Γράφει ο Μιχάλης Μαρδάς
Πρακτική που έχει αρχίσει να παίρνει διαστάσεις μάστιγας και στην Ελλάδα καθώς στο εξωτερικό εδώ και χρόνια υπάρχει αυτή η άποψη και η εξάπλωση των κοινωνικών μέσων δικτύωσης έχει κάνει τα πράγματα χειρότερα.
Φόβος, ημιμάθεια, ψευτοκουλτούρα και δήθεν στροφή στον εναλλακτικό τρόπο ζωής είναι μερικά από τα κίνητρα όσων θέτουν την υγεία των παιδιών τους αλλά και των άλλων παιδιών σε κίνδυνο επιμένοντας να απέχουν από τον εμβολιασμό.
Νίκος Βουδούρης: Ξενόφερτη τάση με τραγικές συνέπειες
Στο ΕThe Magazine του ΕleftherosTypos.gr μίλησε ο Νίκος Βουδούρης (Παιδίατρος-Νεογνολόγος, Διδάκτωρ Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών και μέλος του Δ.Σ της Ελληνικής Παιδιατρικής Εταιρίας) για το κίνημα του αντιεμβολιασμού αλλά και τους μεγάλους κινδύνους που έχει για όλα τα παιδιά.
Αρχικά έκανε λόγο για μία ξενόφερτη τάση που φέτος έχει παρουσιάσει μια ύφεση στην Ελλάδα αλλά παραμένει ισχυρή: «Από την Γερμανία, την Αγγλία και την Γαλλία έχει έρθει η τάση στην Ελλάδα να μην θέλουν οι γονείς να εμβολιάζουν τα παιδιά τους. Επικαλούνται πως θέλουν να δώσουν την ευκαιρία να μεγαλώσουν τα παιδιά τους φυσικά και να μην έχουν παρενέργειες από τα εμβόλια όπως είναι ο αυτισμός, οι εγκεφαλοπάθειες κάτι που φυσικά δεν ισχύει. Πέρυσι και πρόπερσι το συγκεκριμένο φαινόμενο ήταν σε μεγάλη έξαρση αλλά φέτος λόγω και της αύξησης των προσφύγων στη χώρα μας πολλοί έχουν αναθεωρήσει τις απόψεις τους».
Στη συνέχεια μας μετέφερε τις δικές του εμπειρίες από γονείς που πηγαίνουν αποφασισμένοι στο ιατρείο του να μην κάνουν εμβόλιο στα παιδιά τους: «Και στο δικό μου ιατρείο έχει παρατηρηθεί το φαινόμενο να έρχονται γονείς και να μου λένε πως δεν θέλουν να κάνουν εμβόλιο στα παιδιά τους. Τους ξεκαθαρίζω εξαρχής πως η άποψη, η προτροπή και η θέση μου είναι πως πρέπει να κάνουν απαραιτήτως τα εμβόλια για την αποτροπή σοβαρών ασθενειών και πως αν δεν το κάνουν παίζουν κορώνα – γράμματα την υγεία των παιδιών τους. Αν παρόλα αυτά επιμείνουν, τους τονίζω πως πρέπει να αναλάβουν όλη την ευθύνη για ότι συμβεί».
Αναφερόμενος στην επίδραση των social media στη στρεβλή αντίληψη που υπάρχει για την «επικινδυνότητα» των εμβολίων δήλωσε: «Έχει παίξει πάρα πολύ μεγάλο και αρνητικό ρόλο το Ιντερνετ. Και αυτό γιατί κάθε τόσο ξεφυτρώνουν ομάδες του τύπου «εμβόλια-φονιάδες, καταστροφή τα εμβόλια, το παιδί μου έπαθε αυτισμό και λευχαιμία από εμβόλιο κλπ» που δημιουργούν ακόμη μεγαλύτερο φόβο και παρασύρονται και άλλοι γονείς. Μέσα σε αυτές τις ομάδες υπάρχουν και αναφορές σε έρευνες που αν και έχουν καταργηθεί στην πράξη ακόμη τις επικαλούνται, όπως είναι αυτή της Γαλλίας πριν από δέκα χρόνια η οποία ανακλήθηκε εξαιτίας λανθασμένων στοιχείων».
Σε ότι αφορά στη συζήτηση για το ποιός είναι πιο επικίνδυνος για τη δημόσια υγεία μετά την έλευση των προσφύγων στην Ελλάδα, ήταν κατηγορηματικός: «Φυσικά και το μεγαλύτερο πρόβλημα προέρχεται απ’ τους Έλληνες. Τα παιδιά των προσφύγων, όσα δεν είναι εμβολιασμένα, μπορούν εύκολα να εμβολιαστούν μέσα στο κλειστό περιβάλλον που ζουν. Είναι πανεύκολο να ελεγχθούν αυτά τα παιδιά σε σχέση με των Ελλήνων».
Από εκεί και πέρα ο κ. Βουδούρης μας επιβεβαίωσε πως οι γονείς που αρνούνται πεισματικά να κάνουν εμβόλια στα παιδιά τους καταφεύγουν ακόμη και στο να ζητήσουν πλαστές βεβαιώσεις από τους παιδιάτρους ώστε να τις προσκομίσουν στα σχολεία. Μία κίνηση που φαίνεται να έχει πάρα πολλούς υποστηρικτές και το θέμα απασχολεί έντονα τον Ιατρικό Σύλλογο που θέλει να θωρακιστεί από τέτοιες πρακτικές που θα δημιουργήσουν ακόμη μεγαλύτερα προβλήματα.
Πότε μπήκε ο ιός της αμφισβήτησης
Το 1998 μπήκε στον δημόσιο λόγο ο ιός της αμφισβήτησης των εμβολίων. Ο ιατρικός ερευνητής και χειρουργός Andrew Wakefield, εξέδωσε μαζί με 12 συνεργάτες του μια έρευνα στο διακεκριμένο ιατρικό περιοδικό «The Lancet», στην οποία ισχυριζόταν ότι το τριπλό εμβόλιο Ιλαράς-Ερυθράς-Παρωτίτιδας (MMR) μπορεί να οδηγεί σε διαταραχή συμπεριφοράς σε παιδιά.
Στην έρευνα υπήρξαν μόλις 12 δείγματα αλλά αρκούσε για να σκορπίσει τον φόβο στους γονείς ότι τα παιδιά τους θα πάθαιναν αυτισμό και ο ρυθμός εμβολιασμού με το ΜΜR να πέσει κατακόρυφα. Λίγα χρόνια αργότερα αποδείχθηκε ότι τα στοιχεία ήταν κατασκευασμένα από τον υπεύθυνο της έρευνας και το «Lancet» απέσυρε τη δημοσίευση.
Το 2004, οι Sunday Times δημοσίευσαν άρθρο που αποκάλυπτε πως ο Wakefield είχε χρηματιστεί για να «μαγειρέψει» την έρευνα από δικηγορική εταιρεία που επρόκειτο να μηνύσει κατασκευάστριες εταιρείες εμβολίων. Ο Wakefield κρίθηκε ένοχος από το Γενικό Ιατρικό Συμβούλιο για σοβαρό επαγγελματικό παράπτωμα τον Μάιο του 2010. Διαγράφηκε από το ιατρικό μητρώο, πράγμα που σημαίνει ότι δεν μπορούσε πλέον να ασκήσει το ιατρικό επάγγελμα στο Ηνωμένο Βασίλειο. Η έρευνά του ανακηρύχθηκε δόλια το 2011 από το περιοδικό The Lancet.
