Αυτό είναι το συμπέρασμα πάνω από 80 μελετών που έγιναν σε δείγμα 200.000 ανθρώπων.
Από την έρευνα αποδεικνύεται ότι η υπερβολική χρήση smartphones και tablets είναι εξίσου επικίνδυνη με την κατανάλωση αναψυκτικών και ευθύνεται για την παιδική παχυσαρκία.
Η παιδική παχυσαρκία οδηγεί σε αρκετούς τύπους καρκίνου όπως: στήθους, παχέος εντέρου, συκωτιού, νεφρών, προστάτη, ωοθηκών και παγκρέατος.
Παράλληλα η χρήση των ηλεκτρονικών συσκευών αυξάνει τον κίνδυνο για την εμφάνιση μυωπίας. Ενδεικτικό του καιρού που ζούμε είναι το γεγονός ότι ο αριθμός των παιδιών που έχει μυωπία διπλασιάστηκε τα τελευταία 50 χρόνια.
Τα ευρήματα είναι «ανησυχητικά» για τους επιστήμονες του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας που καλούν τις αρμόδιες Αρχές να ελέγξουν τις διαφημίσεις των καταστημάτων junk food, οι οποίες σε συνδυασμό την γενική εικόνα της έλλειψης άσκησης στα παιδιά, αυξάνουν τον κίνδυνο για την παιδική παχυσαρκία.
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας διαπίστωσε ποιοι είναι οι κύριοι λόγοι για τους οποίους τα παιδιά σε όλο τον πλανήτη παίρνουν βάρος. Από την έρευνα διαπιστώθηκε πως η αύξηση της χρήσης smartphones, tablets και κονσολών με παιχνίδια, είναι ο πρώτος πλέον λόγος για την παιδική παχυσαρκία και ακολουθούν τα αναψυκτικά.
Αποχαιρετήστε τη χρονιά… στα κιλά σας
Η παχυσαρκία παίζει τεράστιο ρόλο στις καρκινογεννέσεις και οι επιστήμονες κρούουν των κώδωνα του κινδύνου τονίζοντας πως αν τα παιδιά έχουν καλή φυσική κατάσταση μπορούν να θωρακιστούν από τον καρκίνο ως ενήλικες.
«Τα παχύσαρκα παιδιά έχουν πέντε φορές περισσότερες πιθανότητες να γίνουν παχύσαρκοι ενήλικες και αυτό μας ανησυχεί επειδή η παχυσαρκία αυξάνει τον κίνδυνο εκδήλωσης διάφορων τύπων καρκίνου», δηλώνει η Σοφία Λόους, ερευνήτρια στο Ηνωμένο Βασίλειο.
«Γι αυτό το λόγο είναι ζωτικής σημασίας να προβάλλονται διαφημίσεις για junk food μετά τις 9 το βράδυ και ανάλογη προστασία να υπάρχει και στο διαδίκτυο για τα παιδιά», συμπληρώνει.
Παράλληλα, οι επιστήμονες αναφέρουν πως τα παιδιά που δεν εξασκούνται αρκετά και κάθονται πολλές ώρες μπροστά από την οθόνη είναι πιο επιρρεπή στην κατανάλωση σνακ. Αυτό το φαινόμενο ονομάζεται «παθητική κατανάλωση» αφού αυτά τα παιδιά τρώνε σνακ και junk food που προβάλλονται σε διαφημίσεις στις συσκευές που περνούν τον περισσότερο ελεύθερο χρόνο τους.
Εκτός από την παχυσαρκία και τον καρκίνο, τα παιδιά που βρίσκονται μπροστά από οθόνες κινδυνεύουν με μυωπία και στραβισμό. Έρευνα διαπίστωσε πως μια ώρα την ημέρα μπροστά από την οθόνη, αυξάνει τον κίνδυνο μυωπίας στο παιδί κατά 3%.
Άξια αναφοράς είναι ακόμα μία έρευνα που διενεργήθηκε σε παγκόσμιο επίπεδο και κατέληξε στο συμπέρασμα πως τα παιδιά περνούν στην πλειοψηφία τους οκτώ ώρες τη μέρα χρησιμοποιώντας gadgets.
[dynamic-sidebar id=”post-area-diabaste”]