Αυτό που όλοι οι επιδημιολόγοι φοβούνται είναι μια μετάλλαξη του νέου κορωνοϊού που θα είναι τόσο δυνατή και ραγδαία, η οποία θα μπορούσε να «γονατίσει» τον πλανήτη.
Στον αγώνα, λοιπόν, ενάντια στις αναδυόμενες παραλλαγές του SARS-CoV-2, οι ερευνητές αναζητούν – πέρα από τα αντισώματα – και «όπλα» που μπορεί να μας δώσει ίδιο το ανοσοποιητικό μας σύστημα, ώστε να εξασφαλίσουμε μακράς διάρκειας και αποτελεσματική προστασία από την λοίμωξη COVID-19.
Με ζητούμενο την ανοσία «μακράς διαρκείας»
Η ανησυχία για εμφάνιση παραλλαγών του SARS-CoV-2, ανθεκτικών στα μέχρι σήμερα διαθέσιμα εμβόλια, έχουν στρέψει, λοιπόν, το ενδιαφέρον στις «εφεδρείες» του ανθρώπινου οργανισμού, δηλαδή τα Τ – λεμφοκύτταρα, τα οποία μας προστατεύουν από κλασικούς ιούς. Θα μπορούσαμε, άραγε, να τα ενεργοποιήσουμε σε τέτοιο βαθμό που να εξοντώνουν και τον νέο κορωνοϊό;
SMS: Έχετε ραντεβού… για κολονοσκόπηση
Αναζητώντας την απάντηση, οι ανά τον κόσμο ερευνητές αναλύουν τα διαθέσιμα δεδομένα, ψάχνοντας για ενδείξεις ότι τα Τ – λεμφοκύτταρα θα μπορούσαν να βοηθήσουν στη διατήρηση μια διαρκούς ή έστω μακράς διάρκειας ανοσίας.
Εμβόλια επόμενης γενιάς
Ήδη, ορισμένοι ερευνητές που αναπτύσσουν εμβόλια για τον SARS-CoV-2, αναζητούν τρόπους για την ανάπτυξη εμβολίων επόμενης γενιάς που θα διεγείρουν αποτελεσματικότερα τα Τ-λεμφοκύτταρα του οργανισμού μας.
Μάλιστα, μια εταιρεία βιοτεχνολογίας στην Καλιφόρνια σχεδιάζει ένα τέτοιο πειραματικό εμβόλιο. Οι κλινικές δοκιμές για το εμβόλιο αυτό πρόκειται να ξεκινήσουν μέχρι τις αρχές Απριλίου. Ωστόσο, οι ερευνητές ελπίζουν ότι τα τρέχοντα εμβόλια θα είναι αποτελεσματικά έναντι νέων παραλλαγών του κορωνοϊού και ότι το εμβόλιο της εταιρείας, τελικά, δεν θα χρειαστεί. Όμως, όπως λένε, το αναπτύσσουν ώστε να προετοιμαστούν για ένα πιο «κακό σενάριο».