Πρόκειται για τον δεύτερο θάνατο που καταγράφεται εξαιτίας του 2019-nCoV εκτός της ηπειρωτικής Κίνας. Σύμφωνα με τις αρχές, ο ασθενής που υπέκυψε, 39 ετών, αντιμετώπιζε επίσης υποκείμενη πάθηση. Στην αυτόνομη περιοχή του Χονγκ Κονγκ έχουν επιβεβαιωθεί 15 κρούσματα, ανάμεσά τους και ένα στο οποίο πιστεύεται ότι ο ιός μεταδόθηκε σε αυτήν.
Ο απολογισμός των νεκρών εξαιτίας του κορωνοϊού είναι πλέον 427, αν προστεθούν τα θύματα στο Χονγκ Κονγκ και στις Φιλιππίνες στα 425 που θρηνεί η Κίνα. Πάνω από 3.700 άνθρωποι σε καραντίνα σε κρουαζιερόπλοιο ανοικτά της Ιαπωνίας.
Στο πλαίσιο της εξάπλωσης του νέου κορωνοϊού, ο Ελεύθερος Τύπος δίνει απαντήσεις σε ορισμένα βασικά ερωτήματα για τον ιό.
1. Τι είναι;
Οι κορωνοϊοί έχουν πάρει το όνομά τους από τις ακίδες από γλυκοπρωτεΐνες που σαν κορόνα περιβάλλουν την επιφάνεια του ιού και χρησιμεύουν για την προσκόλληση του ιού στους ιστούς και την είσοδό του μέσα στα κύτταρα. Είναι κοινοί σε πολλά είδη ζώων, συμπεριλαμβανομένων των πτηνών, των καμήλων, των νυχτερίδων. Χαρακτηριστικά παραδείγματα αποτελούν ο SARS-CoV και ο MERS-CoV.
2. Πώς μεταδίδεται;
Αρχικά εκτιμήθηκε πως ο νέος κορωνοϊός, που μεταδόθηκε από ζώο σε άνθρωπο, μεταδίδεται δύσκολα από άνθρωπο σε άνθρωπο. Ωστόσο, πλέον έχει επιβεβαιωθεί η μετάδοση από άνθρωπο σε άνθρωπο. Μάλιστα, σύμφωνα με νεότερα δεδομένα, ο κορωνοϊός μπορεί να μεταδοθεί πριν ακόμη αρχίσουν να εκδηλώνονται συμπτώματα.
3. Ποια είναι τα συμπτώματα;
Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, ο ιός φαίνεται να ξεκινά με πυρετό, ακολουθείται από ξηρό βήχα και μετά από μία εβδομάδα οδηγεί σε δύσπνοια και ορισμένοι ασθενείς χρειάζονται νοσηλεία και θεραπεία σε νοσοκομείο. Αλλο σύμπτωμα του ιού είναι το φτέρνισμα. Στις σοβαρές περιπτώσεις εκδηλώνεται πνευμονία, σοβαρό οξύ αναπνευστικό σύνδρομο, νεφρική ανεπάρκεια με αποτέλεσμα ορισμένοι ασθενείς να χάνουν τη ζωή τους.
Γαστρεντερολογία και τεχνητή νοημοσύνη – ARTIFICIAL INTELLIGENCE (AI)
Η περίοδος επώασης -δηλαδή, η περίοδος που μεσολαβεί από τη μόλυνση έως και την εκδήλωση των συμπτωμάτων- εκτιμάται ότι είναι από δύο έως δέκα ημέρες.
4. Πεθαίνουν όλοι όσοι προσβληθούν;
Οχι, δεν πεθαίνουν όλοι. Οι επιστήμονες δεν είναι ακόμη σε θέση να δώσουν αναλυτικές απαντήσεις όσον αφορά στους ανθρώπους που κινδυνεύουν περισσότερο να προσβληθούν και να καταλήξουν από τον 2019 n-CoV. Πάντως, και σύμφωνα με τα έως τώρα δεδομένα, όσοι έχασαν τη ζωή τους έπασχαν και από άλλα νοσήματα και ήταν μεγαλύτερης ηλικίας.
5. Υπάρχει θεραπεία;
Δεν υπάρχει συγκεκριμένη θεραπεία. Η θεραπεία είναι συμπτωματική και αφορά σε παυσίπονα και αντιπυρετικά.
6. Υπάρχει εμβόλιο;
Οχι. Ωστόσο, η επιστημονική κοινότητα έχει ξεκινήσει τις προσπάθειες για να αναπτύξει εμβόλιο για τον νέο ιό. Σύμφωνα με τις πληροφορίες, εμβόλιο κατά του κορωνοϊού θα υπάρξει έπειτα από 4 έως 6 μήνες και, μέχρι τότε, η προστασία είναι η τήρηση των κανόνων ατομικής υγιεινής.
7. Πώς μπορούν να προστατευθούν οι άνθρωποι;
Οπως προστατεύονται ενάντια όλων των ιών, με την τήρηση μέτρων ατομικής υγιεινής. Το καλό πλύσιμο των χεριών με νερό και σαπούνι, η αποφυγή επαφής με ασθενείς και η αποφυγή επαφής με ζώα (ζωντανά ή νεκρά), η κάλυψη με χαρτομάντιλο ή με το χέρι όταν βήχει κάποιος ή φτερνίζεται, όπως και το διεξοδικά μαγειρεμένο κρέας, καθώς και τα αυγά, είναι οι βασικές οδηγίες ατομικής προστασίας.
8. Ποια είναι η εκτίμηση κινδύνου για την Ελλάδα;
Σύμφωνα με τους ειδικούς του ΕΟΔΥ και με βάση τα ευρωπαϊκά δεδομένα, ο κίνδυνος εισαγωγής του ιού στη χώρα μας είναι στο 2%.
Η επιστημονική κοινότητα ανά τον κόσμο βρίσκεται σε επιφυλακή, όμως σύμφωνα με τα έως τώρα δεδομένα ο ιός έχει περιορισμένη μεταδοτικότητα από άνθρωπο σε άνθρωπο και χαρακτηρίζεται από χαμηλότερη θνητότητα από άλλους κορωνοϊούς, όπως ο ιός MERS-CoV.
9. Πόσο έτοιμες είναι οι ελληνικές αρχές να διαχειριστούν τυχόν κρούσμα;
Υπάρχουν θερμικές κάμερες και φορητά θερμόμετρα «πιστόλια» στα αεροδρόμια, ώστε να χρησιμοποιηθούν εφόσον κριθεί αναγκαίο και αποτελεσματικό μέτρο. (Διαβάστε εδώ τις αποφάσεις που έλαβε το υπουργείο Υγείας μετά τη συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου Δημόσιας Υγείας, στην οποία έδωσε το «παρών»).
Εχουν ήδη ορισθεί τα νοσοκομεία αναφοράς, που είναι το πνευμονολογικό «Σωτηρία» και το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο «Αττικόν». Παράλληλα, το Ινστιτούτο Παστέρ έχει αναλάβει ήδη ως εργαστήριο αναφοράς να κάνει τις εξετάσεις, εάν χρειαστεί, ενώ σε ετοιμότητα βρίσκονται το αεροϋγειονομείο και ο σταθμός του ΕΚΑΒ στο αεροδρόμιο «Ελ. Βενιζέλος».