Κι όμως, παρά τη δημόσια κατακραυγή ο… σπόρος της αμφιβολίας είχε πέσει στο μυαλό των εύπιστων γονιών. Η συγκεκριμένη οδήγησε σε μειωμένη χρήση του εμβολίου κι έτσι οι περιπτώσεις ιλαράς αυξήθηκαν δραματικά: το 2007 παρουσιάστηκαν 971 περιπτώσεις στην Αγγλία και την Ουαλία (η μεγαλύτερη άνοδος που παρουσιάστηκε ποτέ σε περιστατικά ιλαράς, δεδομένου ότι άρχισαν να τηρούνται αρχεία το 1995), ενώ το 2005 το ξέσπασμα ιλαράς στην Ιντιάνα (πολιτεία των ΗΠΑ) αποδόθηκε σε παιδιά των οποίων οι γονείς αρνήθηκαν τον εμβολιασμό.
Ο Wakefield επέστρεψε με ένα ντοκιμαντέρ «Vaxxed: From Cover-Up to Catastrophe», οι δημιουργοί του οποίου ισχυρίζονται ότι το 2014 το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ προσπάθησαν να καλύψουν ένα υποτιθέμενο σκάνδαλο που αφορά στους κινδύνους των εμβολίων.
https://www.youtube.com/watch?v=EdCU2DfMBpU
Το ντοκιμαντέρ ήταν να προβληθεί στο φεστιβάλ ανεξάρτητου Κινηματογράφου Tribeca στην Νέα Υόρκη, όμως, λόγω των αντιδράσεων που προκλήθηκαν από επιστήμονες, αλλά και καλλιτέχνες, αποσύρθηκε.
Τραγικά παραδείγματα
Στην έρευνα που κάναμε για το συγκεκριμένο θέμα μιλήσαμε με πάρα πολλούς ανθρώπους που έπεσαν θύματα της επιλογής των διπλανών τους να μην εμβολιάζουν τα παιδιά τους. Στα παραδείγματα που ακολουθούν ονόματα δεν θα δημοσιεύσουμε γιατί δεν είναι ο σκοπός μας να στοχοποιήσουμε ανθρώπους αλλά συμπεριφορές.
Παράδειγμα 1: Στο κέντρο της Αθήνας μία μητέρα ενώ μέχρι κάποια ηλικία ακολουθούσε πιστά το πρόγραμμα εμβολίων του παιδιού της, κάποια στιγμή αποφάσισε να τα διακόψει. Το αποτέλεσμα ήταν να κολλήσει ανεμοβλογιά και να τη μεταδώσει σε άλλο παιδί που ήταν εμβολιασμένο. Δημιουργήθηκε πανικός στο σχολείο και η μητέρα πήγε στον γιατρό για να ζητήσει πλαστό πιστοποιητικό πως έχει κάνει όλα τα εμβόλια. Φυσικά και δεν το πήρε ποτέ αλλά κυκλοφορεί ανάμεσά μας και δυστυχώς για το παιδί της το έχει μετατρέψει σε ζωντανή πηγή κινδύνου.
Παράδειγμα 2: Άλλη μητέρα στα βόρεια προάστια επισκέφθηκε τον παιδίατρό της με την απαίτηση να της χορηγήσει πλαστή βεβαίωση πως έχει γίνει κανονικά το πρόγραμμα των εμβολίων. Ο γιατρός επί μία ώρα προσπαθούσε να την πείσει πως αυτό που κάνει είναι εγκληματικό καθώς εκτός από τη δική της λανθασμένη επιλογή θέλει να κρύψει και από τους άλλους την πρακτική της. Δεν μπόρεσε να την πείσει και απλά της άνοιξε την πόρτα για να φύγει λέγοντας της πως δεν μπορεί να παρακολουθεί το παιδί της κάτω από αυτές τις συνθήκες.
Παράδειγμα 3: Στη Θεσσαλονίκη μητέρα διαδήλωνε για την απομάκρυνση των προσφύγων από τα ελληνικά σχολεία γιατί όπως έλεγε είναι πηγές μικροβίων για τα ελληνόπουλα. Η ίδια η μητέρα δεν εμβολιάζει το παιδί της και όταν την ρώτησαν πως η μία λογική ταιριάζει με την άλλη είπε με καμάρι: «Εμείς οι Ελληνες δεν έχουμε τις αρρώστιες που έχουν αυτοί».
Παράδειγμα 4: Ένα παιδί στην Αθήνα ζει απομονωμένο στο σχολείο του χωρίς να έχει φταίξει σε τίποτα. Ο λόγος είναι πως οι γονείς των υπόλοιπων παιδιών έχοντας μάθει πως δεν έχει κάνει εμβόλια έχουν πει στα παιδιά τους να μην το πλησιάζουν. Έτσι είναι στην απομόνωση χωρίς οι δάσκαλοι να μπορούν να κάνουν το παραμικρό για να το βοηθήσουν από τη στιγμή που η επιλογή της οικογένειάς του παραμένει η ίδια.
Οι ομάδες φόβου του Ίντερνετ και οι επιτήδειοι
Πάρα πολλές ομάδες κλειστές ή ανοιχτές έχουν δημιουργηθεί στο Facebook εναντίον των εμβολιασμών. Σε αυτές υπάρχουν άνθρωποι που έχουν πέσει θύματα πλάνης και φοβούνται για τις συνέπειες που μπορεί να έχει ο εμβολιασμός στα παιδιά τους αλλά δεν είναι μόνο αυτοί. Φαίνεται πως το μεγάλο παιχνίδι γίνεται από αυτούς που βρίσκουν την ευκαιρία μέσα από τον φόβο των γονιών να προωθήσουν τα δικά τους προϊόντα.
Χαρακτηριστική η περίπτωση μίας κυρίας στην κλειστή ομάδα του Facebook με τίτλο «Κρυφός Φόνος ΕΜΒΟΛΙΑ» η οποία είναι ομοιοπαθητικός και ανήρτησε την παρακάτω φωτογραφία με το εξής σχόλιο:
«Είναι τώρα να μην το δείξω αυτό; Μου έφεραν αυτό το μωράκι με διάγνωση έρπητα. Αυτά που βλέπετε τα άσπρα μέσα στο στόμα δεν είναι δόντια, είναι φούσκες με πύον… όπως και τα χειλάκια του, που είναι εμφανώς πρησμένα και έχει και εξάνθημα εξωτερικά. Ρώτησα πότε το έπαθε και μου είπε η μαμά του λίγες ημέρες μετά το εμβόλιο. Εψαξα συστατικά και το εμβόλιο περιείχε υδράργυρο. Λοιπόν, το παιδάκι αυτό τελικά αποδείχθηκε ότι είχε δηλητηρίαση από υδράργυρο, μιας και θεραπεύθηκε με το αντίδοτο, που είναι το ομοιοπαθητικό Mercurius. (…) Γυναίκα με επιληψία που της εμφανίστηκε πέντε χρόνια μετά από εμβόλιο θεραπεύθηκε πλήρως μόλις πήρε το αντίδοτο του συγκεκριμένου εμβολίου! Τι σημαίνει αυτό;;;».
Το γεγονός ότι στα εμβόλια δεν περιέχεται υδράργυρος και σύμφωνα με τους γιατρούς το μωρό πιθανότατα έπασχε από ερπητική ουλοστοματίτιδα, ίωση που μεταδίδεται μέσω εκκρίσεων και περνάει με λήψη υγρών, δεν την απασχόλησε καθόλου.
Η παραπάνω, όμως, δεν είναι η μοναδική επαγγελματίας που δρα σε αυτές τις ομάδες. Είναι μέσα πολλοί θεραπευτές, έμποροι υγιεινών προϊόντων και άλλων παρόμοιων που ήδη ελέγχονται από τον Ιατρικό Σύλλογο ο οποίος μάλιστα έχει και καταγγελίες για κάποιους που έχουν την ταμπέλα του γιατρού αλλά δεν είναι.
