Οι περισσότεροι απ’ όσους είχαν γραφτεί σε κάποιο γυμναστήριο, δυστυχώς δεν συνέχισαν να γυμνάζονται με εναλλακτικούς τρόπους. Αλλοι, πάλι, που δεν προλάβαιναν μέχρι πρότινος να ασκηθούν λόγω φορτωμένου εργασιακού προγράμματος και άλλων υποχρεώσεων βρήκαν τρόπους φυσικής δραστηριότητας εντός ή εκτός σπιτιού, συχνά μαζί με τα παιδιά τους.
Η καθημερινή παρουσία στην κουζίνα αποτέλεσε για πολλούς αφορμή πειραματισμού με ευφάνταστες συνταγές και υγιεινά πιάτα, ενώ άλλοι δεν ξεκολλούσαν από το ψυγείο, παρασυρόμενοι σε υπερκατανάλωση θερμίδων τις λάθος ώρες.
Η αξία της διατροφής, βέβαια, δεν περιορίζεται στο νούμερο της ζυγαριάς, αλλά είναι πολύ περισσότερο από ένα εργαλείο διαχείρισης βάρους.
Οι συνέπειες: Παχυσαρκία, δυσθρεψία και έλλειψη βιταμινών
Τα συμπεράσματα που μέχρι στιγμής εξάγονται από την περίθαλψη ασθενών με λοίμωξη Covid-19 είναι:
- Παρατηρείται δυσθρεψία στην πλειονότητα των ασθενών που νοσηλεύονται με Covid-19, δηλαδή κακή κατάσταση θρέψης που σχετίζεται τόσο με την υποθρεψία / υποσιτισμό (μειωμένη πρόσληψη ενέργειας ή/και θρεπτικών συστατικών) όσο και με την παχυσαρκία, και επηρεάζει τη σοβαρότητα της λοίμωξης, το ενδεχόμενο και τη διάρκεια της νοσηλείας, καθώς και τον κίνδυνο θνησιμότητας.
- H καλή κατάσταση θρέψης, ιδίως όσον αφορά την επάρκεια σε ποιοτικές θερμίδες και σε θρεπτικά συστατικά υψίστης σημασίας όπως ο ψευδάργυρος και η βιταμίνη D, αποτελεί πλεονέκτημα για όλους, ιδίως για όσους διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο λοίμωξης Covid-19.
Κλινικός έλεγχος και νέο διατροφικό πλάνο
ΕΟΔΥ - κορονοϊός: 531 νέες εισαγωγές, 7 διασωληνώσεις και 27 θάνατοι την τελευταία εβδομάδα
Με τη σταδιακή επάνοδο στην κανονικότητα, τα διατροφικά «μαθήματα» της πανδημίας πρέπει να γίνουν πράξη μέσα από τα ακόλουθα βήματα, προς όφελος της υγείας και για την όσο το δυνατόν καλύτερη θωράκιση του ανοσοποιητικού συστήματος έναντι σε κάθε είδους λοίμωξη:
- Εκτίμηση και αξιολόγηση της κατάστασης θρέψης από διαιτολόγο-διατροφολόγο, που εμπεριέχει κατάλληλο διαγνωστικό έλεγχο για τον καθέναν (π.χ. γενική αίματος, σάκχαρο, επίπεδα σιδήρου, βιταμίνη D, θυρεοειδής κ.ά.).
- Εξατομικευμένο διατροφικό πλάνο προς βελτίωση της κατάστασης θρέψης και για διαχείριση βάρους σε περίπτωση παχυσαρκίας, με σεβασμό στο εργασιακό πρόγραμμα, στις διατροφικές συνήθειες και προτιμήσεις, και με στόχο την ενδυνάμωση του ανοσοποιητικού συστήματος και την καλή υγεία.
Κάντε «ενέσεις» θρεπτικών συστατικών
Τα θρεπτικά συστατικά που δυναμώνουν το ανοσοποιητικό σύστημα βρίσκονται σε ποικιλία τροφίμων και είναι:
- Ψευδάργυρος: Μπορεί να προέρχεται από ζωικές (οστρακοειδή, θαλασσινά, μοσχάρι) ή από φυτικές πηγές (φύτρο σιταριού, φασόλια, ξηρούς καρπούς και τόφου).
