Η μελέτη διεξήχθη από το Πανεπιστήμιο του Τελ Αβίβ (TAU) και το Εβραϊκό Πανεπιστήμιο της Ιερουσαλήμ (HU), με τη συμμετοχή 20 διεθνών επιστημόνων και ερευνητών.
Η μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Proceedings of the National Academy of Sciences (PNAS) ανακατασκεύασε τις αλλαγές στο μαγνητικό πεδίο της Γης, όπως αυτές καταγράφηκαν σε 21 στρώματα καταστροφής και σε 17 διαφορετικούς αρχαιολογικούς χώρους σε όλο το Ισραήλ, δημιουργώντας μια καμπύλη μεταβολής της έντασης του πεδίου στην πάροδο του χρόνου, που μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως επιστημονικό εργαλείο χρονολόγησης.
Τα ευρήματα της μελέτης δείχνουν, για παράδειγμα, ότι ο στρατός του Χαζαήλ, βασιλιά της Αράμ-Δαμασκού, που αναφέρθηκε για πρώτη φορά στο Βιβλίο των Βασιλέων, ήταν υπεύθυνος για την καταστροφή πολλών πόλεων, συμπεριλαμβανομένων των Τελ Ρεχόβ, Τελ Ζαγίτ και Χόρβατ Τεβέτ μαζί με τη Γαθ των Φιλισταίων, της οποίας η καταστροφή σημειώνεται στην Εβραϊκή Βίβλο.
Ταυτόχρονα, η μελέτη καταρρίπτει την επικρατούσα θεωρία ότι ο Χαζαήλ ήταν ο κατακτητής που κατέστρεψε την Τελ Μπεθ-Σιν.
Για να κατανοήσουν τον μηχανισμό του μαγνητικού πεδίου της Γης, οι γεωφυσικοί παρακολουθούν τις αλλαγές στο πεδίο, οι οποίες συνέβησαν σε όλη την ιστορία. Αναλύουν αρχαιολογικά ευρήματα όπως όστρακα αγγείων, τούβλα, κεραμίδια στέγης και φούρνους.
Αυτά τα αρχαιολογικά υλικά περιέχουν μικροσκοπικά σιδηρομαγνητικά σωματίδια που συμπεριφέρονται σαν μικροσκοπικές βελόνες πυξίδας, όταν θερμαίνονται σε υψηλές θερμοκρασίες, όπως σε κλίβανο αγγειοπλαστικής ή σε μία καταστροφική φωτιά. Ευθυγραμμίζονται με το μαγνητικό πεδίο της Γης και μαγνητίζονται με βάση την κατεύθυνση και την ένταση του πεδίου εκείνη τη στιγμή. Αυτά τα δεδομένα είναι παρόμοια με ένα δακτυλικό αποτύπωμα και είναι μοναδικά για την ημερομηνία καταγραφής τους.
Την τελευταία δεκαετία, οι ερευνητές έχουν ανακατασκευάσει μαγνητικά πεδία που καταγράφηκαν από εκατοντάδες αρχαιολογικά αντικείμενα. Έτσι, οι ερευνητές που συμμετείχαν στη μελέτη μπορούσαν να διασταυρώσουν το μαγνητικό πεδίο που καταγράφηκε στα στρώματα καταστροφής και τα μαγνητικά πεδία αρχαιολογικών αντικειμένων, με ιστορικές πληροφορίες από αρχαίες επιγραφές και βιβλικές αφηγήσεις.
«Με βάση την ομοιότητα ή τη διαφορά στην ένταση και την κατεύθυνση του μαγνητικού πεδίου, μπορούμε είτε να επιβεβαιώσουμε είτε να διαψεύσουμε υποθέσεις που υποστηρίζουν ότι συγκεκριμένες τοποθεσίες κάηκαν κατά την ίδια στρατιωτική εκστρατεία», εξήγησε ο διδακτορικός φοιτητής Yoav Vaknin, ένας από τους κύριους ερευνητές στο έργο.
Επτά λόγοι που το Blogging είναι απαραίτητο για το E-commerce σου!
Ένα άλλο ενδιαφέρον εύρημα που αποκαλύπτεται από τη νέα μέθοδο χρονολόγησης είναι το τέλος του βασιλείου της Ιουδαίας. Μια αρχαιολογικά υποστηριζόμενη υπόθεση έδειξε ότι οι Βαβυλώνιοι είχαν αφανίσει την Ιερουσαλήμ και τις παραμεθόριες πόλεις στους πρόποδες της Ιουδαίας, αλλά άφησαν τις πόλεις στο Νεγκέβ και τα νότια βουνά της Ιουδαίας σχεδόν ανέγγιχτες.
«Οι τελευταίες ημέρες του Βασιλείου της Ιουδαίας συζητούνται ευρέως. Μερικοί ερευνητές, βασιζόμενοι σε αρχαιολογικά στοιχεία, υποστηρίζουν ότι η Ιουδαία δεν καταστράφηκε ολοσχερώς από τους Βαβυλώνιους», δήλωσε ο Erez Ben Yosef, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Τελ Αβίβ και επόπτης του Yoav Vaknin.
Πρόσφατα γεωμαγνητικά ευρήματα επιβεβαιώνουν την υπόθεση ότι «οι Βαβυλώνιοι δεν ήταν οι μόνοι υπεύθυνοι για τον τελικό θάνατο της Ιουδαίας» και ότι οι πόλεις στο Νεγκέβ καταστράφηκαν αρκετές δεκαετίες αργότερα, πιθανώς από τους Εδωμίτες.
Ένα μοναδικό εργαλείο χρονολόγησης
Πέρα από την επιβεβαίωση της βιβλικής ιστορίας, αυτή η νέα μορφή γεωμαγνητικής δοκιμής μπορεί να χρησιμοποιηθεί από επιστήμονες για να χρονολογήσουν την εποχή των αρχαίων τοποθεσιών.
Θα μπορούσε επίσης να χρησιμοποιηθεί για να προβλέψει το πώς θα αλλάξει και θα συμπεριφερθεί το μαγνητικό πεδίο στο μέλλον. Αυτό είναι εξαιρετικά σημαντικό καθώς μικρές αλλαγές στο μαγνητικό πεδίο της Γης μπορεί να έχουν εκτεταμένες επιπτώσεις στην επιφάνεια του πλανήτη.
Ειδήσεις σήμερα
Συντάξεις: Αυξήσεις πάνω από 8% στις νέες [αναλυτικοί πίνακες]
Εκλογές στην Τουρκία: Θέλει να γίνει «ισόβιος» πρόεδρος ο Ερντογάν
ΣΥΡΙΖΑ: Αρνητής της πραγματικότητας ο Τσίπρας – Επιμένει σε λαϊκισμό και καταστροφολογία