Τεχνητή νοημοσύνη – Καπιτώλιο: Συμμετείχε η αφρόκρεμα των τεχνολογικών κολοσσών
Η κεκλεισμένων των θυρών συνάντηση περιελάμβανε Αμερικανούς νομοθέτες και πάνω από 20 κορυφαία ονόματα τεχνολογικών κολοσσών, μεταξύ των οποίων ο Μαρκ Ζουκερμπεργκ της Meta (δηλαδή της ιδιοκτητριας εταιρείας του Facebook), ο Ιλον Μασκ της Tesla και της πλατφμόρμας X (δηλαδή του πρώην Twitter) καθώς και ο ιδρυτής και πρώην CEO της Microsoft Μπιλ Γκέιτς.
Στόχος του επικεφαλής της πλειοψηφίας της Γερουσίας Τσακ Σούμερ που είχε την πρωτοβουλία για την συγκέντρωση, ήταν να περάσει διακομματική νομοθεσία εντός του επόμενου έτους που θα ενθαρρύνει την ταχεία ανάπτυξη της τεχνητής νοημοσύνης αλλά και θα μετριάζει τους μεγαλύτερους κινδύνους της.
Τι συζήτησαν για την τεχνητή νοημοσύνη
Το κεκλεισμένων των θυρών φόρουμ στο Καπιτώλιο περιλάμβανε στελέχη της Silicon Valley, υποστηρικτές της τεχνολογίας, ομάδες πολιτικών δικαιωμάτων και εργατικούς ηγέτες. Η λίστα καλεσμένων περιλάμβανε μερικά από τα μεγαλύτερα ονόματα του κλάδου: τον Mark Zuckerberg, τον Elon Musk, καθώς και τον πρώην διευθύνοντα σύμβουλο της Microsoft, Bill Gates. Προσκλήθηκαν επίσης και οι 100 γερουσιαστές.
Τεχνητή νοημοσύνη – Σούμερ: «Χτίζουμε ένα θεμέλιο για δικομματική πολιτική τεχνητής νοημοσύνης που μπορεί να εγκρίνει το Κογκρέσο»
«Σήμερα, ξεκινάμε ένα τεράστιο, περίπλοκο και ζωτικής σημασίας εγχείρημα: χτίζουμε ένα θεμέλιο για δικομματική πολιτική τεχνητής νοημοσύνης που μπορεί να εγκρίνει το Κογκρέσο», είπε ο Σούμερ όταν άνοιξε τη συνάντηση.
Ο Σούμερ, ο οποίος ηγήθηκε του φόρουμ με τον γερουσιαστή Mike Rounds, R-S.D., δεν θα υιοθετήσει απαραίτητα τις συμβουλές των στελεχών τεχνολογίας καθώς συνεργάζεται με τους συναδέλφους του για να εξασφαλίσει κάποια επίβλεψη του αναπτυσσόμενου τομέα. Ελπίζει όμως ότι θα δώσουν στους γερουσιαστές κάποια ρεαλιστική κατεύθυνση για ουσιαστική ρύθμιση της βιομηχανίας τεχνολογίας.
«Θα είναι ένα συναρπαστικό κοινό γιατί έχει διαφορετικές απόψεις», είπε ο Schumer σε μια συνέντευξη στο Associated Press πριν από την εκδήλωση. «Ας ελπίσουμε ότι μπορούμε να το συνδυάσουμε σε μια μικρή ευρεία συναίνεση».
Οι ηγέτες της τεχνολογίας εξέθεσαν τις απόψεις τους, με κάθε συμμετέχοντα να έχει τρία λεπτά για να μιλήσει για ένα θέμα της επιλογής του.
Στο τραπέζι οι υπαρξιακοί κίνδυνοι
Ο Μασκ και ο πρώην διευθύνων σύμβουλος της Google, Έρικ Σμιντ, έθεσαν τους υπαρξιακούς κινδύνους που θέτει η τεχνητή νοημοσύνη, ο Ζούκερμπεργκ έθεσε το ζήτημα των μοντέλων τεχνητής νοημοσύνης κλειστού έναντι «ανοιχτού κώδικα» και ο Διευθύνων Σύμβουλος της IBM Arvind Krishna εξέφρασε την αντίθεσή του στην προσέγγιση αδειοδότησης που προτιμούν άλλες εταιρείες.
Φάνηκε να υπάρχει ευρεία υποστήριξη για κάποιο είδος ανεξάρτητων αξιολογήσεων συστημάτων τεχνητής νοημοσύνης, σύμφωνα με πηγή η οποία βρισκόταν στην αίθουσα, η οποία μίλησε υπό τον όρο της ανωνυμίας λόγω των κανόνων του φόρουμ κεκλεισμένων των θυρών.
Τεχνητή νοημοσύνη: Αλλάζει τα δεδομένα στην οδήγηση και στα ασφάλιστρα
Ορισμένοι γερουσιαστές επέκριναν την κατ’ ιδίαν συνάντηση, υποστηρίζοντας ότι τα στελέχη της τεχνολογίας πρέπει να καταθέσουν δημόσια.
Ο γερουσιαστής Josh Hawley, R-Mo., είπε ότι δεν θα παρευρεθεί σε αυτό που χαρακτήρισε ως «ένα γιγαντιαίο κοκτέιλ πάρτι για τη μεγάλη τεχνολογία». Ο Hawley εισήγαγε νομοθεσία με τον γερουσιαστή Richard Blumenthal, D-Conn., για να απαιτήσει από τις εταιρείες τεχνολογίας να αναζητήσουν άδειες για συστήματα τεχνητής νοημοσύνης υψηλού κινδύνου.
«Δεν ξέρω γιατί θα προσκαλούσαμε όλους τους μεγαλύτερους μονοπωλητές στον κόσμο να έρθουν και να δώσουμε στο Κογκρέσο συμβουλές για το πώς να τους βοηθήσουμε να βγάλουν περισσότερα χρήματα και στη συνέχεια να το κλείσουν στο κοινό», είπε ο Χάουλι.
Το Κογκρέσο έχει ένα αδύναμο ιστορικό όσον αφορά τη ρύθμιση της τεχνολογίας και ο κλάδος έχει αναπτυχθεί ως επί το πλείστον ανεξέλεγκτος από την κυβέρνηση τις τελευταίες δεκαετίες.
Πολλοί νομοθέτες επισημαίνουν ως παράδειγμα την αποτυχία ψήφισης οποιασδήποτε νομοθεσίας σχετικά με τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Έχουν σταματήσει νομοσχέδια στη Βουλή και τη Γερουσία που θα προστατεύουν καλύτερα τα παιδιά, θα ρυθμίζουν τη δραστηριότητα γύρω από τις εκλογές και θα επιβάλλουν αυστηρότερα πρότυπα προστασίας της ιδιωτικής ζωής.
«Δεν θέλουμε να κάνουμε αυτό που έγινε με τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, τα οποία αφήνουν τους τεχνικούς να το καταλάβουν και θα το διορθώσουμε αργότερα», δήλωσε ο πρόεδρος της Επιτροπής Πληροφοριών της Γερουσίας, Mark Warner, D-Va., σχετικά με την ώθηση της τεχνητής νοημοσύνης.
Ο Schumer είπε ότι η ρύθμιση της τεχνητής νοημοσύνης θα είναι «ένα από τα πιο δύσκολα ζητήματα που θα αντιμετωπίσουμε ποτέ» και επισημαίνει τους λόγους: Είναι τεχνικά περίπλοκη, αλλάζει συνεχώς και «έχει τόσο ευρεία, επίδραση σε ολόκληρο τον κόσμο”, δήλωσε.
