Οι τρεις ασθενείς έπασχαν από προχωρημένες μορφές καρκίνου και το εμβόλιο τους πυροδότησε ταχύτατη ανοσιακή απάντηση με την αυξημένη παραγωγή Τ-κυττάρων (τα κύτταρα «φονείς» του ανοσοποιητικού συστήματος) τα οποία επιτέθηκαν στους όγκους. Πρόκειται για εμβόλιο θεραπευτικό (όχι προληπτικό όπως τα κλασικά εμβόλια ενάντια στις λοιμώδεις ασθένειες) που ανήκει στο χώρο της ανοσοθεραπείας η οποία έχει προσφέρει την τελευταία 2ετία ποικιλία «όπλων» στη μάχη με τον καρκίνο. Κάποια από αυτά τα όπλα είναι αναστολείς πρωτεϊνών, που «ξεσκεπάζουν» το έξυπνο καμουφλάζ των καρκινικών κυττάρων, επιτρέποντας στα κύτταρα-φονείς του οργανισμού να τα «βομβαρδίσουν».
Σχολιάζοντας τη νέα επιστημονική ανακάλυψη, ο κ. Ευάγγελος Φιλόπουλος, πρόεδρος της Ελληνικής Αντικαρκινικής Εταιρείας, εκφράζει τον συγκρατημένο ενθουσιασμό του αλλά ταυτόχρονα τονίζει πως δεν είναι εύκολο να ξεγελάσουμε -και τελικά να νικήσουμε- τα καρκινικά κύτταρα, τα οποία αποδεικνύονται δύσκολοι εχθροί κυρίως εξαιτίας της ικανότητάς τους να μεταλλάσσονται διαρκώς.
Οπως λέει στον «Ε.Τ.» ο κ. Φιλόπουλος: «Χωρίς αμφιβολία, ο τομέας της Ανοσοθεραπείας έχει επιδείξει τεράστια δραστηριότητα στην Ογκολογία, αφενός γιατί έχει λιγότερες τοξικές παρενέργειες (από τις κλασικές θεραπείες) και αφετέρου γιατί επιτρέπει την καταστροφή των καρκινικών κυττάρων επιστρατεύοντας ως “όπλο” τα ίδια τα αμυντικά κύτταρα του ασθενούς. Ομως, παρότι τα αποτελέσματα δείχνουν ενθαρρυντικά, την ίδια στιγμή προσκρούουν στην πολυμορφία των καρκινικών κυττάρων που διαρκώς μεταλλάσσονται με συνέπεια τα κύτταρα-εξολοθρευτές του ανοσοποιητικού συστήματος να χάνουν την αποτελεσματικότητά τους αφού διαρκώς αλλάζει ο στόχος τους.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο στην έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου