Η έλλειψη συμπτωμάτων ή προβλημάτων υγείας δεν πρέπει να σας αποτρέψει να επισκεφθείτε ένα γιατρό για ένα θέμα όπως οι διατεταμένες φλέβες των κάτω άκρων (κιρσοί) και το πρήξιμο στο πόδι.
Στο παρόν άρθρο θα αναπτύξουμε το θέμα των κιρσών στα ανδρικά πόδια, με σκοπό να αναδείξουμε την ανάγκη για έλεγχο που συνεισφέρει στην καλή υγεία και στην ποιοτική καθημερινότητα.
Οι φλέβες των ποδιών σας έχουν πολύ σημαντική δουλειά καθώς το αίμα που ρέει στα πόδια σας αγωνίζεται ενάντια στη βαρύτητα, προκειμένου να φτάσει πίσω στην καρδιά. Με το πέρασμα των ετών ή αν αναγκαστήκατε να μείνετε σε ανάπαυση στο κρεβάτι μετά από μια χειρουργική επέμβαση, οι φλέβες των ποδιών δυσκολεύονται να εκπληρώσουν την αποστολή τους και να μετακινήσουν τα αίμα προς τα πάνω. Σε συνδυασμό με μια, πιθανώς, “ελαττωματική” βαλβίδα, το αίμα αρχίζει να συγκεντρώνεται στο πόδι προκαλώντας την ανάπτυξη των κιρσωδών φλεβών. Εάν έχετε οικογενειακό ιστορικό φλεβικής νόσου ή παίρνετε φάρμακα που μπορούν να επηρεάσουν την κυκλοφορία του αίματος, μπορείτε επίσης να βρίσκεστε σε αυξημένο κίνδυνο.
Αν δεν αθλείστε και γενικά η κίνηση απουσιάζει από τη ζωή σας, ο κίνδυνος ανάπτυξης κιρσών αυξάνεται σταθερά με τον χρόνο. Η αδράνεια, οι περίοδοι παρατεταμένης καθιστικής στάσης και η παχυσαρκία αυξάνουν ακόμα περισσότερο τον κίνδυνο για φλεβική νόσο συμπεριλαμβανομένων των κιρσών στα πόδια και της δημιουργίας επικίνδυνων θρόμβων στο αίμα.
Ένας από τους κύριους λόγους που πολλοί άντρες δεν αναζητούν θεραπεία για τους κιρσούς είναι η απουσία πόνου. Επίσης είναι συχνό το φαινόμενο να υποθέτουν πως η αίσθηση πόνου που νιώθουν κατά περιόδους οφείλεται σε κόπωση των ποδιών ή «τραβήγματος» των μυών, ύστερα από λανθασμένη εκτέλεση ασκήσεων. Ωστόσο, οι κυματιστές, αραχνοειδείς μπλε ή μοβ φλέβες που φαίνονται στα πόδια, δεν αποκλείεται να είναι κιρσοί και πρέπει πάντα να εξετάζονται από τον αγγειοχειρουργό, ακόμη και αν ο πόνος απουσιάζει.
Ένας άλλος λόγος για τον οποίο οι άντρες συχνά δεν αναζητούν θεραπεία για τις κιρσoύς, είναι γιατί πιστεύουν ότι η φλεβική νόσος αφορά μόνο τα γυναικεία πόδια. Λάθος! Οι κιρσοί αφορούν τη φλεβική υγεία και των δυο φύλων και μπορούν να δημιουργήσουν εξίσου τα ίδια προβλήματα!
Δείτε εδώ ενδιαφέροντα περιστατικά από τον Αγγειοχειρουργό Νικόλαο Τσεκούρα
Συμβουλές για πόδια που πάσχουν από κιρσούς
Πάντα σε συνεννόηση με τον αγγειοχειρουργό σας, που θα εκτιμήσει την κατάσταση που βρίσκεται το φλεβικό σας σύστημα, μπορείτε να υιοθετήσετε μια σειρά μέτρων που θα βελτιώσουν την υγεία των ποδιών σας. Αυτά περιλαμβάνουν:
Αλλάξτε τη ρουτίνα γυμναστικής ακολουθώντας τις κατάλληλες ασκήσεις για όσους πάσχουν από κιρσούς.
Εάν είστε υπέρβαροι, φροντίστε να χάσετε το περιττό βάρος.
Ανυψώστε τα πόδια σας συχνά για να τονώσετε τη ροή του αίματος προς τα πάνω και ταυτόχρονα να αποσυμφορήσετε τη συγκέντρωση στα κάτω άκρα.
Αποφύγετε την παρατεταμένη ορθοστασία αλλά και την πολύωρη καθιστική στάση.
Χρησιμοποιήστε τις ειδικές κάλτσες συμπίεσης, αν σας τις συστήσει ο γιατρός σας.
Ακολουθώντας τις παραπάνω οδηγίες, μπορείτε να διατηρήσετε τα πόδια σας σε καλή κατάσταση, να επιβραδύνετε την εξέλιξη της νόσου και να τους προσφέρετε ανακούφιση από την καθημερινή ταλαιπωρία.
Δείτε εδώ τι λένε οι ασθενείς για τον Αγγειοχειρουργό Νικόλαο Τσεκούρα
Δεδομένου ότι η νόσος των φλεβών είναι προοδευτική, υπάρχουν σαφή πλεονεκτήματα από την έγκαιρη αξιολόγηση και παρέμβαση, περιλαμβανομένης της διατήρησης της φυσιολογικής λειτουργίας των φλεβών και της αποφυγής της ανάγκης για εκτεταμένες διαδικασίες στο μέλλον.
Η εκτίμηση και η διάγνωση από τον αγγειοχειρουργό είναι το πρώτο και ουσιαστικό βήμα για να διασφαλίσετε την υγεία των ποδιών και της φλεβικής σας κυκλοφορίας.
Τέλος, θα πρέπει να γνωρίζετε ότι η μόνη μόνιμη λύση για τη θεραπεία της φλεβικής ανεπάρκειας είναι οι επεμβατικές θεραπείες. Οι περισσότεροι άνθρωποι αμελούν την υγεία τους λόγω έλλειψης χρόνου και άλλων προτεραιοτήτων που θέτουν στην καθημερινότητά τους, όμως στα πλεονεκτήματα των νέων μεθόδων θεραπείας είναι ότι οι επεμβάσεις που πραγματοποιούνται σήμερα και δίνουν λύση στο πρόβλημα των κιρσών είναι αναίμακτες και επιτρέπουν στον ασθενή να επιστρέψει στο διάδρομο του γυμναστηρίου άμεσα…μισή μόνο ώρα μετά την επέμβαση. Περιορισμός υπάρχει μόνο στα έντονα βάρη που κανείς θα πρέπει να αποφεύγει για περίπου 20 ημέρες.
Τσεκούρας Νικόλαος, MD, ECFMG, PHD, Αγγειοχειρουργός,
Διευθυντής Γ’ Αγγειοχειρουργικής Κλινικής Metropolitan General
Για περισσότερες πληροφορίες, επισκεφτείτε την ιστοσελίδα: www.dr-tsekouras.gr ή καλέστε στο 2106215855 , 6977741191