Στο Γενικό Νοσοκομείο – Κέντρο Υγείας Λήμνου ο μοναδικός αναισθησιολόγος πήρε αναρρωτική άδεια τριών μηνών με αποτέλεσμα να απαιτείται η άμεση μετακίνηση γιατρού αναισθησιολόγου στη Λήμνο, διαφορετικά τα περιστατικά θα χρειάζονται διακομιδή.
Αυτά αναφέρει σε επιστολή του προς το υπουργείο Υγείας και την Εισαγγελία Πρωτοδικών Μυτιλήνης ο διοικητής του νοσοκομείου, την οποία κοινοποιεί ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ, Μιχάλης Γιαννάκος. “Παρακαλούμε για τις δικές σας ενέργειες για την άμεση μετακίνηση ιατρού ειδικότητας αναισθησιολογίας για την κάλυψη των αναγκών του Γ.Ν-Κ.Υ Λήμνου”, επισημαίνει ο διοικητής στην επιστολή, και προσθέτει: “Εφόσον δεν καταστεί δυνατή η μετακίνηση ιατρού και για όσο χρονικό διάστημα δεν θα υπάρχει κάλυψη από ιατρό Αναισθησιολογίας, τα προκύπτοντα περιστατικά θα διακομίζονται σε άλλα νοσοκομεία”.
Τον κώδωνα του κινδύνου για τις ελλείψεις σε αναισθησιολόγους κρούει ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ. “Τώρα εφημερεύει το νοσοκομείο Λήμνου χωρίς να καλύπτεται από αναισθησιολόγο. Και μάλιστα σε νησί χειμώνα”, σημειώνει τονίζοντας ότι οι κάτοικοι της Λήμνου είναι ακάλυπτοι από χθες 19/12 και για άγνωστο χρονικό διάστημα. “Εάν χρειασθεί να γίνει σε έκτακτο περιστατικό άμεσα επέμβαση δεν μπορεί να γίνει. Ο μόνος τρόπος είναι η διακομιδή”, αναφέρει μεταξύ άλλων ο κ. Γιαννάκος. Ειδικά με τις καιρικές συνθήκες να επιδεινώνονται η ανασφάλεια των κατοίκων των νησιών μεγαλώνει καθώς αισθάνονται αποκομμένοι από την υπόλοιπη χώρα και χρειάζονται ιατρική κάλυψη.
ΕΟΔΥ: «Καλπάζει» η γρίπη - 24 σοβαρά κρούσματα, τρεις θάνατοι σε μία εβδομάδα
Την ίδια ώρα, για τη στελέχωση του τμήματος αναισθησιολογίας, μεταξύ άλλων, έχουν προγραμματισμένη κινητοποίηση σήμερα στη 1 το μεσημέρι οι γιατροί του Παίδων “Η Αγία Σοφία”. “Απαιτούμε άμεση προκήρυξη όλων των κενών οργανικών θέσεων σε όλα τα τμήματα λόγω των επικείμενων αποχωρήσεων λόγω συνταξιοδότησης και την προβληματική ανάπτυξη και λειτουργία όλων των κλινικών λόγω έλλειψης προσωπικού στα χειρουργεία ( όχι μόνο ιατρικού). Θέλουμε να στελεχωθεί επαρκώς το τμήμα που καλύπτει τεράστιο όγκο περιστατικών (τακτικά, έκτακτα χειρουργεία, ενδοσκοπήσεις, μαγνητική , τοποθέτηση φλεβοκαθετήρων κ.α.)”, αναφέρει η πενταμελής επιτροπή ΕΙΝΑΠ του παιδιατρικού νοσοκομείου.
Οι ελλείψεις σε αναισθησιολόγους είναι ανάμεσα στα ζητήματα που επιχειρεί να λύσει το υπουργείο Υγείας. Πρόκειται για μια “αφανή” ειδικότητα, όπως τη χαρακτηρίζουν οι γιατροί αναισθησιολόγοι, για την οποία δεν εκδηλώνεται ενδιαφέρον από τους νέους γιατρούς. Το φαινόμενο δεν είναι ελληνικό, παρατηρείται και στις άλλες ευρωπαϊκές χώρες, στην Ελλάδα όμως είναι ιδιαίτερα έντονο καθώς ολόκληρα νοσοκομεία λειτουργούν στο όριο με έναν αναισθησιολόγο, με ό,τι αυτό συνεπάγεται σε καθυστερήσεις χειρουργικών επεμβάσεων. Το υπουργείο Υγείας με “μπόνους” επιχειρεί να κρατήσει αναισθησιολόγους στο ΕΣΥ. Ετσι, το επίδομα των 400 ευρώ το μήνα για τους ειδικευμένους στην αναισθησιολογία και των 250 ευρώ για τους ειδικευόμενους διατηρείται και το 2023.
Ειδήσεις σήμερα
Νέα Σμύρνη: Ξεκαθάρισμα λογαριασμών η… μαφιόζικη εκτέλεση
Market Pass: Αυτά είναι τα μυστικά της επιδότησης