Γράφει ο Εμμανουήλ Καλλιέρης Διευθυντής, Καρδιολόγος στο Metropolitan Hospital
Σύμφωνα με δήλωση της Ευρωπαϊκής Εταιρίας Υπέρτασης μέχρι στιγμής δεν υπάρχει σαφής ένδειξη ότι η υπέρταση σχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο λοίμωξης από κορoνοϊό. Παρόμοιες δηλώσεις έγιναν και από τους αντίστοιχους αμερικανικούς οργανισμούς υπέρτασης και καρδιολογίας.
Ωστόσο, η υπέρταση ως υποκείμενο νόσημα πέρασε σε δεύτερη μοίρα, με αποτέλεσμα πολλά άτομα να χάσουν το πλεονέκτημα της πρόληψης, αυξάνοντας τον κίνδυνο για τις σοβαρές επιπλοκές.
Αυστηρή τήρηση της αντι-υπερτασικής θεραπείας
Επιπλοκές που αυτόματα κατατάσσουν τους πάσχοντες στις ομάδες υψηλού κινδύνου (όπως τις έχει ορίσει το υπουργείο Υγείας). Επομένως, η όποια θεραπεία ακολουθείται για την υπέρταση θα πρέπει να εφαρμόζεται σύμφωνα με τις οδηγίες της Ευρωπαϊκής Εταιρίας Υπέρτασης, χωρίς να αλλάξει τίποτε στη θεραπεία της λόγω του κορονοϊού.
Πολλές φορές το υπερτασικό άτομο, μετά τη χορήγηση των χαπιών από τον ειδικό γιατρό, κόβει την επαφή με αυτόν, πιστεύοντας ότι το πρόβλημα λύθηκε. Κοντά σε αυτή τη στάση, τις μέρες της πανδημίας προστέθηκε και η αποφυγή των απαραίτητων εξετάσεων και των επισκέψεων στο γιατρό από φόβο για τον κορονοϊό. Ομως η υπέρταση, είτε από μόνη της είτε ως υποκείμενο νόσημα, απαιτεί μεγάλη σοβαρότητα στην αντιμετώπισή της.
Γιατί πρέπει να ρυθμίζεται η υπέρταση;
Η καλή ρύθμιση της πίεσης εξαλείφει τελείως τον κίνδυνο για εγκεφαλικό επεισόδιο που οφείλεται στην υπέρταση και μειώνει σε μεγάλο βαθμό τον κίνδυνο για έμφραγμα. Επίσης, μειώνει τον κίνδυνο της εμφάνισης ή επιδείνωσης της ανεπάρκειας της λειτουργίας της καρδιάς και των νεφρών.
Πώς ρυθμίζεται η υπέρταση;
9 επιπλοκές διαβήτη: Τι συμβαίνει στο σώμα όταν τα επίπεδα σακχάρου αυξάνονται
Κατ’ αρχάς θα πρέπει να σημειωθεί ότι η υπέρταση «δεν θεραπεύεται» όπως π.χ. η πνευμονία. Η υπέρταση ρυθμίζεται, έτσι ώστε η πίεση να ελαττωθεί στα φυσιολογικά για την ηλικία επίπεδα. Η ρύθμιση γίνεται με χορήγηση αντι-υπερτασικών φαρμάκων, την παρακολούθηση της αποτελεσματικότητάς τους και την ενδεχόμενη προσαρμογή των φαρμάκων αυτών στα δεδομένα της θεραπείας και του ασθενούς. Αρωγοί σε αυτή την προσπάθεια είναι η διατροφή, με ελάττωση έως απαλοιφής του αλατιού από αυτήν, η ελάττωση του σωματικού βάρους, το κόψιμο του τσιγάρου και το περπάτημα. Κάθε ασθενής ή κάθε άτομο που θέλει να βοηθήσει τον εαυτό του στην πρόληψη της υπέρτασης πρέπει να βάλει στο πρόγραμμά του τουλάχιστον δυόμισι με τρεις ώρες την εβδομάδα ταχύ, ρυθμικό περπάτημα. Παράλληλα, θα πρέπει να απευθύνεται στους ειδικούς γιατρούς ή σε ιατρεία υπέρτασης όπως αυτό του Metropolitan Hospital.
Ποιοι είναι οι κίνδυνοι από την υπέρταση;
Η υπέρταση «χτυπάει όργανα – στόχο»: κεφάλι, καρδιά, αγγεία. Αποτελεί τον ισχυρότερο τροποποιήσιμο παράγοντα κινδύνου για εγκεφαλικό επεισόδιο και έναν από τους ισχυρότερους για έμφραγμα.
Επίσης, αυξάνει τον κίνδυνο για καρδιακή ανεπάρκεια, νεφρική βλάβη, απόφραξη των αρτηριών των ποδιών, αιφνίδιο θάνατο.
Ποια είναι τα συμπτώματα της υπέρτασης;
Συνήθως είναι ινιακή κεφαλαλγία, δηλαδή πονάει το κεφάλι μας πίσω και κάτω, γι’ αυτό ειδικά άτομα κάποιας ηλικίας πολλές φορές ερμηνεύουν τον πόνο ως πρόβλημα του αυχένα και, πράγματι, κάποιες φορές μπορεί να είναι έτσι. Το συγκεκριμένο σύμπτωμα όμως θα πρέπει να βάλει σε υποψία το πάσχον άτομο και να το οδηγήσει σε μέτρηση της πίεσής του ή στον κατάλληλο γιατρό. Αλλα συμπτώματα μπορεί να είναι: δύσπνοια κατά την προσπάθεια, βάρος στο στήθος, εύκολη κόπωση, αίσθημα παλμών. Στην πλειονότητα όμως των περιπτώσεων η υπέρταση δεν δίνει ενοχλήματα. Ενοχλήματα δίνουν οι επιπλοκές της, γι’ αυτό και η υπέρταση χαρακτηρίζεται από τον ιατρικό κόσμο ως «σιωπηλός δολοφόνος».
Οι τιμές της αρτηριακής πίεσης
Σύμφωνα με τις οδηγίες της Ευρωπαϊκής Εταιρίας Υπέρτασης που έχουν υιοθετηθεί από την Ελληνική Εταιρία Μελέτης της Υπέρτασης, η ταξινόμηση της πίεσης για τους ενηλίκους είναι η εξής:
Ιδανική πίεση: συστολική πίεση κάτω από 120 mmHg και διαστολική κάτω από 80 mmHg.
Φυσιολογική πίεση: συστολική πίεση 120 – 129 mmHg και/ή διαστολική 80 – 84 mmHg.
Υψηλή φυσιολογική: συστολική πίεση 130 – 139 mmHg και/ή διαστολική 85 – 89 mmHg ή και τα δύο.
Υπέρταση: συστολική πίεση πάνω από 140 mmHg ή διαστολική πάνω από 90 mmHg ή και τα δύο.
Η ταξινόμηση αυτή βασίζεται σε δύο επισκέψεις σε ιατρείο με τρεις μετρήσεις της αρτηριακής πίεσης ανά επίσκεψη, που θα πραγματοποιηθούν με διαφορά 1-2 λεπτών μεταξύ τους. Η αρτηριακή πίεση καταγράφεται ως ο μέσος όρος των δύο τελευταίων μετρήσεων. Πριν από την πρώτη μέτρηση οι ασθενείς θα πρέπει να παραμένουν σε άνετη καθιστή θέση, σε ήσυχο περιβάλλον για τουλάχιστον 5 λεπτά.
Αξίζει να σημειωθεί ότι στην Αμερική, συστολική πίεση 120-139 mmHg και διαστολική 80-89 mmHg περιγράφονται ως «προϋπέρταση», με σκοπό την ευαισθητοποίηση και την ενεργοποίηση, κυρίως των πασχόντων, για την πρόληψη, την παρακολούθηση και τη θεραπεία της.
Από το ένθετο «Υγεία» που κυκλοφορεί με τον Ελεύθερο Τύπο