- Βιταμίνη C: Βρίσκεται σε εσπεριδοειδή (πορτοκάλια, λεμόνια, μανταρίνια, γκρέιπφρουτ, ακτινίδια), φράουλες, μούρα, πεπόνι, ντομάτες, κόκκινες πιπεριές και μπρόκολο.
- Βιταμίνη Ε: Ελαια, ξηροί καρποί (π.χ. αμύγδαλα) και σπόροι (λιναρόσπορος), αβοκάντο, καθώς και σε φρούτα όπως μάνγκο και ακτινίδιο.
- Βήτα-καροτίνη: Βρίσκεται σε λαχανικά όπως γλυκοπατάτα, σπανάκι, καρότα, μάνγκο, μπρόκολο και ντομάτες.
- Προβιοτικά: Βρίσκονται σε προϊόντα που έχουν υποστεί ζύμωση όπως γιαούρτι, κεφίρ, ξινόγαλα, τουρσί (π.χ. ξινολάχανο), ginger beer.
- Βιταμίνη D: Βρίσκεται σε λιπαρά ψάρια (π.χ. σαρδέλα, σολομός), αυγά και ορισμένα εμπλουτισμένα τρόφιμα (γάλα, χυμούς).
- Πρωτεΐνες: Μπορεί να είναι από ζωικές ή φυτικές πηγές, όπως κόκκινο κρέας, κοτόπουλο, ψάρια και θαλασσινά, αυγό, γαλακτοκομικά (γάλα, γιαούρτι, τυρί), ξηρούς καρπούς και σπόρους, όσπρια όπως φασόλια, φακές και ρεβίθια.
- Αλλες αντιοξειδωτικές ουσίες: Εκτός από τις πηγές αντιοξειδωτικών βιταμινών C & E, επίσης κουρκουμάς, σκούρα πράσινα φυλλώδη λαχανικά, πράσινο τσάι, ντομάτες, σκόρδο.
Σημαντικά -επιπροσθέτως- είναι τα εξής:
- Ο επαρκής και ποιοτικός ύπνος τις σωστές ώρες εξωραΐζει τις διατροφικές συνήθειες, εξαλείφοντας σε μεγάλο βαθμό τις λιγούρες και την υπερκατανάλωση τροφών.
- Οι ώρες των γευμάτων είναι πολύ σημαντικότερες από τους συνδυασμούς των τροφών.
- Η ποιότητα των τροφών και η ποικιλία των θρεπτικών συστατικών μετράνε περισσότερο από τις θερμίδες.
- Η καθημερινή σωματική άσκηση με τον τρόπο που μπορεί και επιθυμεί ο καθένας ενεργοποιεί το μεταβολισμό και ωφελεί την καρδιά, το σκελετό, το ανοσοποιητικό σύστημα και την αναπνευστική λειτουργία.
Ασπίδα απέναντι στον Covid-19 η μεσογειακή διατροφή
Η μεσογειακή διατροφή προτάθηκε προσφάτως για μία ακόμη φορά ως ένα αποδεδειγμένα ισορροπημένο διατροφικό πρότυπο ευεργετικό για την υγεία και την πρόληψη χρόνιων παθήσεων, καθώς ενισχύει σημαντικά το ανοσοποιητικό σύστημα και συμβάλλει καίρια στην αντιμετώπιση των λοιμώξεων. Χαρακτηρίζεται σε βασικές γραμμές από αυξημένες φυτικές ίνες, βιταμίνες και ιχνοστοιχεία, ενώ αντικαθιστά τα κορεσμένα και trans λιπαρά με μονοακόρεστα και πολυακόρεστα λιπαρά οξέα:
- Αυξημένη πρόσληψη τροφίμων φυτικής προέλευσης, όπως φρέσκα φρούτα και λαχανικά, ψωμί, δημητριακά, πατάτες, όσπρια, ξηρούς καρπούς και σπόρους.
- Καθημερινή πρόσληψη παρθένου ελαιόλαδου ως βασική πηγή λίπους.
- Επιπρόσθετες πηγές καλών λιπαρών: ψάρια και θαλασσινά, αβοκάντο, ξηροί καρποί και σπόροι.
- Μέτρια κατανάλωση γαλακτοκομικών με χαμηλά λιπαρά, αυγών και πουλερικών.
- Ελάχιστη κατανάλωση κόκκινου κρέατος και γλυκών.
Από το ένθετο «Υγεία» που κυκλοφορεί με τον Ελεύθερο Τύπο