Τα οικιακά ψυγεία πιθανώς βλάπτουν την ινσουλίνη
Αυτό θα μπορούσε να είναι ένα ζήτημα που πλήττει πολλούς ινσουλινοεξαρτώμενους ασθενείς, καθώς οι άνθρωποι που βασίζονται στην ινσουλίνη συχνά έχουν στο ψυγείο τους προμήθεια τριών μηνών προκειμένου να εξοικονομήσουν χρήματα, καθώς και για να έχουν αρκετή εφεδρική ινσουλίνη. Ετσι, η ινσουλίνη συχνά ψύχεται για μήνες.
Αισθητήρες θερμοκρασίας
Τη λύση στο πρόβλημα αυτό έρχονται να δώσουν οι ειδικοί αισθητήρες θερμοκρασίας που μπορούν να διατηρηθούν μαζί με την ινσουλίνη, προκειμένου να σας ενημερώσουν ψηφιακά για τη θερμοκρασία της αποθηκευμένης σας προμήθειας. Αυτοί οι αισθητήρες μπορούν να τοποθετηθούν στο ψυγείο με την αποθηκευμένη ινσουλίνη καθώς και σε θήκη ινσουλινών.
Το ψυγείο σας μερικές φορές γίνεται καταψύκτης;
Οπως παρατηρεί ο επικεφαλής της μελέτης, δρ Braune, από το Πανεπιστήμιο του Βερολίνου, «πολλοί άνθρωποι με διαβήτη κατά λάθος αποθηκεύουν με κακό τρόπο την ινσουλίνη, λόγω των διακυμάνσεων της θερμοκρασίας στα οικιακά ψυγεία. Υποθέτουμε ότι το ψυγείο μας αποθηκεύει επαρκώς την ινσουλίνη και ίσως όντως γίνεται. Το πρόβλημα μπορεί να είναι ότι φυσικά μεταβαλλόμενες θερμοκρασίες στα ψυγεία μπορεί να οδηγήσουν σε πιθανή βλάβη στην προμήθεια ινσουλίνης μας που μπορεί να θέσει σε κίνδυνο την αποτελεσματικότητά της».
Ενώ οι ερευνητές ζητούν νέες μελέτες παρακολούθησης για να καθορίσουν πώς οι αποκλίσεις θερμοκρασίας μπορεί να αλλάζουν την αποτελεσματικότητα της ινσουλίνης, συνιστούν τα άτομα με διαβήτη να παρακολουθούν τη θερμοκρασία των ψυγείων όπου αποθηκεύουν την ινσουλίνη.
«Οταν αποθηκεύετε την ινσουλίνη σας στο ψυγείο στο σπίτι, χρησιμοποιήστε πάντα ένα θερμόμετρο για να ελέγξετε τη θερμοκρασία. Οι μακροχρόνιες συνθήκες αποθήκευσης της ινσουλίνης είναι γνωστό ότι επηρεάζουν την επίδραση της μείωσης της γλυκόζης στο αίμα. Για άτομα που πάσχουν από ινσουλινοεξαρτώμενο διαβήτη και παίρνουν ινσουλίνη αρκετές φορές την ημέρα μέσω ενέσεων ή μέσω αντλίας, η ακριβής δοσολογία είναι απαραίτητη για την επίτευξη των βέλτιστων θεραπευτικών αποτελεσμάτων. Ακόμη και η σταδιακή απώλεια της ισχύος εισάγει περιττές διαφορές στη δοσολογία», εξηγούν οι ερευνητές.
Στο σωστό ράφι
Φριτέζες αέρος ή air fryers: Καμπανάκι κινδύνου από ειδικούς - Παραπλανούν τους καταναλωτές;
Οταν διατηρείτε την ινσουλίνη στο ψυγείο σας για μακροχρόνια αποθήκευση, πρέπει να την αποθηκεύσετε σε ένα κεντρικό ράφι. Αυτό βοηθά στην αποφυγή του πίσω μέρους του ψυγείου, όπου μπορεί να παγώσει και της πόρτας (παρόλο που το ράφι του βουτύρου είναι ένα εύχρηστο σημείο φύλαξης) όπου η ινσουλίνη μπορεί να ζεσταθεί λόγω του συχνού ανοίγματος και κλεισίματος.
«Σας συνιστούμε να το αποθηκεύσετε σε ένα τάπερ ή αεροστεγές δοχείο, κυρίως στο κεντρικό ράφι», λένε οι ερευνητές. «Η αποθήκευση σε ένα ψυγείο που χρησιμοποιείται λιγότερο είναι ακόμα καλύτερη γιατί το συχνό άνοιγμα αλλάζει τη θερμοκρασία. Συνήθως παίρνετε συνταγές πολλών μηνών, έτσι έχετε φάρμακα στο ψυγείο για τουλάχιστον δύο μήνες. Είναι σημαντικό να το κάνετε σωστά».
Πρέπει πραγματικά να έχω ένα θερμόμετρο δίπλα στην ινσουλίνη μου;
Χωρίς ένα θερμόμετρο δεν υπάρχει κανένας τρόπος να γνωρίζουμε τον κρίσιμο παράγοντα που επηρεάζει την ποιότητα της ινσουλίνης, τη θερμοκρασία.
Τα θερμόμετρα που χρησιμοποιούν εφαρμογές (apps) μπορούν να ταξιδέψουν μαζί σας και να σας προειδοποιήσουν όταν αλλάξει η θερμοκρασία στο ψυγειάκι σας για να αποτρέψετε τις αποκλίσεις θερμοκρασίας που θα επηρεάσουν την αποτελεσματικότητα της ινσουλίνης.
Πόσον καιρό μπορώ να κρατήσω ανοιχτή (σε χρήση) ινσουλίνη;
Η βραχυπρόθεσμη αποθήκευση της ινσουλίνης κατά τη χρήση χρειάζεται προσοχή, για να είναι σίγουρο ότι δεν εκτίθεται σε ακραίες θερμοκρασίες για μεγάλες χρονικές περιόδους. Παρόλο που τα φιαλίδια και τα στιλό έχουν διαφορετικές οδηγίες, οι 28 ημέρες είναι ένας καλός κανόνας για την ανοιγμένη ινσουλίνη: φυλάξτε τη σε θερμοκρασία δωματίου για τέσσερις εβδομάδες πριν την πετάξετε. Η σημείωση της ημερομηνίας στο κουτί, όταν ανοίγετε ένα νέο φιαλίδιο ή κουτί ινσουλίνης, μπορεί να σας βοηθήσει να θυμηθείτε πόσον καιρό είναι ανοικτό.
Ποιες θερμοκρασίες θεωρούνται «ακραίες»;
Η απευθείας έκθεση στο ηλιακό φως και οι θερμοκρασίες κατάψυξης ίσως βλάψουν την ινσουλίνη σε μοριακό επίπεδο. Μη χρησιμοποιείτε ινσουλίνη που έχει αποθηκευτεί σε θερμοκρασία πάνω από 40° Κελσίου ή ινσουλίνη που έχει εκτεθεί σε θερμοκρασίες από -10° έως -20° Κελσίου.
Πάγωσε η ινσουλίνη μου. Και τώρα τι;
Μην προσπαθήσετε να χρησιμοποιήσετε την ινσουλίνη, ακόμη και μετά την απόψυξη. Αν καταψυχθεί, η ινσουλίνη είναι εντελώς αναποτελεσματική.
Νομίζω ότι η ινσουλίνη μου είναι αναποτελεσματική. Τι πρέπει να κάνω;
Σε περίπτωση αμφιβολίας, πετάξτε τη στα σκουπίδια.
Αντιμετωπίστε ανάλογα οποιαδήποτε υπεργλυκαιμία ή υπογλυκαιμία. Να είστε προσεκτικοί κατά τη μετάβαση σε ένα νέο φιαλίδιο ή στιλό και βεβαιωθείτε ότι η ινσουλίνη δεν έχει εκτεθεί στις ίδιες συνθήκες που κατέστησαν αναποτελεσματική την προηγούμενη.
Συμβουλές για χρήστες αντλίας ινσουλίνης
Αν χρησιμοποιείτε αντλία ινσουλίνης, η υπερβολική εφίδρωση το καλοκαίρι μπορεί να είναι πρόβλημα γιατί μπορεί να δυσκολεύει τη συγκράτηση του σημείου έγχυσης της ινσουλίνης στο δέρμα. Αν η υπερβολική εφίδρωση σας δημιουργεί προβλήματα, μπορείτε να βάλετε ειδική κρέμα για την εφίδρωση στην περιοχή τοποθέτησης της αντλίας στο δέρμα ή να χρησιμοποιήσετε ειδικό αυτοκόλλητο στο σημείο πρόσφυσης στο δέρμα (π.χ. skin tac). Μιλήστε με τον ιατρό σας και τον σύμβουλο της αντλίας σας για περισσότερες λεπτομέρειες.
Η αντλία προστατεύει την ινσουλίνη από τη ζέστη, ως ένα βαθμό. Αν όμως πρόκειται να εκτεθείτε στον ήλιο και σε υψηλές θερμοκρασίες για αρκετή ώρα, φροντίστε να προμηθευτείτε μια προστατευτική θήκη στην οποία μπορείτε να βάλετε μια παγοκύστη για να κρατάει την αντλία σε χαμηλή θερμοκρασία. Επίσης, φροντίστε να καλύψετε την αντλία με μια πετσέτα ώστε να την προστατεύσετε από τον ήλιο. Αν βρίσκεστε στην παραλία, μπορείτε να αφαιρέσετε την αντλία με ασφάλεια μέχρι και μια ώρα, όχι όμως περισσότερο. Φροντίστε να αναπληρώσετε την ινσουλίνη που δεν πήρατε αλλάζοντας τον βασικό ρυθμό για την υπόλοιπη ημέρα.
Από την έντυπη έκδοση