Γράφει ο Δημήτρης Καπετανόπουλος
Όπως είχαμε αναφέρει, το ιδανικό σε ένα τέτοιο εγχείρημα είναι να συμβουλευόμαστε πάντα έναν ειδικό, ώστε να αποφεύγονται οι όποιες ακρότητες που τελικά μπορεί περισσότερο να βλάψουν την υγεία μας παρά να την ωφελήσουν.
Ωστόσο , και δεδομένων των χαλεπών καιρών που ζούμε, πολλοί δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να ζητήσουν την συμβουλή ενός διατροφολόγου, καθώς θα πρέπει η παρακολούθηση στην πορεία της διατροφής να είναι τακτική άρα τακτικά και τα έξοδα που απαιτούνται.
Πολλοί όμως ίσως δεν γνωρίζουν πως μπορούν να έχουν τη συμβουλή ενός διατροφολόγου εντελώς δωρεάν στα Δημόσια Νοσοκομεία!
Εδώ και πολλά χρόνια τα νοσοκομεία διαθέτουν διατροφολόγους στα εξωτερικά τους Ιατρεία, στα οποία μπορεί ο κάθε πολίτης να ζητήσει τη βοήθεια ενός ειδικού.
Το EThe Magazine επικοινώνησε με το Λαϊκό Νοσοκομείο και μίλησε με τον προϊστάμενο του διαιτολογικού τμήματος, κ. Χάρη Δημοσθενόπουλο, ώστε να μας ενημερώσει καλύτερα για τη λειτουργία αυτή στο Εθνικό Σύστημα Υγείας
Πόσος κόσμος επισκέπτεται τα εξωτερικά ιατρεία του νοσοκομείου σας για να συμβουλευτεί;
Η προσέλευση είναι πάρα πολύ μεγάλη. Είναι πολλά τα άτομα που έρχονται είτε συστημένοι από γιατρούς του νοσοκομείου μας, είτε από γιατρούς εκτός του νοσοκομείου, είτε και από μόνοι τους.
Το νοσοκομείο αναλαμβάνει μόνο άτομα που πρέπει να χάσουν κιλά λόγω κάποιας πάθησης;
Σίγουρα αναλαμβάνουμε άτομα για τα οποία είναι επιβεβλημένο το να απωλέσουν βάρος, είτε κάποιας μυοσκελετικής πάθησης, είτε λόγω ζαχάρου, είτε νεφροπαθειών η και για οποιοδήποτε άλλο λόγο υγείας.
Όμως φυσικά και θα αναλάβουμε και έναν άνθρωπο που έχει πολλά παραπάνω κιλά απλά και θέλει να τα χάσει και γενικώς όποιος απευθυνθεί σε εμάς, καθώς δεν μπορούμε να αρνηθούμε την βοήθεια σε κανέναν.
Γαστρεντερολογία και τεχνητή νοημοσύνη – ARTIFICIAL INTELLIGENCE (AI)
Από κει και πέρα εαν κάποιος επικοινωνήσει μαζί μας για να χάσει απλά 2-3 κιλά, για λόγους lifestyle να το πούμε κι έτσι, σίγουρα δε θα αρνηθούμε τη βοήθεια, όμως θα προσπαθήσουμε να του εξηγήσουμε πως ο φόρτος είναι μεγάλος και υπάρχουν άλλες προτεραιότητες.
Δηλαδή όταν αναλαμβάνετε κάποιον δεν του βγάζετε απλά πρόγραμμα μια φορά αλλά τον παρακολουθείτε κανονικά.
Φυσικά, είναι κανονικό διατροφολογικό πρόγραμμα. Παρακολουθούμε όλη την πορεία του, όπως ακριβώς πρέπει να κάνει ένας διατροφολόγος. Βέβαια όπως προαναφέραμε εαν κάποιος έρθει απλά για να χάσει 2-3 κιλά, είναι τέτοιος ο φόρτος εργασίας που αντικειμενικά δεν προλαβαίνουμε να παρακολουθήσουμε και το δικό του πρόγραμμα, καθώς προέχουν οι ασθενείς που έχουν σοβαρά προβλήματα και που η απώλεια βάρους θα παίξει μεγάλο ρόλο για την πορεία της υγείας τους.
