Τι είναι η φλεβική ανεπάρκεια;
Η φλεβική ανεπάρκεια συνίσταται στην παλινδρόμηση του αίματος στα κάτω άκρα λόγω χαλάρωσης των βαλβίδων των σαφηνών φλεβών. Αυτό αποτελεί την κυρίαρχη αιτία της εμφάνισης κιρσών αλλά και μιας σειράς επιπλοκών που με την πάροδο του χρόνου γίνονται μη αναστρέψιμες. Η χαλάρωση και η δυσλειτουργία των βαλβίδων των φλεβών είναι η αρχή της δημιουργίας της πάθησης. Στην αρχή τα συμπτώματα είναι ήπια με ελαφριά κούραση των άκρων , και ήπιο οίδημα. Αργότερα και σταδιακά εμφανίζεται οίδημα που δεν υποχωρεί με την κατάκλιση, και όταν παραμείνει χωρίς αντιμετώπιση τότε προκαλεί δερματίτιδα, έκζεμα, χρόνια φλεγμονή, πάχυνση του δέρματος και δημιουργία τροφικών διαταραχών όπως υπέρχρωση, ερυσίπελας και άτονο έλκος.
Είναι σημαντικός ο αριθμός ατόμων που αντιμετωπίζουν το πρόβλημα της χρόνιας φλεβικής ανεπάρκειας;
Η χρόνια φλεβική ανεπάρκεια και η φλεβική στάση, είναι ένα συχνό πρόβλημα που μπορεί να εμφανιστεί σε όλες τις ηλικίες με συχνότητα που αγγίζει το 70% μετά το 50 έτος της ηλικίας.
Είναι ύπουλη νόσος;
Χρειάζεται έγκαιρη διάγνωση και θεραπεία για την αποφυγή των επιπλοκών της που είναι εκτός από τις δερματικές φλεγμονές, το έκζεμα και τα άτονα έλκη που ανάφερα, το λεμφοίδημα, οι λοιμώξεις του υποδόριου ιστού και οι θρομβώσεις. Η χειρότερη, ωστόσο, επιπλοκή είναι η θρόμβο -φλεβίτιδα και η εν τω βάθει θρόμβωση. Η πρώτη είναι επιφανειακή και προσβάλλει το επιφανειακό δίκτυο, είναι επώδυνη με θορυβώδη συμπτώματα, η δε δεύτερη είναι αρκετά σοβαρή , προσβάλλει το εν τω βάθει δίκτυο, και μπορεί να προκαλέσει μετατόπιση του θρόμβου στους πνεύμονες( πνευμονική εμβολή), προκαλώντας το θάνατο.
Η θεραπεία είναι μόνο χειρουργική;
Ανάλογα με το στάδιο της φλεβικής ανεπάρκειας. Στα πρώτα στάδια δίνουμε οδηγίες συντηρητικής αντιμετώπισης όπως π.χ. να φορά ο αςθενής ειδικές κάλτσες. Όμως από κάποιο σημείο και έπειτα η επέμβαση είναι απαραίτητη για να αποφευχθούν δυσάρεστες και επικίνδυνες για τη ζωή επιπλοκές.
Δείτε τι λένε οι ασθενείς του Αγγειοχειρουργού Χαράλαμπου Ηλία εδώ
Παρόλα αυτά πολλοί είναι εκείνοι που αφήνουν το πρόβλημα να διαιωνίζεται επειδή θέλουν να αποφύγουν την επέμβαση.
Πράγματι συμβαίνει και αυτό. Η μεγαλύτερη όμως μερίδα αυτών που αποφεύγουν την επέμβαση είναι άτομα που δεν είναι καλά ενημερωμένοι για τις καινούργιες μεθόδους που αφορούν την επεμβατική αντιμετώπιση της φλεβικής ανεπάρκειας.
Μιλάτε για την επέμβαση με laser. Πως έχουν αλλάξει τα πράγματα χάρη στα laser;
Από την πρώτη επέμβαση στον κόσμο που έγινε το 2000 στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής μέχρι σήμερα , έχουμε χρησιμοποιήσει 3 γενιές laser, με τελευταίο το ανώδυνο laser 1470 nm. Πάνω από 2000 επεμβάσεις πραγματοποιήθηκαν από το 2006 μέχρι σήμερα από την προσωπική μου ενασχόληση με την εξειδικευμένη αυτή μέθοδο.
Η επέμβαση με ενδοαυλικό laser μας βοήθησε να αντιμετωπίσουμε αυτές τις παθήσεις ακόμα και σε προχωρημένα στάδια ,σε παχύσαρκους, και σε ασθενείς με καρδιολογικά και αναπνευστικά προβλήματα, χωρίς ιδιαίτερη δυσκολία. Έτσι καταργήσαμε την ανοικτή επέμβαση που είναι αυτή που γνωρίζουν και φοβούνται οι περισσότεροι ίσως γιατί κάποιo συγγενικό τους πρόσωπο που την είχε κάνει παλιότερα τους έχει ενημερώσει για τις δυσκολίες της. Με την εφαρμογή των laser δεν υπάρχουν τα μειονεκτήματα των παλιών επεμβάσεων αφού δουλεύουμε με μεγάλη ακρίβεια και λεπτομέρεια λόγω της συνεχούς υπέρηχο γραφικής καθοδήγησης της μεθόδου αποφεύγοντας τραυματισμούς ιστών και νεύρων . Δεν απαιτείται επομένως μετεγχειρητική φροντίδα όπως η παλιά μέθοδος διότι δεν υπάρχει χειρουργικό τραύμα ενώ ο χρόνος αποθεραπείας που παλιά ήταν ένας μήνας μειώνεται σε λίγες μόλις ημέρες ακόμα και στις πιο σοβαρές περιπτώσεις.
Κλείστε το ραντεβού σας με 1 κλικ
Θεωρείται λάθος να αναβάλει ένας ασθενής με φλεβική ανεπάρκεια την επέμβαση όταν αυτή κρίνεται αναγκαία για την αντιμετώπιση του προβλήματος;
To θεωρώ μέγα λάθος! Όσο γρηγορότερα διαγνωσθεί η πάθηση τόσο καλύτερα θα αντιμετωπιστεί στην αρχή συντηρητικά και αργότερα επεμβατικά. Όταν η ανεπάρκεια και η φλεβική στάση επεκτείνεται σε όλα τα σημεία του σκέλους, στις διατιτρώσες και στις διακλαδώσεις των σαφηνών φλεβών, η αντιμετώπιση είναι πιο δύσκολη.
Επειδή σήμερα διαθέτουμε υψηλή τεχνογνωσία και εμπειρία στην αντιμετώπιση των φλεβικών παθήσεων με laser και μπορούμε να τις θεραπεύσουμε με ασφάλεια χωρίς νοσηρότητα και επιπλοκές, θα πρέπει οι ασθενείς να αναγνωρίζουν τα πρώτα συμπτώματά τους και να συμβουλεύονται τον ειδικό αγγειοχειρουργό.
Άλλωστε το μέλλον ανήκει στις αναίμακτες ενδοσκοπικές τεχνικές και το laser κατέχει την κυριαρχία διότι μπορεί να χρησιμοποιηθεί με επιτυχία και στα προχωρημένα στάδια της νόσου.
Δείτε τον Αγγειοχειρουργό Χαράλαμπο Ηλία να εξηγεί στην εκπομπή της Χριστίνας Λαμπίρη πως θα απαλλαχτούμε από τους κιρσούς και τις ευρυαγγείες.
Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφτείτε την ιστοσελίδα www.iliasxar.gr ή επικοινωνήστε με το κ. Χαράλαμπο Ηλία, Αγγειοχειρουργός, τηλ.: 2107296277 & 6944 261464