Οι ανησυχίες και οι πιθανές κοινωνικές βλάβες
Η κυκλοφορία του ChatGPT πριν από λιγότερο από ένα χρόνο, προέτρεψε επιχειρήσεις σε πολλούς τομείς να “τρέξουν” για να εφαρμόσουν τα νέα εργαλεία παραγωγής τεχνητής νοημοσύνης που μπορούν να συνθέσουν κείμενο, να προγραμματίσουν κώδικα υπολογιστή και να δημιουργήσουν νέες εικόνες, ήχο και βίντεο. Η διαφημιστική εκστρατεία για τέτοια εργαλεία όμως έχει επιταχύνει τις ανησυχίες για πιθανές κοινωνικές βλάβες και έχει δημιουργήσει ζήτηση για περισσότερη διαφάνεια στον τρόπο με τον οποίο συλλέγονται και χρησιμοποιούνται δεδομένα πίσω από τα νέα προϊόντα.
“Πρέπει να έχετε κάποια κυβερνητική συμμετοχή για τα προστατευτικά κιγκλιδώματα“, είπε ο Schumer. «Αν δεν υπάρχουν προστατευτικά κιγκλιδώματα, ποιος ξέρει τι μπορεί να συμβεί».
Στις Ηνωμένες Πολιτείες, μεγάλες εταιρείες τεχνολογίας έχουν εκφράσει την υποστήριξή τους για τη θέσπιση κανονισμών στην τεχνητή νοημοσύνη, αν και δεν συμφωνούν απαραίτητα για το τι σημαίνει αυτό. Η Microsoft έχει εγκρίνει την προσέγγιση αδειοδότησης, για παράδειγμα, ενώ η IBM προτιμά κανόνες που διέπουν την ανάπτυξη συγκεκριμένων επικίνδυνων χρήσεων της τεχνητής νοημοσύνης και όχι την ίδια την τεχνολογία.
Μερικοί από τους καλεσμένους του Schumer με τη μεγαλύτερη επιρροή, όπως ο Musk και ο Sam Altman, Διευθύνων Σύμβουλος της OpenAI, έχουν επισημάνει πιο τρομακτικές ανησυχίες, σύμφωνα με τις οποίες η ανθρωπότητα μπορεί να χάσει τον έλεγχο από προηγμένα συστήματα AI, εάν δεν υπάρχουν οι σωστές διασφαλίσεις.
Ωστόσο, για πολλούς νομοθέτες, και τους ανθρώπους που εκπροσωπούν, οι επιπτώσεις της τεχνητής νοημοσύνης στην εργασία και η πλοήγηση σε μια πλημμύρα παραπληροφόρησης που μπορεί να δημιουργηθεί είναι πιο άμεσες ανησυχίες.
Ορισμένοι Ρεπουμπλικάνοι ήταν επιφυλακτικοί στο να ακολουθήσουν την πορεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η οποία υπέγραψε τον Ιούνιο την πρώτη σειρά ολοκληρωμένων κανόνων στον κόσμο για την τεχνητή νοημοσύνη. Ο νόμος της ΕΕ για την τεχνητή νοημοσύνη θα διέπει κάθε προϊόν ή υπηρεσία που χρησιμοποιεί σύστημα τεχνητής νοημοσύνης και θα τα ταξινομεί σύμφωνα με τέσσερα επίπεδα κινδύνου, από ελάχιστο έως απαράδεκτο.
«Πάντα λέγαμε ότι πιστεύουμε πως η τεχνητή νοημοσύνη θα πρέπει να ρυθμιστεί», δήλωσε ο Dana Rao, γενικός σύμβουλος και επικεφαλής εμπιστοσύνης για την εταιρεία λογισμικού Adobe. «Μιλήσαμε με την Ευρώπη για αυτό τα τελευταία τέσσερα χρόνια, βοηθώντας τους να σκεφτούν τον νόμο περί τεχνητής νοημοσύνης που πρόκειται να εγκρίνουν. Υπάρχουν περιπτώσεις χρήσης υψηλού κινδύνου που πιστεύουμε ότι η κυβέρνηση έχει έναν ρόλο να διαδραματίσει προκειμένου να διασφαλίσει ότι είναι ασφαλείς για το κοινό και τον καταναλωτή όπως αναφέρει το Fortune.com
Ειδήσεις σήμερα
Σκωτία: Τον πλησίασε καρχαρίας και αυτός έβγαλε βίντεο – Δείτε τα πλάνα που «κόβουν» την ανάσα