Την ίδια στιγμή ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών κατήγγειλε για ακόμα μία φορά την απαράδεκτη αναμονή στην έναρξη της ακτινοθεραπείας των ογκολογικών ασθενών, για την οποία, όπως αναφέρει, «βρίσκεται σε εξέλιξη εισαγγελική έρευνα και η σχετική δικογραφία διαβιβάστηκε πρόσφατα στη Βουλή».
Σε συνέντευξή του στο Αθηναϊκό Πρακτορείο ο πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Ακτινοθεραπευτικής Ογκολογίας Γεώργιος Πισσάκας σημειώνει ότι υπάρχει υστέρηση στην Ελλάδα σε σχέση με τον αριθμό των ασθενών που κάνουν ακτινοθεραπεία στην Ε.Ε., ωστόσο δεν έχουμε ακριβή στοιχεία και αναρωτιέται πού βρήκε η ΠΟΕΔΗΝ το νούμερο των 13.000 ασθενών που, όπως λέει, αποκλείονται από την ακτινοθεραπεία.
«Στην Ελλάδα οι ασθενείς με καρκίνο είναι περίπου 50.000 ανά έτος. Από αυτούς οι 35.000 ασθενείς χρειάζονται ακτινοθεραπεία. Ο μεγάλος χρόνος αναμονής για την έναρξη της θεραπείας λόγω έλλειψης ακτινοθεραπευτικών μηχανημάτων και της οικονομικής αδυναμίας προσφυγής στον ιδιωτικό τομέα των καρκινοπαθών συμβάλλουν ώστε τελικά να λαμβάνουν ακτινοθεραπεία μόνο 22.000 κατ’ έτος. Τι γίνονται οι υπόλοιποι 13.000 καρκινοπαθείς που δεν στέκονται τυχεροί να λάβουν ακτινοθεραπεία;», είχε αναφέρει η ΠΟΕΔΗΝ στην έρευνά της.
Ο κ. Πισσάκας σημείωσε χαρακτηριστικά ότι οι λίστες αναμονής στα δημόσια νοσοκομεία τα τελευταία 10 χρόνια είναι από 2 έως 4 με 6 μήνες, κάνοντας λόγο για «οδυνηρή περιπλάνηση του ασθενή», ωστόσο «με τη δωρεά 10 Γραμμικών Επιταχυντών του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος μπαίνουμε σε νέα εποχή». Το μεγάλο ερώτημα βέβαια είναι πότε και τα 10 μηχανήματα θα τεθούν σε λειτουργία καθώς η υποστελέχωση σε ειδικότητες γιατρών και τεχνικών που τα χειρίζονται είναι η βασική αιτία που τα μηχανήματα ακόμα δεν λειτουργούν για τους ασθενείς.
«Στο τέλος του 2016 είχαμε 27 μηχανήματα στο Δημόσιο, εκ των οποίων τα 14 πάνω από 12ετία, και 15 στον ιδιωτικό τομέα. Με την ολοκλήρωση της δωρεάς στο Δημόσιο θα υπάρχουν 30 μηχανήματα, τα 19 τελευταίας τεχνολογίας, και 17 στον ιδιωτικό τομέα, σχεδόν όλα τελευταίας τεχνολογίας, σύνολο 47, με αναλογία 4,5 εκατ., σε σχέση με τα περίπου 70 που θα έπρεπε να έχουμε», λέει ο κ. Πισσάκας. Οσον αφορά την απόκτηση μηχανημάτων από κοινοτικά κονδύλια ο κ. Πισσάκας στην ίδια γραμμή με την ΠΟΕΔΗΝ αναφέρει ότι έχουν χαθεί άπειρα χρήματα από προγράμματα διότι δεν τηρούνταν οι προθεσμίες. Προσθέτει ότι «το 2010 είχε ανακοινωθεί η προμήθεια 8 Γραμμικών Επιταχυντών μέσω ΕΣΠΑ, αποκτήσαμε 4 και στο διάστημα της δεκαετίας μόνο ένας Γραμμικός Επιταχυντής εγκαταστάθηκε, το 2012, με κρατικά κονδύλια».