Υπάρχει κάποιο αντίτιμο για τις ιατρικές συμβουλές;
Όχι σαν Δημόσιο Νοσοκομείο η παροχή των υπηρεσιών μας είναι δωρεάν σε όλους, είτε θέλει να απωλέσει βάρος για ιατρικούς λόγους είτε για αισθητικούς.
Ακόμη και ανασφάλιστος να είναι κάποιος πάλι δεν υπάρχει κάποια επιβάρυνση.
Είναι πάντως πρωτάκουστο για κάποιους το ότι υπάρχουν διατροφολόγοι στα εξωτερικά ιατρεία των νοσοκομείων
Έτσι, είναι παρ’ ότι έχουμε μεγάλη προσέλευση, υπάρχει και πολύς κόσμος που δνε ξέρει αυτή την παροχή των νοσοκομείων, γιατί σχεδόν όλα τα νοσοκομεία έχουν τέτοιες υπηρεσίες πλέον.
Μάλιστα πολλές φορές συνάδελφοι γιατροί δεν γνωρίζουν ότι στο νοσοκομείο τους υπάρχει και διατροφολόγος, είτε καμιά φορά μπορεί να μην πιστεύουν ότι γίνεται καλή δουλειά εδώ και παραπέμπουν τους ασθενείς σε ιδιωτικά ιατρεία.
Πόσα χρόνια λειτουργεί το διατροφολογικό τμήμα στο Λαϊκό;
Περίπου 30 χρόνια. Εγώ είμαι στην υπηρεσία από το 2002 και είχε ακόμα 15 χρόνια προν που λειτουργούσε.
Οπότε απλά έρχεται κάποιος στα εξωτερικά ιατρεία και λέει «θέλω βοήθεια»;
Θα πρέπει κάποιος να κλείσει ραντεβού καλώντας το 1535 ώστε να τον δει μετά κάποιος ειδικός. Καθημερινά από τις 7 μέχρι τις 3 βλέπουμε τα ραντεβού, και στη συνέχεια ότι έχει προκύψει από τους γιατρούς του νοσοκομείου, που μπορεί να έχει χρειαστεί να παραπέμψουν σε εμάς ασθενείς.
Επαρκούν οι διαιτολόγοι που υπάρχουν για να εξυπηρετήσουν το κοινό;
Η κατάσταση είναι πολύ δύσκολη η αλήθεια είναι. Στο νοσοκομείο μας υπάρχουν 4 οργανικές θέσεις διαιτολόγων, ωστόσο οι 2 είναι καλυμμένες.
Καταλαβαίνουμε λοιπόν πως ο φόρτος εργασίας είναι πολύ μεγάλος, κι αυτός είναι και ο λόγος που δεν βάζουμε ως προτεραιότητα κάποιον που απλά θέλει να χάσει λίγα κιλά.
Για να δώσουμε μια εικόνα του τι συμβαίνει, σκεφτείτε ότι κάθε χρόνο περνάνε από το τμήμα μας περίπου 3500 άνθρωποι που ζητάνε τη συμβουλή μας.
Σημασία όμως έχει ένας άνθρωπος που αντιμετωπίζει ένα πρόβλημα υγείας και πρέπει να χάσει βάρος, είτε αν γενικά έχει πολλά παραπανίσια κιλά και θέλει να τα απωλέσει, γνωρίζει πως εαν δεν έχει την οικονομική δυνατότητα να πάει σε κάποιο ιδιωτικό ιατρείο, μπορεί να καταφύγει στα Δημόσια Νοσοκομεία, και εκεί μπορεί να βρει την συνδρομή πολύ καλών συναδέλφων που θα τον βοηθήσουν ουσιαστικά στο πρόβλημά του