Σύμφωνα με τον Δρ. Αθανάσιο Δερβίσογλου, Γενικό Χειρουργό, αυτό δεν ισχύει πλέον. Οι ασθενείς με αιμορροϊδοπάθεια μπορούν να αισθάνονται τυχεροί, καθώς η εξέλιξη της χειρουργικής LASER τα τελευταία χρόνια, οδήγησε στην ανεύρεση μίας αποδοτικής και ανώδυνης θεραπεία της εν λόγω νόσου.
Πιο παλαιά, η χειρουργική επέμβαση οδηγούσε σε μία ανυπόφορα επώδυνη κατάσταση που διαρκούσε αρκετό καιρό μετά το χειρουργείο. Αυτή η εμπειρία παρουσιάζονταν ως εφιάλτης από τους ασθενείς και είναι ακόμη και σήμερα, ο κύριος λόγος που όσοι πάσχουν από αιμορροϊδοπάθεια, προτιμούν να αντέχουν στον πόνο και στις αιμορραγίες που προκαλεί η νόσος και να προτιμούν την συντηρητική αγωγή (κυρίως με τοπικές αλοιφές), προκειμένου να αποφύγουν την χειρουργική επέμβαση, φοβούμενοι την μετέπειτα ταλαιπωρία.
Η εξέλιξη των σύγχρονων τεχνικών LASER έχει αλλάξει ριζικά τα δεδομένα του θεραπευτικού τοπίου στην αντιμετώπιση της αιμορροϊδοπάθειας,. Η νεότερη τεχνική αιμοροϊδοπλαστικής με LASER είναι η πιο σύγχρονη τεχνική καταπολέμησης της αιμορροϊδοπάθειας.
H νέα αυτή επεμβατική μέθοδος ονομάζεται LHP (Laser HaemorroidoPlasty) και αποτελεί μία ελάχιστα επεμβατική τεχνική σύμφωνα με την οποία διενεργείται μείωση του όγκου των αιμορροΐδων με αναίμακτο και ανώδυνο τρόπο. Αυτό επιτυγχάνεται με καταστροφή και εξαφάνιση των νοσούντων αγγείων. Ταυτόχρονα αποκαθίσταται ανατομικά η περιοχή του πρωκτού. Η μέθοδος είναι εξαιρετικά σύντομη. Μέσω μίας ειδικά διαμορφωμένης οπτικής ίνας προωθείται και διοχετεύεται η ακτίνα LASER, η οποία κατόπιν στόχευσης καταστρέφει τα προβληματικά αγγεία. Η έκβαση αυτής της μεθόδου είναι εξαιρετική. Δεν δημιουργούνται τραύματα στους ιστούς του πρωκτού ή του εντέρου, με αποτέλεσμα να μην υπάρχει μετεγχειρητικός πόνος. Άμεσα μετά το χειρουργείο ο ασθενής μπορεί να ενεργηθεί απολύτως φυσιολογικά και ανώδυνα. Η εφαρμογή γαζών στην περιοχή, καθώς και οι μετεγχειρητικές αλλαγές είναι αχρείαστες, καθότι η επέμβαση είναι αναίμακτη. Η νοσηλεία διαρκεί λίγες μόνο ώρες και η επιστροφή στην καθημερινότητα άμεση.
Πως δημιουργούνται οι αιμορροΐδες;
Καμπανάκι από τον ΕΟΔΥ: Αύξηση στη θετικότητα των αναπνευστικών ιώσεων
Οι αιμορροΐδες δεν είναι τίποτε άλλο παρά ένα σύμπλεγμα φλεβών που υπάρχουν σε όλους τους ανθρώπους. Πρόκειται για αγγεία τα οποία εντοπίζονται στο ορθό (το τελικό τμήμα του εντέρου), σε μικρή απόσταση πάνω από τον πρωκτό. Αναλυτικότερα, οπισθίως του εσωτερικού ιστού του ορθού (δηλαδή του βλεννογόνου) βρίσκουμε τις αιμορροΐδες. Αυτές έχουν σχήμα “μαξιλαριών” και λειτουργούν προστατευτικά κατά την διάβαση των κοπράνων την στιγμή της αφόδευσης. Αιμορροϊδοπάθεια ονομάζουμε τη νόσο των αιμορροϊδικών αγγείων αυτής της περιοχής. Κατόπιν επιστημονικών ερευνών, έχει γίνει πλέον γνωστό ότι η αιμορροϊδοπάθεια οφείλεται στην αυξημένη αιματική ροή εντός των αιμορροϊδικών αγγείων. Αποτελεί δε, την συχνότερη πάθηση που προκαλεί άλγος, είτε αιμορραγία ή και τα δύο, στην περιοχή του πρωκτού. Επίσης, γνωρίζουμε ότι ένας στους δύο ενήλικες σε κάποια στιγμή της ζωής του θα προσβληθεί από αιμορροϊδοπάθεια.
Σύμφωνα με τη βιβλιογραφία, η άμεση ή έμμεση αύξηση της ροής του αίματος εντός των αγγείων των αιμορροϊδικών, οδηγεί σε αιμορροϊδοπάθεια. Όπως αναφέρεται σε πρόσφατες έρευνες, ο αγχώδης τρόπος ζωής αποτελεί την κύρια αιτία της αιμορροϊδοπάθειας. Το στρες (ή άγχος), οδηγεί σε αυξημένη αιματική ροή εντός των αιμορροϊδικών αγγείων και προκαλεί δυσκοιλιότητα, με αποτέλεσμα την περαιτέρω αύξηση της ροής του αίματος, ενώ παράλληλα επιτείνει και τον σπασμό του πρωκτικού σφιγκτήρα. Αποτέλεσμα όλων των παραπάνω, είναι το υπέρμετρο άλγος στην περιοχή του πρωκτού, τόσο κατά την διάρκεια της αφόδευσης, όσο και αργότερα κατά την διάρκεια της ημέρας.
Γιατί ο ασθενής θα καταφύγει στον χειρουργό;
Ο ασθενή συνήθως οδηγείται σε ανεύρεση ιατρικής βοήθειας, λόγω του έντονου πόνου που προκαλείται από την αύξηση του μεγέθους των αιμορροΐδων. Ο πόνος μπορεί να εμφανισθεί μόνο κατά την κένωση στην τουαλέτα. Σε κάποιες όμως περιπτώσεις μπορεί να διαρκέσει όλη την ημέρα. Τα άλλα πιο συνήθη συμπτώματα που μπορεί να παρουσιάσει ο ασθενής είναι η αιμορραγία, η εκροή υγρών που δε μπορούν να συγκρατηθούν από τον ασθενή (λόγω της διάσπασης του φραγμού του πρωκτικού σφιγκτήρα), η έντονη φαγούρα στην περιοχή του πρωκτού, η διόγκωση των αιμορροΐδων σε τέτοιο βαθμό, που μπορούν εύκολα να ψηλαφηθούν (ως επί μαλθακών ή σκληρών σχηματισμών εξωτερικά του πρωκτού) από τον ασθενή κ.α.
Δρ. Aθανάσιος A. Δερβίσογλου, Γενικός Χειρουργός.
Για περισσότερες πληροφορίες επικοινωνήστε με τα τηλ: 210.77.00.200, 697.22.22.200 ή επισκεφτείτε την ιστοσελίδα www.adlaser.gr