«Τα αποτελέσματα της έρευνάς μας δείχνουν ότι η αναπαραγωγή σύγχρονων φυλών σκύλων συνοδεύτηκε από αύξηση του μεγέθους του εγκεφάλου τους, σε σύγκριση με τις αρχαίες ράτσες», λέει σε δελτίο τύπου ο Enikó Kubinyi, ανώτερος ερευνητής στο Τμήμα Ηθολογίας στο Ινστιτούτο Βιολογίας ELTE. «Δεν μπορούσαμε να το εξηγήσουμε αυτό με βάση τις ενέργειες ή τον τρόπο ζωής της κάθε ράτσας, οπότε μπορούμε μόνο να κάνουμε εικασίες, ως προς το γιατί συμβαίνει αυτό», προσέθεσε ο επιστήμονας.
Στη μελέτη, μια ομάδα από την Ουγγαρία και τη Σουηδία χρησιμοποίησε αξονικές περισσότερων από 850 σκύλων, που αντιπροσώπευαν 159 διαφορετικές ράτσες, για την ανακατασκευή του εγκεφάλου τους και τον προσδιορισμό του όγκου του. Στην συνέχεια, συνέκριναν τα ευρήματα με 48 δείγματα λύκου.
Τα δεδομένα έδειξαν ότι ένας σκύλος με παρόμοιο βάρος με έναν λύκο είχε όγκο εγκεφάλου, περίπου ίσο με τα τρία τέταρτα του μεγέθους του εγκεφάλου του λύκου. Αυτό επιβεβαιώνει προηγούμενες έρευνες που έλεγαν ότι η εξημέρωση μειώνει το μέγεθος του εγκεφάλου κατά περίπου 20 τοις εκατό, καθώς τα ζώα δεν χρειάζεται πλέον να κυνηγούν ή να φροντίζουν μόνα τους τον εαυτό τους, ούτε αντιμετωπίζουν τόσο μεγάλο κίνδυνο, όσο στην άγρια φύση.
«Δεν υπάρχει ανάγκη να συντηρούν έναν ενεργειακά “δαπανηρό” μεγάλο εγκέφαλο και η περισσευάμενη ενέργεια μπορεί να κατευθυνθεί προς άλλους σκοπούς, όπως η παραγωγή περισσότερων απογόνων», λέει ο László Zsolt Garamszegi, εξελικτικός βιολόγος στο Κέντρο Οικολογικών Ερευνών στην Ουγγαρία.
Αλλά σε μια ανατροπή των προσδοκιών, όσο πιο πολύ μια ράτσα σκύλου ήταν γενετικά απομακρυσμένη από τον λύκο, τόσο μεγαλύτερο ήταν το σχετικό μέγεθος του εγκεφάλου της. Και δεν είχε σημασία αν ο σκύλος είχε αναλάβει…ευθύνες που απορροφούν ενέργεια, όπως ή βοσκή ή φύλαξη.
«Ίσως το πιο περίπλοκο κοινωνικό περιβάλλον, η αστικοποίηση και η προσαρμογή σε περισσότερους κανόνες και προσδοκίες έχουν προκαλέσει αυτήν την αλλαγή», εικάζει ο Kubinyi , «που επηρεάζει όλες τις σύγχρονες ράτσες».
Η μελέτη λέει ότι το σχήμα του κρανίου, η μακροζωία και το μέγεθος της ράτσας δεν είχαν καμία σχέση με το σχετικό μέγεθος του εγκεφάλου.
Λάζαρος Καραούλης στον ΕΤ: «Φέρνουμε την Τεχνητή Νοημοσύνη στον Δήμο Αθηναίων»
Η ομάδα πιστεύει ότι τα ευρήματα ενισχύονται περαιτέρω από την ανεξαρτησία που παρατηρείται στις αρχαίες ράτσες – συγκεκριμένα, την τάση τους να γαβγίζουν λιγότερο και να αντιδρούν λιγότερο στα ανθρώπινα ερεθίσματα, σε σχέση με τις σύγχρονες ράτσες.
«Διαφορετικές ράτσες σκύλων ζουν σε διαφορετικά επίπεδα κοινωνικής πολυπλοκότητας και εκτελούν πολύπλοκες εργασίες, οι οποίες πιθανότατα απαιτούν μεγαλύτερη εγκεφαλική ικανότητα», λέει ο Niclas Kolm του Πανεπιστημίου της Στοκχόλμης σε ένα δελτίο τύπου. «Ως εκ τούτου, υποθέτουμε ότι οι επιλεκτικές πιέσεις στον εγκέφαλο μπορεί να ποικίλλουν ανά είδος σκύλου και μπορεί να βρούμε διαφορές στο μέγεθος του εγκεφάλου μεταξύ των ρατσών, με βάση τις εργασίες που εκτελούν ή τη γενετική τους απόσταση από τους λύκους».
Ειδήσεις σήμερα
Η επόμενη μέρα της Τουρκίας περνάει από το ΝΑΤΟ
Ανακυκλώνω – Αλλάζω Θερμοσίφωνα: Βροχή οι αιτήσεις για την αλλαγή
Εκλογές 2023
Εκλογές 2023: Πού ψηφίζω – Βρείτε εύκολα online το εκλογικό σας κέντρο
Εκλογές 2023: Όλες οι ειδήσεις, οι δημοσκοπήσεις, τα αποτελέσματα των εκλογών & τα exit polls
Εκλογές; 2023: Όλα όσα πρέπει να ξέρετε για την διαδικασία και την τσέπη σας
Εκλογές 2023: Δείτε live τον διαδραστικό χάρτη με όλα τα αποτελέσματα