Πιο αναλυτικά, όπως προκύπτει από έρευνα επιστημόνων της ιατρικής Σχολής Duke-NUS Medical School στη Σιγκαπούρη, οι ασθενείς που έχουν περάσει κρυολογήματα, τα οποία προκλήθηκαν από ιούς που είναι παρόμοιοι με τον Sars-CoV-2 – βήτα κορωνοϊοί – θα μπορούσαν να υποφέρουν από πιο ήπια μορφή της νόσου Covid-19.
Οι βητα κορωνοϊοί προκαλούν κοινό κρυολόγημα, καθώς και σοβαρές πνευμονικές λοιμώξεις σε ορισμένες περιπτώσεις ασθενών, όπως οι ηλικιωμένοι. Οι κορωνοϊοί γενικά εκτιμάται ότι αντιπροσωπεύουν έως και 30% των κρυολογημάτων, αλλά δεν είναι γνωστό πόσα προκαλούνται συγκεκριμένα προκαλούνται από τους βήτα κορωνοϊούς.
Τώρα, οι επιστήμονες έχουν βρει αποδείξεις ότι κάποια ανοσία μπορεί να υπάρχει για πολλά χρόνια λόγω της «μνήμης» των Τ-κυττάρων του σώματος από επιθέσεις προηγούμενων ιών με παρόμοιο γενετικό υπόβαθρο, ακόμη και σε άτομα που δεν είχαν γνωστή έκθεση στον Sars-CoV-2 ή τον Sars.
Τα Τ-κύτταρα είναι ένας τύπος λευκών αιμοσφαιρίων που αποτελούν μέρος της δεύτερης γραμμής άμυνας του ανοσοποιητικού συστήματος έναντι οποιασδήποτε ιογενούς επίθεσης, που ξεκινά περίπου μια εβδομάδα μετά τη μόλυνση.
Πιστεύεται ότι προσφέρουν μακροχρόνια προστασία στους ιούς και ως εκ τούτου ονομάζονται κύτταρα «μνήμης».
Η τελευταία μελέτη, με επικεφαλής ανοσολόγο Antonio Bertoletti και συναδέλφους από την Ιατρική Σχολή Duke-NUS στη Σιγκαπούρη, προσφέρει μερικά αξιοσημείωτα ευρήματα σχετικά με τον πιθανό ρόλο των Τ-κυττάρων στην καταπολέμηση της Covid-19. Σύμφωνα με τους ερευνητές, ασθενείς που ανέκαμψαν από το θανατηφόρο Sars το 2003, δείχνουν ανοσοαπόκριση σε βασικές πρωτεΐνες που βρέθηκαν στο νέο κορωνοϊό. Η προστατευτικότητα, όμως, προηγούμενων κορονοϊών έναντι στην Covid-19 πρέπει να αποδειχθεί σε περαιτέρω μελέτες.