Η εργαζόμενη στην τράπεζα του Σίδνεϊ, Σάρα (όχι το πραγματικό της όνομα), νόμιζε ότι είχε γνωρίσει έναν σπουδαίο άντρα στο Tinder, τον Τζον – και γρήγορα τον ερωτεύτηκε.
Δύο εβδομάδες αργότερα, συνειδητοποίησε ότι όλα ήταν μία απάτη και η ίδια ήταν το θύμα – αλλά όχι πριν χάσει 157.000 δολάρια, που ήταν όλες τις οι αποταμιεύσεις, καθώς και 40.000 δολάρια που δανείστηκε από μία φίλη της.
«Ήταν ταπείνωση πάνω στην ταπείνωση», είπε η Σάρα, 42 ετών, στο 9News . «Συνειδητοποιώ πόσο ηλίθια ήμουν τώρα. Εξακολουθώ να προσπαθώ να συμφιλιωθώ με το γεγονός ότι πραγματικά το έχω κάνει αυτό στον εαυτό μου».
Η απάτη «pig butchering» αποτελείται από δύο μέρη: Πρώτα, το να πειστεί το υποψήφιο θύμα ότι ο απατεώνας είναι «σοβαρός» και το αγαπά. Με αυτό τον τρόπο, ο απατεώνας «ταΐζει» με ψέματα το θύμα και το…παχαίνει, σαν γουρούνι πριν τη σφαγή, που έρχεται με το δεύτερο βήμα.
Το δεύτερο βήμα απαιτεί να πειστεί το θύμα να επενδύσει σε δήθεν κρυπτονομίσματα. Ο απατεώνας υποστηρίζει ότι και αυτός είναι επενδυτής και ότι είδε…άσπρη μέρα από τότε που ξεκίνησε αυτή τη δραστηριότητα. Φυσικά οι επενδύσεις αυτές είναι «φούσκα», παραλήπτης των χρημάτων είναι ο απατεώνας και το θύμα χάνει σημαντικό μέρος της περιουσίας του, όπως έγινε και με την Σάρα.
Η οικονομική απάτη «pig butchering» ξεκίνησε στην Κίνα, αλλά από τότε εξαπλώθηκε σε όλο τον κόσμο και γίνεται ολοένα και πιο διαδεδομένη στην Αυστραλία.
Ο ειδικός στο ηλεκτρονικό έγκλημα, Σάιμον Σμιθ, επιβεβαίωσε ότι έχουν υπάρξει πολλά θύματα στην Αυστραλία, με ορισμένα να έχασαν έως και 850.000 δολάρια.
«Είναι πολύ περίτεχνοι και αμείλικτοι, οι απατεώνες αυτοί συνεχίζουν μέχρι να πάρουν και το τελευταίο σεντ του θύματός τους» είπε ο Σμιθ, μιλώντας στην DailyMail.
Pig Butchering: Πώς την «έπαθε» η Σάρα
Τον Αύγουστο, η Σάρα «ταίριαξε» στην εφαρμογή γνωριμιών Tinder με έναν δήθεν νεαρό άνδρα, τον Τζον. Ο άνδρας, που υποτίθεται ότι έμενε 16 χιλιόμετρα μακριά της, ήταν εμφανίσιμος και…φιλόζωος, αφού πόζαρε στις εικόνες με έναν σκύλο χάσκι.
Τεχνητή νοημοσύνη: Αλλάζει τα δεδομένα στην οδήγηση και στα ασφάλιστρα
«Τα πήγαμε τόσο καλά, ήταν καταπληκτικό. Πρέπει να πω ότι ήταν απίστευτο το πώς φαινόταν να ταιριάζουμε, το οποίο υποθέτω ότι είναι το νόημα του πώς τα καταφέρνουν», λέει τώρα η Σάρα.
Μετά από μόλις μια μέρα συνομιλίας στο Tinder, ο Τζον μετέφερε τη συνομιλία τους στην υπηρεσία ανταλλαγής μηνυμάτων WhatsApp, όπου φαινόταν να έχει αριθμό τηλεφώνου από την Αυστραλία.
Μάλιστα, είπε στη Σάρα ότι είχε κλείσει το προφίλ του στο Tinder για να επικεντρωθεί πάνω της, κάτι που εκείνη βρήκε «κολακευτικό».