Τα νούμερα – εφιάλτης
Ένας στους τέσσερις Έλληνες, πάντως, θεωρούν ότι τα εμβόλια δεν είναι ασφαλή σύμφωνα με νέα διεθνή επιστημονική μελέτη που δημοσιεύθηκε στο ιατρικό περιοδικό “EbioMedicine”, με επικεφαλής ερευνητές της Σχολής Υγιεινής & Τροπικής Ιατρικής και του Imperial College του Λονδίνου. Το ποσοστό αυτό (25%) είναι υπερδιπλάσιο από τον μέσο όρο παγκοσμίως (12%) των ανθρώπων που είναι επιφυλακτικοί με τα εμβόλια.
Οι επιστήμονες -με τη βοήθεια του διεθνούς οργανισμού ερευνών WIN/Gallup International- ανέλυσαν δειγματοληπτικά τις απόψεις σχεδόν 66.000 ανθρώπων σε 67 χώρες, σχετικά με το κατά πόσο τα εμβόλια είναι ασφαλή, σημαντικά, αποτελεσματικά και συμβατά με τις θρησκευτικές πεποιθήσεις τους. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη έρευνα που έχει γίνει ποτέ στον κόσμο σχετικά με τις αντιλήψεις των ανθρώπων για τα εμβόλια.
Συνολικά- η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει τη μεγαλύτερη έλλειψη εμπιστοσύνης και τον πιο έντονο σκεπτικισμό απέναντι στα εμβόλια (15,8%), ενώ την μικρότερη έλλειψη εμπιστοσύνης έχουν η ΝΑ Ασία (4,4%) και η Αφρική (7,4%).
Μεταξύ των ευρωπαϊκών χωρών, πιο καχύποπτη απέναντι στα εμβόλια είναι η Γαλλία με το 41% των Γάλλων να διαφωνούν ότι τα εμβόλια είναι ασφαλή.
Το ποσοστό έλλειψης εμπιστοσύνης της Ελλάδας (25%) είναι ίδιο με τις Ιαπωνίας και λίγο μικρότερο της Ρωσίας (28%). Στο άλλο άκρο, μόνο το 1% των κατοίκων στο Μπαγκλαντές, στη Σαουδική Αραβία και στην Αργεντινή θεωρούν ανασφαλή τα εμβόλια.
Όσον αφορά στη σημασία των εμβολίων, πέρα από την ασφάλειά τους, πάλι η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει το μεγαλύτερο ποσοστό ανθρώπων που δεν θεωρούν σημαντικά τα εμβόλια (το 7,7%), έναντι 2,3% στη ΝΑ Ασία, 3,5% στη Μέση Ανατολή και 3,5% στην Αφρική.
Οι χώρες που υποβαθμίζουν περισσότερο τη σημασία των εμβολίων, είναι η Ρωσία (16% του πληθυσμού) και η Ιταλία (15%), ενώ στον αντίποδα κάτω από το 1% των κατοίκων στο Μπαγκλαντές, στο Ιράν, στον Ισημερινό, στις Φιλιππίνες και στην Αργεντινή θεωρούν άνευ σημασίας τα εμβόλια.
Οι συστάσεις της Ελληνικής Παιδιατρικής Εταιρίας
Η Ελληνική Παιδιατρική Εταιρία αναφερόμενη στο θέμα των εμβολιασμών στα παιδιά απαντά σε οκτώ ερωτήσεις που έχουμε όλοι στο μυαλό μας:
1. Πόσο σημαντικοί είναι οι εμβολιασμοί για τα παιδιά;
Στον αγώνα κατά των λοιμωδών νοσημάτων τα εμβόλια είναι ο μεγάλος σύμμαχος της ανθρωπότητας, καθώς σώζουν περισσότερες από 3.5 εκατομμύρια ζωές παγκοσμίως κάθε χρόνο και προφυλάσσουν ακόμα περισσότερους ανθρώπους από νόσο ή ισόβια αναπηρία.
