Η Lee Luda, όπως ονομάστηκε το «chatbot» (το ρομπότ, δηλαδή, που μπορεί να μιλήσει σε chat), αναπτύχθηκε από την νοτιοκορεάτικη εταιρεία τεχνητής νοημοσύνης «Scatter Lab» και είχε προσελκύσει την προσοχή πάνω από 750.000 χρηστών, οι οποίοι αντάλλασσαν μαζί του μηνύματα.
Η νοημοσύνη της Lee Luda αναπτύχθηκε με βάση δεδομένα από 10.000.000.000 συζητήσεις ζευγαριών στην εφαρμογή KakaoTalk, την πιο δημοφιλή εφαρμογή ανταλλαγής μηνυμάτων στην Νότιο Κορέα.
Το ρομπότ είχε αρχικά εντυπωσιάσει τους χρήστες με το βάθος και τη φυσικότητα των συζητήσεων που μπορούσε να έχει κανείς μαζί του.
Πολύ σύντομα, ωστόσο, η εταιρεία δημιουργίας του ρομπότ άρχισε να λαμβάνει παράπονα από χρήστες, στους οποίους το ρομπότ είχε εξαπολύσει προσβολές που αφορούσαν κατά βάση στη σεξουαλικότητα, αλλά και στην αναπηρία.
Αν και η εταιρεία είχε φροντίσει να φιλτράρει συγκεκριμένες υβριστικές λέξεις από το λεξιλόγιο της Luda, αποδείχτηκε πως το ρομπότ ήταν ικανό να προσβάλλει τον κόσμο πιο περιφραστικά, με σχόλια τύπου «μισώ τις λεσβίες, είναι ανατριχιαστικές», που φυσικά θορύβησαν πολλούς από τους χρήστες.
Λάζαρος Καραούλης στον ΕΤ: «Φέρνουμε την Τεχνητή Νοημοσύνη στον Δήμο Αθηναίων»
Άλλοι χρήστες, πάλι, έφτασαν στο σημείο ως και να αναρτήσουν οδηγίες για το πώς μπορεί κανείς να χειραγωγήσει την Luda ώστε να την στρέψει σε σεξουαλικού περιεχομένου συζητήσεις.
Η εταιρεία απέσυρε αμέσως το ρομπότ, απολογούμενη για τα σχόλια που είχαν γίνει εκ μέρους του και υποσχέθηκε πως θα προχωρήσει σε όλες τις απαραίτητες αναβαθμίσεις και τροποποιήσεις για να μην επαναληφθεί κάτι παρόμοιο στο μέλλον.
«Όπως και οι άνθρωποι, έτσι και η Luda χρειάζεται το χρόνο της για να κοινωνικοποιηθεί», έλεγε η ανακοίνωση της Scatter Labs.
ΠΗΓΗ: The Guardian
Η έκτακτη ανακοίνωση των σούπερ μάρκετ Lidl προκάλεσε σεισμό στην αγορά
Σε λειτουργία η πλατφόρμα «agora delivery» για τη δημιουργία eshop