανείς γύρω του. Γύρω μας βλέπουμε υπέρβαρα ή παχύσαρκα παιδιά», σχολιάζει η πρόεδρος της Επιτροπής, κ. Νάσκα.
Όμιλος Ιατρικού Αθηνών: Νέο Διεθνές Ογκολογικό Κέντρο στη Θεσσαλονίκη
Σύμφωνα με μελέτες, οι περισσότεροι παχύσαρκοι, το 70%-80% των παχύσαρκων εφήβων, παραμένουν παχύσαρκοι και ως ενήλικες. «Δεν αλλάζεις εύκολα τις διατροφικές σου συνήθειες. Το λέμε και στους φοιτητές μας. Οποια ειδικότητα κι αν ακολουθήσουν, η παχυσαρκία κάπως θα εμπλέκεται», τονίζει η καθηγήτρια.
Σύμφωνα με την πιο πρόσφατη μελέτη «Ρέα», που κατέγραψε το πρόβλημα στη χώρα μας, οι 4 στους 10 (40%) εφήβους ηλικίας 15 ετών είναι υπέρβαροι ή παχύσαρκοι. Στην ίδια μελέτη διαφαίνεται μια διαχρονικά αυξανόμενη τάση στα ποσοστά υπερβαρότητας – παχυσαρκίας στα παιδιά, ανάλογα με την ηλικία.
Στοιχεία
Η πρόεδρος της Επιτροπής, η οποία είναι παράλληλα και αντιπρόεδρος της Ομάδας Ειδικών σε θέματα διατροφής της Ευρωπαϊκής Αρχής Ασφάλειας Τροφίμων, έχει στα χέρια της ένα ΦΕΚ του 2013, το οποίο θα κληθεί να «ξεσκονίσει», με τα υπόλοιπα μέλη, όπως λέει: «Πρώτα απ’ όλα, συγκριτικά με το 2013 έχουμε κάποια στοιχεία σε σχέση με το τι καταναλώνουν τα παιδιά στο σχολικό περιβάλλον. Αρα, μπορούμε να αποτιμήσουμε την κατάσταση».
Ωστόσο, η γνώση πολλές φορές δεν φτάνει, όπως λέει η κ. Ανδρονίκη Νάσκα, καθώς οι προτάσεις των ειδικών συχνά δεν καταλήγουν σε εφαρμογή, ενώ τα προγράμματα Αγωγής Υγείας δεν είναι πάντα αποτελεσματικά.
«Γι’ αυτό συμφωνήσαμε με τα μέλη της Επιτροπής πως πρέπει να σκεφτούμε πρωτότυπα. Πρέπει να βρούμε έναν νέο τρόπο να προσεγγίσουμε τον πληθυσμό, ώστε να κάνουμε την υγιεινή διατροφή αυτόματη επιλογή για τους μαθητές», σημειώνει.
Εκτός από την εκπαίδευση, πρέπει να βοηθά και το περιβάλλον, αναφέρει η καθηγήτρια. «Το κυλικείο μπορεί να προσφέρει και αυτό εκπαίδευση και πράξη. Οταν το παιδί βλέπει συγκεκριμένα τρόφιμα στο κυλικείο, φτάνουν σε αυτό μηνύματα. Επιμένω, επίσης, και στη δύναμη που έχουν τα παιδιά ως καταναλωτές. Αν ο καταναλωτής δεν αναζητήσει ένα προϊόν, ο έμπορος θα προσαρμοστεί, γιατί στο τέλος της ημέρας θέλει να πουλήσει τα προϊόντα του. Είναι αμφίδρομη η σχέση. Είναι σημαντικό, λοιπόν, και οι μαθητές να κατανοήσουν τη δύναμή τους, αν θέλουν να αλλάξουν το περιβάλλον τους», αναφέρει η κ. Ανδρονίκη Νάσκα.
«Πρέπει να παρέμβουμε στα σχολεία», δηλώνει η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, Ειρήνη Αγαπηδάκη, και καταλήγει: «Ο στόχος μας είναι να δημιουργήσουμε ένα περιβάλλον που ενθαρρύνει την υγιεινή διατροφή και τον ενεργό τρόπο ζωής. Πάμε αρχικά να κάνουμε τη φροντίδα του εαυτού σε σχέση με την άσκηση, την υγιεινή διατροφή παιχνίδι, ούτως ώστε να μεγαλώσουμε μια γενιά που δεν θα έχει τις αντιλήψεις που έχουμε εμείς σήμερα».
«ΑΝΑΨΥΚΤΙΚΑ, ΑΝΤΙ ΓΙΑ ΝΕΡΟ»
«Πρωταθλητές» στην Ευρώπη στην κατανάλωση κόκκινου κρέατος
Η παχυσαρκία, η οποία πλέον αναγνωρίζεται από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ) ως νόσημα και όχι μόνο ως παράγοντας που αυξάνει τον κίνδυνο άλλων νοσημάτων, παραμένει ως μείζον πρόβλημα δημόσιας Υγείας.
Παράλληλα, η συχνότητα μεταβολικών και άλλων διατροφοεξαρτώμενων ασθενειών παραμένει υψηλή.
Σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Υγείας, το 50% των Ελλήνων δηλώνει πως δεν καταναλώνει φρούτα και λαχανικά καθημερινά, έχει εγκαταλείψει τη μεσογειακή διατροφή και προτιμά τα αναψυκτικά από το νερό.
«Πλέον, εμείς οι Ελληνες δεν έχουμε το εύκολο άλλοθι ότι εμείς τρώμε μεσογειακά και είμαστε προστατευμένοι», αναφέρει η κ. Νάσκα. «Πλέον, δεν τρώμε όπως έτρωγαν οι πρόγονοί μας τη δεκαετία του 1960, όταν καταγράφηκε η παραδοσιακή μεσογειακή διατροφή και αποτυπώθηκαν και τα οφέλη της», σχολιάζει και εξηγεί περαιτέρω:
«Η μεσογειακή διατροφή, όπως έχουν πει επιστήμονες πιο σημαντικοί από εμένα, είναι η διατροφή της ανέχειας. Οσο η χώρα γινόταν -και ορθώς βέβαια- εύρωστη, όσο οι οικονομικοί δείκτες βελτιώνονταν τόσο οι διατροφικές μας επιλογές άλλαζαν».
Μετά τον Εμφύλιο και προς τα τέλη της δεκαετίας του ’40, υπήρξε μία πολύ ενδιαφέρουσα καταγραφή από ένα αμερικανικό Ινστιτούτο, το οποίο -στο πλαίσιο παροχής βοήθειας προς τη χώρα μας- προσπάθησε να εντοπίσει τις διατροφικές ανάγκες του πληθυσμού. Οι ερευνητές του Ινστιτούτου επέλεξαν την Κρήτη για να καταγράψουν τη διατροφή των κατοίκων.
«Το συμπέρασμά τους, εν ολίγοις, ήταν ότι εμείς πρέπει να διδαχθούμε από τη δική σας διατροφή. Αλλά το πιο ενδιαφέρον ήταν πως όταν ρώτησαν τον πληθυσμό τι θα ήθελε να τρώει και τι του λείπει, η πλειοψηφία δήλωσε ότι τους λείπουν το κρέας και το τυρί. Ολα αυτά που μόλις μπορέσαμε να τα αγοράσουμε είναι πλέον σε καθημερινή βάση στο διαιτολόγιό μας και σε εβδομαδιαία βάση στο καλάθι των αγορών μας. Η αλλαγή στη διατροφή των Ελλήνων έγινε σιγά σιγά μεν αλλά πλέον έχει εγκατασταθεί. Είμαστε από τους μεγαλύτερους καταναλωτές κόκκινου κρέατος στην Ευρώπη», τονίζει η κ. Νάσκα.
Ειδήσεις σήμερα
Γιορτή της μητέρας: Το συγκλονιστικό μήνυμα της μητέρας της Ασπασίας
Πέθανε ο ηθοποιός Γιάννης Μαλούχος – Έφυγε δύο χρόνια μετά τον αδερφό του [βίντεο]