Οι επιτυχημένες στρατηγικές εμβολιασμού στα παιδιά έχουν οδηγήσει σε αξιοσημείωτη μείωση της εμφάνισης πολλών νοσημάτων και των θανάτων που αυτά προκαλούν, όπως για παράδειγμα η παρωτίτιδα που ενώ κάθε χρόνο αποτελούσε την αιτία για 152.209 θανάτους μόνο στις Η.Π.Α, πλέον καταγράφονται μόνο 236.
2. Εσείς οι γιατροί υποστηρίζετε την αναγκαιότητα των εμβολιασμών για τη διατήρηση της καλής υγείας του πληθυσμού. Παρ’ όλα αυτά, τα τελευταία χρόνια υπάρχει μια τάση, ειδικά μεταξύ των νέων γονιών, που τα ψάχνουν πολύ όλα όσα αφορούν τα παιδιά τους, να αποφεύγουν κάποια από τα εμβόλια. Μάλιστα, δεν διστάζουν να παροτρύνουν κι άλλους γονείς υπέρ αυτής της τακτικής. Τι έχετε να πείτε στους γονείς γι’ αυτό;
Δυστυχώς, κυκλοφορεί η φοβία ότι τα εμβόλια μπορεί να προκαλέσουν σοβαρές παρενέργειες ενώ η λανθασμένη και ελλιπής πληροφόρηση είναι η αιτία για τη δημιουργία μιας επικίνδυνης αντί-εμβολιαστικής κουλτούρας. Τα εμβόλια είναι εξαιρετικά ασφαλή γιατί για να χρησιμοποιηθούν εξασφαλίζεται ότι πληρούν αυστηρές προϋποθέσεις, τις οποίες ορίζουν οι αρμόδιοι διεθνείς οργανισμοί (π.χ. ΕΟΦ, EMA, FDA).
Επιπλέον, οι επιτυχημένες στρατηγικές εμβολιασμού στα παιδιά έχουν οδηγήσει σε αξιοσημείωτη μείωση της εμφάνισης πολλών νοσημάτων και των θανάτων που αυτά προκαλούν. Αυτό το γεγονός οδηγεί πολλούς να πιστεύουν ότι οι ασθένειες αυτές δεν είναι πια απειλητικές, καθότι δεν γίνονται αντιληπτές όπως συνέβαινε στο παρελθόν, ωστόσο είναι επιτακτική η ανάγκη να συνεχιστεί η πρόληψή τους μέσω του εμβολιασμού τόσο στα παιδιά όσο και στους ενήλικες (π.χ. Γρίπη, Πνευμονιόκοκκος, Ηπατίτιδα, Τέτανος, Ερυθρά κ.ά.). Δεδομένης μάλιστα της συνεχούς αύξησης του μέσου όρου ηλικίας του γενικού πληθυσμού, ο κίνδυνος για πολλές ασθένειες από αυτές γίνεται ολοένα και μεγαλύτερος.
Τέλος, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η μείωση του ποσοστού της εμβολιαστικής κάλυψης ενός πληθυσμού μπορεί να οδηγήσει στην επανεμφάνιση και εξάπλωση μεταδοτικών νοσημάτων, όπως η ιλαρά, ο κοκκύτης, η διφθερίτιδα ή ακόμα και η πολιομυελίτιδα. Με αφορμή λοιπόν την Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Εμβολιασμού, είναι εκ των ων ουκ άνευ να υπενθυμίσουμε ότι ο εμβολιασμός είναι από τις πιο αποτελεσματικές παρεμβάσεις δημόσιας υγείας.
3. Πέρα από την αρνητική στάση κάποιων γονιών, υπάρχουν άλλοι λόγοι που έχουν οδηγήσει στην αποτυχία των εμβολίων στη χώρα μας;
Δυστυχώς, δεν είναι ασυνήθιστη η παραπληροφόρηση του κοινού από μερίδα γιατρών άλλων ειδικοτήτων. Εκφράζονται αρνητικά για συγκεκριμένα εμβόλια, παρόλο που δεν γνωρίζουν όλες τις λεπτομέρειες σχετικά με την αποτελεσματικότητα και τα οφέλη τους. Το γεγονός ότι παροτρύνουν τους γονείς ενάντια στον εμβολιασμό, θεωρώ ότι είναι καθαρά αποτέλεσμα άγνοιας.
