Εν αντιθέσει με την Ευρώπη, στην Ελλάδα μόλις το 52% του συλλεγόµενου αίµατος προέρχεται από εθελοντική αιµοδοσία, ενώ το 48% προέρχεται από δότες του συγγενικού περιβάλλοντος των ασθενών, γεγονός που την κατατάσσει στις τελευταίες θέσεις σε πανευρωπαϊκή κλίμακα, Στον αντίποδα, στις περισσότερες χώρες της Ευρώπης το αίµα προέρχεται κατά 95%-100% από εθελοντές αιµοδότες. Επίσης, η Ελλάδα έχει πολύ ισχνή δεξαµενή εθελοντών δοτών µυελού των οστών και ακόμα πιο µικρό αριθµό εθελοντών δοτών οργάνων.
Με τα δεδομένα αυτά, το υπουργείο Υγείας ξεκινά εκστρατεία ευαισθητοποίησης των πολιτών προκειμένου να αυξηθεί ο αριθμός των εθελοντών αιμοδοτών, με αφορμή την Παγκόσµια Ηµέρα Εθελοντή Αιµοδότη στις 14 Ιουνίου.
Για το έτος 2016, ο Παγκόσµιος Οργανισµός Υγείας, για την Παγκόσµια Ηµέρα του Εθελοντή Αιµοδότη, θέτει ως κεντρικό µήνυµα, «Το αίµα µας ενώνει όλους» (Blood connect us all), όπου µε το µήνυµα αυτό επιδιώκεται να προβληθεί η αλυσίδα αλληλεγγύης: εθελοντής αιµοδότης – αίµα – ασθενής. Η εθελοντική αιµοδοσία είναι επί της ουσίας προσφορά στο συνάνθρωπο. Είναι ένα δώρο που µπορεί να σώσει ζωές και να προσφέρει ένα νέο συµβόλαιο ζωής σε πολλούς ανθρώπους που το χρειάζονται.
Με την αιµοδοσία, ο εθελοντής αιµοδότης προσφέρει δυο αγαθά χωρίς ανταµοιβή: 10 λεπτά χρόνο από τη ζωή του και 400 κ.ε. αίµα από τα 5 λίτρα που διαθέτει.
Σύµφωνα µε στοιχεία του Π.Ο.Υ. οι συνειδητοποιηµένοι εθελοντές δότες αίµατος που εµφορούνται από αλτρουιστικά και µόνο αισθήµατα αποτελούν έναν από τους δείκτες ασφάλειας του συστήµατος αιµοδοσίας. Έχουν ικανοποιητικό επίπεδο υγείας καθώς υποβάλλονται σε τακτικό ιατρικό έλεγχο και αποφεύγουν συµπεριφορές που αυξάνουν την εµφάνιση λοιµώξεων και ανταποκρίνονται σε έκτακτα περιστατικά.