Αρθρο που δημοσιεύθηκε από την Αμερικανική Γαστρεντερολογική Εταιρία προειδοποιεί τους ασθενείς αυτούς να συνεχίσουν να λαμβάνουν κανονικά την αγωγή τους, διότι ο κίνδυνος επιδείνωσης της ασθένειας είναι πολύ μεγαλύτερος από την πιθανότητα προσβολής από τον ιό. Αυτοί οι ασθενείς θα πρέπει, επίσης, να ακολουθούν τις οδηγίες για τις ομάδες κινδύνου.
Πιθανόν πιο ευάλωτοι στον COVID-19 οι πάσχοντες
Παλαιότερη έρευνα σε ασθενείς με φλεγμονώδη νόσο του εντέρου διαπίστωσε ότι οι ιογενείς λοιμώξεις είναι πιο πιθανές στους ασθενείς σε θεραπεία με ανοσορυθμιστικούς παράγοντες, αλλά δεν είναι σαφές εάν αυτό ισχύει και για τον COVID-19. Δεν υπάρχουν προς το παρόν έρευνες για τις επιπτώσεις των ανοσοκατασταλτικών παραγόντων, αν και μία από τις μεγαλύτερες μελέτες στην Κίνα σημείωσε ότι δύο ασθενείς με ανοσοανεπάρκεια (χωρίς να διευκρινίζεται η ασθένειά τους) δεν είχαν σοβαρά συμπτώματα.
Μη σταματάτε τα ανοσοκατασταλτικά. Κίνδυνος επιπλοκών
Οι κλινικοί γιατροί που δημοσίευσαν το άρθρο τους στο περιοδικό «Clinical Gastroenterology and Hepatology» τονίζουν ότι δεν πρέπει οι συνάδελφοί τους να συμβουλεύουν τους ασθενείς με φλεγμονώδη νόσο του εντέρου (ή άλλους σε ανοσοκαταστολή) για την τροποποίηση ή διακοπή των φαρμάκων που λαμβάνουν, καθώς ο κίνδυνος έξαρσης της ασθένειάς τους υπερτερεί κατά πολύ της πιθανότητας προσβολής από τον COVID-19.
ΕΟΔΥ - κορονοϊός: 531 νέες εισαγωγές, 7 διασωληνώσεις και 27 θάνατοι την τελευταία εβδομάδα
Η φλεγμονώδης νόσος του εντέρου περιλαμβάνει τη νόσο του Crohn και την ελκώδη κολίτιδα, και οι δύο χρόνιες διαταραχές της γαστρεντερικής οδού, που χαρακτηρίζονται από συνεχείς βασανιστικές υποτροπές. Ο ρόλος, λοιπόν, των ανοσοκατασταλτικών στις συγκεκριμένες νόσους είναι καθοριστικός για τη διατήρηση της ύφεσης των συμπτωμάτων.
Ανησυχία από τα «κλειστά» χειρουργεία λόγω κορωνοϊού
Αυτή η ύφεση των συμπτωμάτων, σε αρκετές περιπτώσεις, επιτυγχάνεται αποκλειστικά μέσω της χειρουργικής επέμβασης. Περίπου το 20% των ασθενών με ελκώδη κολίτιδα θα χρειαστεί εγχείρηση, ενώ το ποσοστό ανεβαίνει στο 80% για τους ασθενείς με νόσο του Crohn. Το εύλογο, λοιπόν, ερώτημα αυτών των ασθενών είναι: «Τι θα γίνει εάν χρειαστώ επέμβαση, τώρα που έχουν ανασταλεί τα προγραμματισμένα χειρουργεία, λόγω κορονοϊού;»…
Ελάχιστα επεμβατική χειρουργική και όχι κλασικό «ανοιχτό» χειρουργείο
Αν και οι περισσότερες καταστάσεις έκτακτης ανάγκης που σχετίζονται με τη φλεγμονώδη νόσο του εντέρου μπορούν να αντιμετωπιστούν με μη επεμβατικό τρόπο, σε επιλεγμένες περιπτώσεις ασθενών με επικίνδυνες για τη ζωή επιπλοκές, η υποβολή σε χειρουργική θεραπεία είναι υποχρεωτική, ακόμα και στις μέρες μας, όπου πραγματοποιούνται μόνο επείγουσες επεμβάσεις, λόγω της πανδημίας από τον COVID-19 και της προσπάθειας διαφύλαξης των αποθεμάτων αίματος.
Εάν η επέμβαση είναι επιβεβλημένη, η ελάχιστα επεμβατική χειρουργική, η οποία έχει αντικαταστήσει χρόνια τώρα την ανοιχτή προσέγγιση σε πολλά εξειδικευμένα κέντρα παγκοσμίως, έχει αποδείξει την υπεροχή της.
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου