Τον καθοριστικό ρόλο που διαδραματίζει η διατροφή στη μακροζωία επισημαίνει σε έκθεσή του ο καθηγητής Νταν Μπουέτνερ, ο οποίος σημειώνει πως σε πέντε «μπλε ζώνες», όπως τις έχει ονομάσει, οι πληθυσμοί ζουν μια πιο υγιεινή και μακρά ζωή σε σχέση με άλλες. μεταξύ αυτών.
ΕΟΔΥ - κορονοϊός: 531 νέες εισαγωγές, 7 διασωληνώσεις και 27 θάνατοι την τελευταία εβδομάδα
Το Χονγκ Κονγκ, η Ιαπωνία και ο ευρωπαϊκός Νότος -συγκεκριμένα η Σαρδηνία της Ιταλίας και η «δική μας» Ικαρία- είναι μερικές από τις περιοχές που προσφέρουν το ιδανικό «περιβάλλον» για μια μακρά ζωή, σύμφωνα με την έρευνα «Blue Zones» που παρουσίασε στο Νταβός ο Μπουέτνερ.
Η διατροφή στις συγκεκριμένες περιοχές βασίζεται στην κατανάλωση τροφών, όπως δημητριακά, λαχανικά, σπόρους και καρπούς, ενώ το κρέας προτιμάται μόλις πέντε φορές τον μήνα. Επιπλέον, οι ντόπιοι προτιμούν να πίνουν νερό, τσάι, καφέ και λίγο κρασί, αλλά σχεδόν καθόλου αγελαδινό γάλα.
Αλλοι επιστήμονες προσθέτουν κι άλλα «υλικά» στη συνταγή της μακροζωίας, τονίζοντας πως ο επαρκής ύπνος, η άσκηση (150 λεπτά μέτριας έντασης ή 75 λεπτά έντονης) και το αίσθημα του να είσαι χρήσιμος συμβάλλουν στον τρόπο ζωής. Φυσικά, η οικονομία, η τεχνολογία, η υγειονομική περίθαλψη και η εκπαίδευση σε συνδυασμό με τα φάρμακα, τις ασφαλέστερες γεννήσεις και η εξέλιξη της ιατρικής γενικά έχει αυξήσει εντυπωσιακά τη μακροζωία των ανθρώπων τις τελευταίες δεκαετίες.