Ο «συνταξιούχος» Ηλιακός Φασματοσκοπικός Απεικονιστής Υψηλής Ενέργειας Reuven Ramaty της NASA (RHESSI) αναμένεται να εισέλθει ξανά στην ατμόσφαιρα της Γης, σχεδόν 21 χρόνια μετά την εκτόξευσή του, το 2002.
Το διαστημικό σκάφος, βάρους 299 κιλών, χρησιμοποιήθηκε για την παρατήρηση ηλιακών εκλάμψεων και εκτινάξεων μάζας, βοηθώντας τους επιστήμονες να κατανοήσουν πώς οι ισχυρές εκρήξεις ενέργειας αναπτύσσονται και δημιουργούνται.
«Το διαστημόπλοιο εκτοξεύτηκε πάνω σε έναν πύραυλο Pegasus XL της Orbital Sciences Corporation με αποστολή να απεικονίσει τα ηλεκτρόνια υψηλής ενέργειας που μεταφέρουν μεγάλο μέρος της ενέργειας που απελευθερώνεται στις ηλιακές εκλάμψεις», εξηγεί η NASA.
«Το πέτυχε με το μοναδικό του όργανο, ένα φασματόμετρο απεικόνισης, το οποίο κατέγραφε ακτίνες Χ και ακτίνες γάμμα από τον Ήλιο. Πριν από το RHESSI, δεν είχαν ληφθεί εικόνες ακτίνων γάμμα ούτε εικόνες ακτίνων Χ υψηλής ενέργειας από ηλιακές εκλάμψεις.
Τα δεδομένα από το RHESSI παρείχαν ζωτικές ενδείξεις για τις ηλιακές εκλάμψεις και τις σχετικές στεφανιαίες εκτοξεύσεις μάζας τους».
«Αυτά τα γεγονότα απελευθερώνουν το ισοδύναμο ενέργειας δισεκατομμυρίων μεγατόνων TNT στην ηλιακή ατμόσφαιρα μέσα σε λίγα λεπτά και μπορεί να έχουν επιπτώσεις στη Γη, συμπεριλαμβανομένης της διακοπής των ηλεκτρικών συστημάτων. Η κατανόησή τους έχει αποδειχθεί πρόκληση».
Η εκτόξευση του δορυφόρου δεν ήταν καθόλου χάσιμο χρόνου, καθώς το RHESSI κατέγραψε περισσότερα από 100.000 συμβάντα ακτίνων Χ.
Bluesky: Τα έκανε... θάλασσα η επικεφαλής της πλατφόρμας - Δε γνώριζε τα σωστά όρια ηλικίας για τη χρήση της
Ο δορυφόρος έκανε επίσης βελτιώσεις στην μέτρηση του πραγματικού σχήματος και μεγέθους του ήλιου , ενώ έμαθε επίσης ότι οι εκρήξεις ακτίνων γάμμα που εκπέμπονται από καταιγίδες κεραυνών είναι πιο συχνές από ό,τι πιστεύαμε.
Ωστόσο, η NASA έχασε την επικοινωνία με το διαστημόπλοιο, το οποίο παροπλίστηκε το 2018.
Χρειάζεται άραγε ναα ανησυχείτε όταν θα βγάλετε βόλτα τον σκύλο σας απόψε;
Η NASA και το Υπουργείο Άμυνας των ΗΠΑ προβλέπουν ότι το RHESSI θα εισέλθει ξανά στην ατμόσφαιρα περίπου στις 4 η ώρα τα ξημερώματα της Πέμπτης (ώρα Ελλάδας) , με περιθωριο +/- 16 ωρών.
Αλλά ευτυχώς, ο κίνδυνος να πέσει πραγματικά στο κεφάλι σας είναι χαμηλός – περίπου 1 στιςς 2.467.
Και, απ’ ό,τι φαίνεται, ο δορυφόρος έχει βάλει στόχο τους ξενύχτηδες.
Ειδήσεις σήμερα
Συντάξεις: Πληρωμές για 7.500 εφάπαξ στο δημόσιο εντός Απριλίου [πίνακες]