Αυτές οι «ηλιακές κηλίδες» προκαλούνται από μαζικές αλλαγές στο μαγνητικό πεδίο του άστρου μας. Εκτοξεύουν επίσης βίαιες εκρήξεις ενέργειας προς τη Γη, προκαλώντας «ηλιακές καταιγίδες» που μπορούν δυνητικά να προκαλέσουν ζημιές σε δορυφόρους και να διαταράξουν το διαδίκτυο.
Περίπου κάθε 11 χρόνια, ο ήλιος περνάει αυτό που είναι γνωστό ως «ηλιακό μέγιστο», όταν πολλές παράξενες σκοτεινές κηλίδες εμφανίζονται στην επιφάνειά του.
Ηλιακές καταιγίδες: Σύμφωνα με μελάτη πιθανότατα να συμβεί στις αρχές του 2024
«Δεν είναι δυνατό να προβλέψουμε την ένταση και τις συνέπειες των ηλιακών καταιγίδων τόσο νωρίς, αλλά θα πρέπει να μάθουμε περισσότερα, καθώς πλησιάζει η νέα χρονιά», είπε μιλώντας στη Daily Mail και πρόσθεσε:
Η νέα πρόβλεψη προέρχεται από μια ινδική ομάδα ερευνητών και έρχεται σε αντίθεση με την τελευταία πρόβλεψη της NASA, η οποία τοποθετεί την άφιξή του στα τέλη του 2025.
Επικεφαλής της νέας μελέτης ήταν ο Δρ. Dibyendu Nandi, φυσικός από το Κέντρο Αριστείας Διαστημικών Επιστημών IISER Kolkata στην Ινδία. Ο ίδιος δήλωσε ότι «δεν είναι δυνατόν να προβλέψουμε την ένταση και τις συνέπειες» των ηλιακών καταιγίδων τόσο νωρίς, αλλά θα πρέπει να μάθουμε περισσότερα καθώς πλησιάζει το νέο έτος. Οι πιο έντονες καταιγίδες μπορούν μερικές φορές να οδηγήσουν σε καταστροφική τροχιακή αποσύνθεση δορυφόρων σε χαμηλή γήινη τροχιά και να διαταράξουν δορυφορικές υπηρεσίες όπως οι επικοινωνίες και τα δίκτυα πλοήγησης.
Εντυπωσιακό «κλικ» από την τσάντα των αστροναυτών της NASA που χάθηκε στο διάστημα
«Μπορούν επίσης να προκαλέσουν ισχυρές διαταραχές στο γεωμαγνητικό πεδίο που θέτουν εκτός λειτουργίας τα δίκτυα ηλεκτρικής ενέργειας που βρίσκονται σε περιοχές υψηλού γεωγραφικού πλάτους. Φυσικά, δημιουργούν επίσης πανέμορφα σέλαα, οπότε μπορούμε να περιμένουμε ότι το 2024 θα είναι μια καλή χρονιά για τους κυνηγούς του σέλαος» πρόσθεσε.
Λάζαρος Καραούλης στον ΕΤ: «Φέρνουμε την Τεχνητή Νοημοσύνη στον Δήμο Αθηναίων»
Ο Δρ. Nandi και οι συνάδελφοί του κατάφεραν να βρουν έναν νέο τρόπο ανίχνευσης του ηλιακού μέγιστου, αλλά η κατανόησή του απαιτεί κάποιες βασικές γνώσεις για το ζωογόνο άστρο του ηλιακού μας συστήματος. Ο ήλιος είναι μια τεράστια σφαίρα ηλεκτρικά φορτισμένου θερμού αερίου που κινείται, δημιουργώντας ένα ισχυρό μαγνητικό πεδίο, επίσημα γνωστό ως διπολικό πεδίο. Αυτό το διπολικό πεδίο – το οποίο εκτείνεται από τον ένα πόλο του ήλιου στον άλλο, όπως και το γήινο – διανύει έναν κύκλο, που ονομάζεται ηλιακός κύκλος.
Περίπου κάθε 11 χρόνια, το μαγνητικό πεδίο του ήλιου αντιστρέφεται εντελώς, δηλαδή ο βόρειος και ο νότιος πόλος αλλάζουν θέση. Αυτός ο ηλιακός κύκλος επηρεάζει τη δραστηριότητα στην επιφάνεια του ήλιου, συμπεριλαμβανομένων των σκοτεινών ηλιακών κηλίδων που προκαλούνται από τα μαγνητικά πεδία του ήλιου. Ένας τρόπος με τον οποίο οι επιστήμονες μπορούν να παρακολουθήσουν τον ηλιακό κύκλο είναι μετρώντας τον αριθμό των ηλιακών κηλίδων και πότε ακριβώς εμφανίζονται, κυρίως με τη χρήση δορυφόρων. Η αρχή ενός 11ετούς ηλιακού κύκλου, όταν ο ήλιος έχει τις λιγότερες ηλιακές κηλίδες, είναι γνωστή ως ηλιακό ελάχιστο – αλλά με την πάροδο του χρόνου ο αριθμός των ηλιακών κηλίδων αυξάνεται.
Πώς η NASA χρησιμοποιεί την τεχνητή νοημοσύνη
Η αμερικανική διαστημική υπηρεσία ανέπτυξε ένα νέο σύστημα, με την βοήθεια της τεχνητής νοημοσύνης, για να προβλέψει πότε καταστροφικά γεγονότα θα πλήξουν τη Γη. Αν και το σύστημα αποτελεί την πιο προηγμένη προειδοποίηση, τα 30 λεπτά μπορεί να μην είναι αρκετός χρόνος για να προετοιμαστεί ο κόσμος για το πλήρες σκοτάδι.
Η NASA ανακοίνωσε τον Μάρτιο την ανάπτυξη του υπολογιστικού της μοντέλου με την ονομασία DAGGER (Deep Learning Geomagnetic Perturbation), αλλά η έρευνα αποκτά τώρα δημοσιότητα.
Μια διεθνής ομάδα ερευνητών στο Frontier Development Lab – στην οποία συμμετέχουν η NASA, η Αμερικανική Γεωλογική Υπηρεσία και το Υπουργείο Ενέργειας των ΗΠΑ – έχει χρησιμοποιήσει τεχνητή νοημοσύνη για να αναζητήσει συνδέσεις μεταξύ του ηλιακού ανέμου και των γεωμαγνητικών διαταραχών ή διαταραχών που προκαλούν καταστροφές στην τεχνολογία μας.
Οι ερευνητές εφάρμοσαν μια μέθοδο τεχνητής νοημοσύνης που ονομάζεται «deep learning», η οποία εκπαιδεύει τους υπολογιστές να αναγνωρίζουν μοτίβα με βάση προηγούμενα παραδείγματα. Η ομάδα χρησιμοποίησε την τεχνολογία για να εντοπίσει σχέσεις μεταξύ μετρήσεων του ηλιακού ανέμου από ηλιοφυσικές αποστολές.
Αυτές οι αποστολές είναι διαστημικοί ανιχνευτές που τοποθετούνται προσεκτικά σε όλο το διάστημα για να δημιουργήσουν μια τεράστια σειρά αισθητήρων, οι οποίοι συνεργάζονται για να μελετήσουν τον ήλιο.
Οι ερευνητές δοκίμασαν το DAGGER σε δύο γεωμαγνητικές καταιγίδες τον Αύγουστο του 2011 και τον Μάρτιο του 2015. Το σύστημα μπόρεσε να προβλέψει γρήγορα και με ακρίβεια τις επιπτώσεις της καταιγίδας, παγκοσμίως, σε κάθε περίπτωση.
Πώς να προετοιμαστούμε για μία ηλιακή καταιγίδα
Η Εθνική Υπηρεσία Ωκεανών και Ατμόσφαιρας (ΝΟΑΑ) ανακοίνωσε τρόπους προετοιμασίας για μια ακραία ηλιακή καταιγίδα.
Ο οργανισμός προτείνει να γεμίσετε πλαστικά δοχεία με νερό και να τα τοποθετήσετε στην κατάψυξη, τα οποία μπορούν στη συνέχεια να χρησιμοποιηθούν για να διατηρήσουν τα τρόφιμα στο ψυγείο κρύα σε περίπτωση διακοπής ρεύματος.
Το κοινό θα πρέπει να διατηρεί το ρεζερβουάρ του αυτοκινήτου του τουλάχιστον μισογεμάτο, επειδή τα πρατήρια βενζίνης βασίζονται στην ηλεκτρική ενέργεια για την τροφοδοσία των αντλιών τους.
Και αν έχετε γκαράζ, εντοπίστε το κουμπί χειροκίνητης απελευθέρωσης.
Η NOAA παροτρύνει επίσης τους πολίτες να δημιουργήσουν εφεδρικά αντίγραφα σημαντικών ψηφιακών δεδομένων και πληροφοριών και να φυλάξουν χρήματα κάπου στο σπίτι, επειδή οι τράπεζες δεν θα είναι διαθέσιμες λόγω διακοπής ρεύματος.
Ειδήσεις σήμερα
Shane MacGowan: Πέθανε ο τραγουδιστής των The Pogues- Η συγκινητική δήλωση της γυναίκας του
Αξιοπιστία και ηλεκτρικά αυτοκίνητα: Τι λέει η νέα έρευνα
«Φύσηξαν» οι κυκλαδίτικοι…Ανεμόμυλοι μέχρι την Ταϊλάνδη [Εικόνα]