Θα πρέπει να γίνει κατανοητό ότι οι παιδίατροι, είναι οι μόνοι ειδικοί που μπορούν να χειρίζονται το θέμα του εμβολιασμού των παιδιών και οι υπόλοιπες ειδικότητες μπορούν μόνο να παραπέμπουν τους γονείς σε εκείνους για συμβουλές.
4. Ποιες είναι οι ασθένειες που προλαμβάνονται με τη χορήγηση των εμβολίων;
Οι κυριότερες ασθένειες, που η επιστήμη πλέον μας έχει δώσει τα όπλα για την πρόληψή τους είναι οι πνευμονιοκοκκικές λοιμώξεις, η διφθερίτιδα, ο κοκκύτης, ο τέτανος, η πολιομυελίτιδα, η ηπατίτιδα Α και Β, η ανεμοβλογιά, η μηνιγγίτιδα, ο αιμόφιλος Β, ο καρκίνος του τραχήλου της μήτρας, η γαστρεντερίτιδα από ροτα-ιό και η γρίπη. Υπάρχουν βέβαια και αρκετά άλλα λοιμώδη νοσήματα, που πλέον είναι δυνατόν να προλάβουμε μέσω του έγκαιρου εμβολιασμού των παιδιών.
5. Οι περισσότεροι ενήλικες αγνοούν ότι χρειάζεται και οι ίδιοι να εμβολιάζονται, οπότε δεν το πράττουν. Τι προβλήματα μπορεί να επιφέρει αυτό στην υγεία της οικογένειάς τους ή στο γενικότερο πληθυσμό;
Ο εμβολιασμός συνεχίζεται και στην ενήλικη ζωή και αυτό το γεγονός μεγάλο μέρος του κοινού δυστυχώς δεν το γνωρίζει. Ο μαζικός εμβολιασμός παιδιών και εφήβων κατά τον 20ο και 21ο αιώνα, συντέλεσε στην εξάλειψη των σοβαρών νοσημάτων. Σε αντίθεση, η πολύ μικρή εμβολιαστική κάλυψη των μεγαλύτερων ενηλίκων οδήγησε στην εμφάνιση νοσημάτων που όφειλαν να έχουν εκλείψει. Ο κίνδυνος μετάδοσης των νοσημάτων αυτών και σε άτομα όλων των ηλικιών είναι υπαρκτός, πολύ περισσότερο στη σημερινή εποχή που ευδοκιμεί η αντι-εμβολιαστική εκστρατεία και αυξάνεται το ποσοστό των γονέων που αρνούνται να εμβολιάσουν τα παιδιά τους.
Είναι γνωστό ότι λοιμώξεις, όπως η πνευμονιοκοκκική νόσος έχουν μεγάλες πιθανότητες να εμφανιστούν σε βρέφη και παιδιά μικρότερα από 5 ετών και σε άτομα άνω των 50 ετών, καθιστώντας έτσι τη συγκεκριμένη νόσο μια από τις μεγαλύτερες απειλές νόσησης αλλά και θνητότητας, ιδιαίτερα μάλιστα σε ηλικίες άνω των 50 ετών. Ακόμα περισσότερο μάλιστα, όταν συνυπάρχουν υποκείμενα νοσήματα, όπως η συμφορητική καρδιακή ανεπάρκεια, η χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια, το βρογχικό άσθμα, ο σακχαρώδης διαβήτης, ο χρόνιος αλκοολισμός και το κάπνισμα. Δεν αποτελεί έκπληξη το εύρημα της μελέτης της Ευρωπαϊκής Πνευμονολογικής Εταιρίας, ότι το κόστος της πνευμονίας, τόσο άμεσο (νοσοκομειακή περίθαλψη, φάρμακα) όσο και έμμεσο (χαμένες μέρες εργασίας κ.λπ.) ανέρχεται σε 10 δισ. ευρώ/έτος μόνο στην Ευρώπη! Από την άλλη πλευρά, σύμφωνα με Ελληνική φαρμακοοικονομική μελέτη ο εμβολιασμός με το 13δύναμο συζευγμένο πνευμονιοκοκκικό εμβόλιο οδηγεί σε εξοικονόμηση, μεγαλύτερη από 4 εκατομμύρια ευρώ, ετησίως.