Η μόνη διαφοροποίηση που υπάρχει σε σχέση με τις καταγγελίες που έκανε η ΠΟΕΔΗΝ, σύμφωνα με την ανακοίνωση του κ. Δενδραμή, διοικητή του Νοσοκομείου «Αγιος Σάββας», είναι ότι ο χρόνος αναμονής για μία ακτινοθεραπεία είναι τρεις αντί για τέσσερις μήνες. «Ο χρόνος αναμονής για ακτινοθεραπεία δεν ξεπερνά σήμερα τους 3 μήνες, από 7 που ήταν τον Ιούνιο του 2016, υπάρχει πρόνοια και δίνεται προτεραιότητα σε περιστατικά που βιβλιογραφικά απαιτούν άμεση αντιμετώπιση. Για τα περιστατικά αυτά αποφασίζει τριμελής επιτροπή από επιστήμονες της Υγείας, που έχει συσταθεί προκειμένου να τηρηθεί η αντικειμενικότητα και η διαφάνεια στην επιλογή. Τα επείγοντα επίσης περιστατικά αντιμετωπίζονται αυθημερόν με τις ίδιες διαφανείς διαδικασίες», αναφέρει στην ανακοίνωσή του.
Στο υπόλοιπο μέρος της παρέμβασης ο διοικητής του Νοσοκομείου περιγράφει λεπτομερώς τα μηχανήματα που υπάρχουν και τις ενέργειες που έχουν γίνει για την απόκτηση νέων. «Στην επίτευξη της σημαντικότατης αυτής μείωσης του χρόνου αναμονής, βασικός συντελεστής ήταν το προσωπικό του Νοσοκομείου μας (επιστήμονες υγείας – διοικητικό – τεχνικό), στους οποίους αξίζουν συγχαρητήρια. Γίνεται επίσης σαφές ότι το προσωπικό του Νοσοκομείου λειτουργεί σε δύο βάρδιες (πρωί και απόγευμα) και είναι πλέον σε θέση να λειτουργήσει οποιοδήποτε νέο μηχάνημα ακτινοθεραπείας και να εφαρμόσει οποιαδήποτε νέα τεχνολογία (IMRT ή άλλη), αφού διαθέτει την απαιτούμενη τεχνογνωσία αλλά και μεγάλη εμπειρία, μετά την πλήρη λειτουργία των νέων Γραμμικών Επιταχυντών, αλλά και του νέου σύγχρονου εξομοιωτή ο οποίος έχει τεθεί σε πλήρη λειτουργία και είναι δωρεά ΑΝΩΝΥΜΟΥ», σημειώνεται.
«Ο ΙΣΑ έχει εκφράσει πολλές φορές τα τελευταία χρόνια την αγωνία και την αγανάκτησή του για τις απαράδεκτες αναμονές στις θεραπείες των ογκολογικών ασθενών. Η κατάσταση αυτή εγκυμονεί τεράστιους κινδύνους για την υγεία των ασθενών και εξαναγκάζει τις οικογένειές τους να επωμιστούν τεράστια ψυχολογικά και οικονομικά βάρη καθώς το κόστος των ακτινοθεραπειών στον ιδιωτικό τομέα είναι δυσβάσταχτο ειδικά για πολίτες με χαμηλά εισοδήματα. Η άμεση και έγκαιρη υποβολή των ασθενών στη δέουσα σύμφωνα με τα σύγχρονα επιστημονικά δεδομένα και πρωτόκολλα ακτινοθεραπεία αποτελεί την ελάχιστη υποχρέωση όλων, ιατρών και Πολιτείας. Ο ΙΣΑ ζητά από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας να διευκρινίσει ποιος είναι ο χρόνος αναμονής για την έναρξη ακτινοθεραπείας στη δημόσια νοσοκομεία και τι προτίθεται να κάνει για να διασφαλίσει την εύρυθμη λειτουργία των ογκολογικών τμημάτων των δημόσιων νοσοκομείων προκειμένου να διασφαλιστεί η πρόσβαση των ογκολογικών ασθενών στη θεραπεία τους», δήλωσε ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου, Γιώργος Πατούλης.
Αναστασία Βαμβακά
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου