Όπως αποκάλυψαν οι επιστήμονες, το καρότο διαθέτει πάνω από 32.100 γονίδια, σχεδόν 10.000 παραπάνω από ό,τι ο άνθρωπος (τα φυτά γενικά περιέχουν περίπου 30.000 γονίδια). Επιπλέον, το ένα τρίτο περίπου των γονιδίων του καρότου (10.530 γονίδια) είναι μοναδικά στο καρότο και δεν έχουν εντοπισθεί αλλού.
Πέντε πολύτιμες διατροφικές συμβουλές για ασθενείς με οστεοαρθρίτιδα
Οι ερευνητές από διάφορες χώρες, με επικεφαλής τον καθηγητή γενετικής Φίλιπ Σάιμον του Πανεπιστημίου του Ουισκόνσιν-Μάντισον των ΗΠΑ, έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό γενετικής “Nature Genetics”.
Μεταξύ άλλων, οι επιστήμονες ανακάλυψαν ένα γονίδιο που χαρίζει στο καρότο την ασυνήθιστα υψηλή ποσότητα βήτα-καροτένιου, που διαθέτει στις ρίζες του και από όπου δημιουργείται η βιταμίνη Α, η οποία, μεταξύ άλλων, κάνει καλό στην όραση, στο ανοσοποιητικό σύστημα, στο υγιές δέρμα, στην επικοινωνία των κυττάρων κ.α..
Τα καρότα ανήκουν στην ίδια κατηγορία φυτών με το σέλινο, το μαρούλι, τον μαϊντανό, το κόλιαντρο κ.α., τα γονιδιώματα των οποίων δεν έχουν ακόμη «διαβασθεί» (αλληλουχηθεί). Η παραγωγή των καρότων παγκοσμίως έχει υπερτετραπλασιασθεί από το 1976 μέχρι σήμερα και έχουν εξελιχθεί σε μια από τις δέκα σημαντικότερες καλλιέργειες στον κόσμο.