Ο Τζον ανέφερε πολύ γρήγορα ότι συναλλάσσεται με κρυπτονομίσματα ως «συμπλήρωμα» στις κατασκευαστικές του εργασίες, που ήταν, υποτίθεται, η κύρια δουλειά του. Είπε επίσης ότι θα μπορούσε να τη βοηθήσει να βγάλει και εκείνη κάποια χρήματα με αυτόν τον τρόπο.
Ο απατεώνας έβαλε έπειτα, την Σάρα να δημιουργήσει έναν λογαριασμό σε ένα αυστραλιανό ανταλλακτήριο κρυπτονομισμάτων που ονομάζεται CoinSpot και στη συνέχεια της παρουσίασε την πλατφόρμα κρυπτονομισμάτων MEXC.
Ενώ το MEXC είναι πραγματικό, ο «Τζον» την είχε στείλει σε έναν ψεύτικο ιστότοπο της MEXC – ο οποίος ήταν τόσο καλά φτιαγμένος, που η Σάρα νόμιζε ότι έβλεπε τις συμφωνίες να κλείνουν και τα κέρδη να συσσωρεύονται στον λογαριασμό της.
Ο Τζον της έδειξε πώς μπορούσε να βάλει στην αρχή ένα μικρό χρηματικό ποσό και να το αποσύρει αμέσως, αν ήθελε.
«Μετά από αυτό, μόλις μετέφερα τα πάντα – πρόσθεσα 10.000 $, 20.000 $. Συνέχισα να βάζω περισσότερα», είπε η Σάρα.
Ο ψεύτικος ιστότοπος είχε ακόμη και ένα τμήμα «εξυπηρέτησης πελατών», με το οποίο η Σάρα μίλησε και το οποίο της έδωσε μια διεύθυνση κατάθεσης. Ο άντρας που νόμιζε ότι αγαπούσε την έκανε να πιστεύει ότι έβαζε επιπλέον χρήματα στον λογαριασμό της, για να αυξήσει τα κέρδη της.
Όμως, τα πράγματα άρχισαν να παίρνουν διαφορετική τροπή, όταν ο Τζον της είπε μία μέρα να βγάλει τα χρήματά της, καθώς «τέλειωσε η καλή περίοδος συναλλαγών».
Στην Σάρα είπαν ότι έπρεπε να πληρώσει μια «εγγύηση ασφαλείας» 40.000 δολαρίων για να βγάλει τα χρήματα.
Εκείνη πλήρωσε το ποσό, αλλά στη συνέχεια της είπαν ότι έπρεπε να πληρώσει ξανά το διπλάσιο – χρήματα που δεν είχε.
Ο Τζον ισχυρίστηκε ότι θα της έβαζε ο ίδιος μερικά από τα χρήματα και εκείνη δανείστηκε 40.000 δολάρια από μία φίλη για να καλύψει τη διαφορά, κάτι που την λυπεί περισσότερο από οτιδήποτε άλλο.
Καθώς τα χρήματα δεν είχαν ακόμη μεταφερθεί, μετά την κατάθεση της «εγγύησης», η Σάρα ρώτησε τον Τζον τι συνέβαινε, αλλά εκείνος της είπε απλώς να επικοινωνήσει με το τμήμα εξυπηρέτησης πελατών.
Η Σάρα προσπάθησε να πάρει ένα προσωπικό δάνειο, αφού οι εγκληματίες του «τμήματος εξυπηρέτησης» ζήτησαν περισσότερα χρήματα, αλλά αυτό δεν συνέβη. «Απέτυχα, δόξα τω Θεώ», είπε.
Η Σάρα εκμυστηρεύτηκε στην καλύτερή της φίλη το τι συνέβαινε και εκείνη και ο σύζυγός της την έκαναν να συνειδητοποιήσει ότι ήταν θύμα οικονομικού εγκλήματος.
Στη συνέχεια, διαπίστωσαν ότι ο αριθμός WhatsApp του «Τζον» είχε αποσυνδεθεί από την εφαρμογή. Γράφοντας σε μία μηχανή αναζήτησης «άνδρας με χάσκι», η Σάρα συνειδητοποίησε ότι οι φωτογραφίες του ψευτο-Τζον προέρχονταν από το διαδίκτυο και απεικόνιζαν κάποιον άλλον άνδρα.
«Έψαξα κυριολεκτικά “άνδρας με χάσκι” και η δική του ήταν η πρώτη φωτογραφία που εμφανίστηκε», είπε.
Ειδήσεις σήμερα
Σκωτία: Τον πλησίασε καρχαρίας και αυτός έβγαλε βίντεο – Δείτε τα πλάνα που «κόβουν» την ανάσα