Η αύξηση στις ιογενείς λοιμώξεις του αναπνευστικού προκάλεσε, μάλιστα, σημαντική πίεση στα Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών (ΤΕΠ) των νοσοκομείων της χώρας. Τα περιστατικά αυξήθηκαν και οι επιστήμονες συνιστούν τον εμβολιασμό κατά της γρίπης και της COVID-19 έστω και την ύστατη στιγμή, για την αποτροπή περαιτέρω εξάπλωσης.
Η πρώτη μεγάλη πτώση της θερμοκρασίας φέτος αποτυπώθηκε αμέσως μετά τα Χριστούγεννα στις εφημερίες των νοσοκομείων. Σύμφωνα με την Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ), οι προσελεύσεις ασθενών με γρίπη και COVID-19 έχουν διπλασιαστεί συγκριτικά με την ίδια περίοδο πέρυσι.
Στην Αττική, μεγάλα νοσοκομεία υποδέχονται περισσότερους από 20 ασθενείς με γρίπη ανά εφημερία, με το 50% εξ αυτών να απαιτούν νοσηλεία.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα, η Παρασκευή, 27 Δεκεμβρίου 2024. Κατά την ημέρα αυτή, σε μεγάλο νοσοκομείο της Αθήνας νοσηλεύονταν 21 ασθενείς με γρίπη, εκ των οποίων ένας σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ). Ειδικότερα, ο συγκεκριμένος ασθενής εισήχθη για άλλον λόγο και βρέθηκε θετικός στη γρίπη.
Παράλληλα, αυξημένη εμφανίζεται η κίνηση και στα παιδιατρικά νοσοκομεία. Στο «Αγλαΐα Κυριακού» ένα δίχρονο παιδί νοσηλεύεται σε ΜΕΘ λόγω γρίπης, με τη γενική του κατάσταση να είναι σταθερή.
Μειωμένη σε σύγκριση με πέρυσι εξελίσσεται και η κυκλοφορία του κορονοϊού στην κοινότητα, ωστόσο η τελευταία δεκαήμερη καταγραφή δείχνει νέα ραγδαία άνοδο, με τις εισαγωγές να αυξάνονται καθημερινά. Οι νοσηλευόμενοι ασθενείς με COVID-19 είναι σήμερα πανελλαδικά 405 και οι 8 από αυτούς νοσηλεύονται σε ΜΕΘ.
Εκκληση
Η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ, Ματίνα Παγώνη, επισημαίνει ότι ο εμβολιασμός για τη γρίπη και την COVID-19 παραμένει η καλύτερη ασπίδα προστασίας απέναντι στις επιπλοκές των νοσημάτων, ιδιαίτερα για ευπαθείς ομάδες.
Ο εμβολιασμός για τη γρίπη και την COVID-19 παραμένει η πιο αποτελεσματική προστασία, ειδικά για τις ευπαθείς ομάδες (ηλικιωμένοι, χρόνια πάσχοντες, εγκυμονούσες), και γι’ αυτό συστήνεται ακόμη και τώρα, καθώς μπορεί να μειώσει σημαντικά τον κίνδυνο σοβαρής νόσησης.
ΜΕΤΡΑ ΠΡΟΛΗΨΗΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΓΙΟΡΤΕΣ
Αλλα μέτρα για την αποτροπή της έξαρσης ιώσεων κατά τη διάρκεια των γιορτών είναι τα εξής:
- Υγιεινή των χεριών: Τακτικό πλύσιμο των χεριών με σαπούνι και νερό για τουλάχιστον 20 δευτερόλεπτα. Χρήση αντισηπτικού διαλύματος με βάση το οινόπνευμα, όταν το πλύσιμο δεν είναι εφικτό.
- Χρήση μάσκας: Συνιστάται η χρήση μάσκας σε χώρους με συνωστισμό, όπως Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, εμπορικά κέντρα και εκκλησίες. Ειδικά για άτομα με συμπτώματα ίωσης, η μάσκα είναι απαραίτητη για την αποτροπή μετάδοσης.
- Αποφυγή συνωστισμού: Προτίμηση σε μικρότερες συγκεντρώσεις ή σε υπαίθριους χώρους για τις γιορτές. Αερισμός κλειστών χώρων, ιδιαίτερα σε σπίτια με πολλές επισκέψεις.
- Διατήρηση αποστάσεων: Αποφυγή κοντινής επαφής με άτομα που εμφανίζουν συμπτώματα, όπως βήχα, πυρετό ή καταρροή. Χαιρετισμός χωρίς αγκαλιές και χειραψίες στις γιορτινές εκδηλώσεις.
- Προσοχή στα συμπτώματα: Αμεση επικοινωνία με γιατρό εάν εμφανιστούν συμπτώματα όπως υψηλός πυρετός, έντονος βήχας ή δύσπνοια. Αποφυγή εξόδου από το σπίτι μέχρι την πλήρη ανάρρωση, για αποτροπή μετάδοσης σε άλλους.
- Υγιεινός τρόπος ζωής: Ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος με υγιεινή διατροφή, καλή ενυδάτωση και επαρκή ύπνο. Αποφυγή υπερβολικής κατανάλωσης αλκοόλ και καπνίσματος, που επηρεάζουν αρνητικά την άμυνα του οργανισμού.
Ειδήσεις σήμερα
ΣΥΡΙΖΑ: Ψάχνουν πρόσωπο να προτείνουν για την Προεδρία της Δημοκρατίας