Για τους λόγους αυτούς, η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών, στην περιοδική αναθεώρηση του Εθνικού Προγράμματος Εμβολιασμών(Ε.Π.Ε.) και ακολουθώντας τις διεθνείς οδηγίες θεώρησε σκόπιμο να αναθεωρήσει το ήδη υπάρχον Ε.Π.Ε. για τα παιδιά και να καταρτίσει το Πρόγραμμα Εμβολιασμών εφήβων και ενηλίκων και για τη χώρα μας ώστε να υπάρχουν ενιαίοι «πίνακες αναφοράς» για τους γιατρούς όλων των ειδικοτήτων (και γενικά για τους επαγγελματίες Υγείας) και να εφαρμόζεται ένα «ενιαίο πρόγραμμα εμβολιασμών» για τα παιδιά και για τους ενήλικες. Τα εμβόλια που προτείνονται βάσει αυτών αποζημιώνονται 100% από όλα τα ασφαλιστικά ταμεία.
6. Σε ποιες περιπτώσεις ένας παιδίατρος θα πει ότι ένα παιδί δεν έχει εμβολιαστεί σωστά; Διατρέχει κινδύνους και ποιους;
Το παιδί, που δεν έχει εμβολιαστεί με το σωστό σχήμα εμβολίου (αρχικό σχήμα εμβολιασμού και αναμνηστική δόση) είτε δεν έχει λάβει τις δόσεις στο ενδεδειγμένο χρονοδιάγραμμα, είναι ευαίσθητο να νοσήσει.
Για παράδειγμα, εάν ένα παιδί δεν εμβολιαστεί ενάντια στην μηνιγγίτιδα και νοσήσει, διατρέχει μεγάλο κίνδυνο αναπηρίας ή ακόμα και να πεθάνει. Επίσης, εάν ξεχαστεί η επαναληπτική δόση ενός εμβολίου, το παιδί δεν προστατεύεται 100% ενάντια στον ιό και υπάρχει μεγάλη πιθανότητα κάποια στιγμή στο μέλλον να νοσήσει.
7. Υπάρχουν περιπτώσεις όπου ένα παιδί δεν πρέπει να εμβολιαστεί;
Σε παιδιά που έχει διαγνωστεί βλάβη του ανοσοποιητικού συστήματος δεν μπορεί να γίνει ο συνηθισμένος εμβολιασμός. Το ίδιο ισχύει και για εκείνα τα παιδιά, στα οποία χορηγείται κορτιζόνη ή χημειοθεραπεία.
8. Πιστεύετε ότι οικονομική κατάσταση στην Ελλάδα έχει χειροτερεύσει την εμβολιαστική κάλυψη των παιδιών, δεδομένου μάλιστα ότι η χώρα μας διαθέτει ένα από τα καλύτερα εμβολιαστικά προγράμματα;
Τα εμβόλια που προτείνονται βάσει του Προγράμματος Εμβολιασμών εφήβων και ενηλίκων αποζημιώνονται ακόμα 100% από όλα τα ασφαλιστικά ταμεία.
*Στο κείμενο χρησιμοποιήθηκαν και στοιχεία από τις ιστοσελίδες Ελληνική Παιδιατρική Εταιρία και ellinikahoaxes.gr