Χθες, στο Ιδρυμα Ευγενίδου, η οργανωτική επιτροπή έδωσε μια μικρή μόνο πρόγευση των εκπληκτικών επιστημονικών ανακοινώσεων που θα γίνουν, αλλά και της υπεραξίας που προσδίδει στη χώρα μας η φιλοξενία του Συνεδρίου.
«Εχουν προγραμματιστεί πέραν των 3.500 παρουσιάσεων, καθώς και προσκεκλημένες συνοπτικές ομιλίες. Επιπλέον, θα γίνουν ειδικές ανακοινώσεις των τελευταίων ανακαλύψεων, καθώς και συζήτηση Στρογγυλής Τράπεζας από τους ηγέτες των πιο σημαντικών Διαστημικών Υπηρεσιών, π.χ. NASA, ESA, CNES, JAXA, CSA», ανέφερε ο Σταμάτης Κριμιζής, πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Ερευνών του Διαστήματος της Ακαδημίας Αθηνών και πρόεδρος της Επιστημονικής Οργανωτικής Επιτροπής του Συνεδρίου, που θα διεξαχθεί στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών και στο Divani Caravel Hotel από 16 έως 24 Ιουλίου.
Οπως είπε, το πρόγραμμα του Συνεδρίου καλύπτει μελέτες και αποτελέσματα ερευνών, τα οποία επεκτείνονται από την επιφάνεια της Γης, μέχρι την ατμόσφαιρα, τον Ηλιο, τους πλανήτες του ηλιακού συστήματος, τους εξωπλανήτες, την αστροβιολογία, τους γαλαξίες, μέχρι και τις μελανές οπές.
Ο Μανώλης Γεωργούλης, διευθυντής Ερευνών στο Κέντρο Αστρονομίας της Ακαδημίας Αθηνών, εθνικός εκπρόσωπος στην COSPAR, ξεκίνησε την παρουσίασή του δίνοντας τον τόνο της διοργάνωσης μέσα από τη φράση: «COSPAR Athens 2022: H Ωρα της Αθήνας», ενώ η Αθηνά Κουστένη, διευθύντρια Ερευνών στο Paris Observatory, πρόεδρος της Επιτροπής της COSPAR για την Πλανητική Προστασία, τόνισε: «Η Αθήνα θα γίνει το κέντρο του κόσμου την εβδομάδα που ξεκινά την 18η Ιουλίου, όλα τα μάτια στη Γη και στο Διάστημα θα είναι στραμμένα σε εμάς».
Λάζαρος Καραούλης στον ΕΤ: «Φέρνουμε την Τεχνητή Νοημοσύνη στον Δήμο Αθηναίων»
Ευκαιρία
Για τη μοναδική ευκαιρία που δίνεται στους νέους επιστήμονες της χώρας να συνομιλήσουν με διαπρεπείς επιστήμονες από όλο τον κόσμο μίλησε ο Ιωάννης Δαγκλής, πρόεδρος του Ελληνικού Κέντρου Διαστήματος (ΕΛ.ΚΕ.Δ.), καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών, ενώ η Σίσσυ Λιγνού, διευθύνουσα σύμβουλος της διοργανώτριας εταιρίας σημείωσε ότι το Συνέδριο θα αποτελέσει case study σε διεθνές επίπεδο.
Το Συνέδριο στηρίζεται από το Ιδρυμα Ευγενίδου, στο πλαίσιο του σκοπού του που, όπως υπενθύμισε ο διευθυντής του Νέου Ψηφιακού Πλανηταρίου, Μάνος Κιτσώνας, είναι η συμβολή του στην εκπαίδευση των νέων στην τεχνολογία και την επιστήμη.
Ειδήσεις σήμερα
Κυριάκος Μητσοτάκης: Καταργείται η εισφορά αλληλεγγύης – Ξεπαγώνουν οι αυξήσεις στις συντάξεις