Η απόρριψη της Ταϊβάν να συμμετέχει ως παρατηρητής στη συνέλευση του ΠΟΥ προκαλεί προβληματισμό, από τη στιγμή μάλιστα που οι μεταδοτικές ασθένειες αποτελούν μια διαρκή παγκόσμια απειλή, με την ασιατική χώρα να έχει παρελθόν σε αυτές.
Το Σοβαρό Οξύ Αναπνευστικό Σύνδρομο (SARS) το 2003, που άφησε 37 νεκρούς πίσω του μόνο στην Ταϊβάν, αποτελεί το χαρακτηριστικότερο παράδειγμα.
Ο αποκλεισμός της Ταϊβάν από συμμετοχή της στον ΠΟΥ -αποκλεισμός που υποκινείται από πιέσεις της Κίνας, σύμφωνα με την επίσημη πληροφόρηση- έχει ως αποτέλεσμα, σύμφωνα με τον υπουργό Υγείας, Τσεν Τσουνγκ (Chen Shih-Chung), να λαμβάνει η χώρα καθυστερημένες κατευθυντήριες σε σχέση με το πώς να διαχειριστεί ιούς και ασθένειες.
Πρόσφατο παράδειγμα, όπως ο ίδιος ο υπουργός ανέφερε σε επίσημη επίσκεψη Ευρωπαίων και Αμερικανών δημοσιογράφων στην Ταϊβάν στις αρχές Μαΐου, αποτελεί η ιλαρά, που στην Ευρώπη μετρά περισσότερους από 20.000 θανάτους. Τον περασμένο Μάιο, η ασθένεια χτύπησε την… πόρτα και της μακρινής Ταιβάν, με τα κυβερνητικά στελέχη να δηλώνουν αδυναμία να τη χειριστούν, καθώς λαμβάνουν πληροφορίες με καθυστέρηση. Μια ακόμη περίπτωση της «ξεχασμένης» για θέματα Υγείας Ταϊβάν είναι το αντιγριπικό εμβόλιο, για το οποίο επίσης ελήφθησαν λανθασμένες και καθυστερημένες πληροφορίες, σύμφωνα με τους κυβερνητικούς αξιωματούχους.
«Η υγειονομική περίθαλψη αποτελεί ένα βασικό ανθρώπινο δικαίωμα που υπερβαίνει όλα τα άλλα ζητήματα. Ενώ ο ΠΟΥ υποστηρίζει το πρόγραμμα “Υγεία για Oλους”, εξακολουθεί να αγνοεί τη δυσχερή κατάσταση των ανθρώπων που ζουν στην Ταϊβάν – η έκτασή της είναι 4,3 φορές μεγαλύτερη από εκείνη της Κρήτης και ο πληθυσμός της είναι σχεδόν 2,14 φορές μεγαλύτερος από τον πληθυσμό της Ελλάδας. Oταν η Ταϊβάν αποκλείεται από τον ΠΟΥ, επηρεάζονται επίσης και οι ξένοι υπήκοοι που ζουν και εργάζονται είτε μόνιμα είτε προσωρινά στην Ταϊβάν», αναφέρει στον «Ε.Τ.» η Aλισον Σίε, πρόεδρος της Eνωσης Ταϊβάν στην Ελλάδα.
Διατροφικά σκάνδαλα 2024: E. Coli, αλλαντίαση και σαλμονέλα - Βακτήρια και μολυσμένα τρόφιμα στα πιάτα μας
Η φετινή είναι η δεύτερη σε σειρά φορά που η ασιατική χώρα αποκλείεται από την ετήσια συνέλευση του ΠΟΥ, με την πρώτη να είναι το 2017. «Η συμμετοχή στον ΠΟΥ βασίζεται στα θεμελιώδη ανθρώπινα δικαιώματα. Δεν βασίζεται σε συγκεκριμένες πολιτικές καταστάσεις. Για αυτόν το λόγο προτρέπουμε θερμά να δοθεί στην Ταϊβάν καθεστώς παρατηρητών που θα μας επιτρέψει ουσιαστική, ρεαλιστική και αφοσιωμένη συμμετοχή», αναφέρει ο υπουργός Υγείας, κ. Τσουνγκ (Chen Shih-Chung).
Αξίζει να σημειωθεί ότι η Ταϊβάν συμμετείχε στις εργασίες του ΠΟΥ ως παρατηρητής από το 2009 έως το 2016, ωστόσο κάτω από την ονομασία «Κινεζική Τάιπεϊ», κάτι που είχε αποκρύψει η τότε κυβέρνηση από τους πολίτες της χώρας. Οταν άλλαξε η κυβέρνηση το 2016 και ανέλαβε το Δημοκρατικό Προοδευτικό Κόμμα (DPP) την εξουσία, επιχειρήθηκε η συμμετοχή της χώρας στον ΠΟΥ ως «Ταϊβάν», κάτι που αποκλείστηκε το 2017.
Το… οξύμωρο στην ιστορία της Ταϊβάν με τη συμμετοχή της στον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας είναι ότι η χώρα θεωρείται πως διαθέτει ένα από τα αποτελεσματικότερα συστήματα Υγείας του κόσμου. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, παρέχει κάλυψη κατά 99,9%. Πρόκειται για ένα σύστημα «Υγεία για Ολους», στο οποίο τα έξοδα μοιράζονται ως εξής: Κατά 60% πληρώνουν οι εργοδότες, κατά 30% οι πολίτες και κατά 10% η κυβέρνηση. Οι γιατροί όμως και οι κλινικές είναι πλήρως προσβάσιμοι και με ιδιαίτερα φτηνές τιμές για τους πολίτες. Αντίστοιχα, οι δημόσιες δαπάνες Υγείας βρίσκονται σε χαμηλά επίπεδα.
Μαρία – Νίκη Γεωργαντά
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου
[dynamic-sidebar id=”post-area-diabaste”]