Ειδικά, όταν το υλικό είναι μεγάλο και θα πρέπει να υποστεί επεξεργασία και περικοπή. Και μετατρέπεται σε… πονοκέφαλο, όταν πρέπει το υλικό να προσαρμοστεί στις διαστάσεις μιας απλής ανάρτησης (feed) ή ιστορίας (story).
Ομως, οι ερευνητές του Ινστιτούτου Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών του Εθνικού Κέντρου Ερευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης κατάφεραν να μετατρέψουν τον «μπελά» και τον «πονοκέφαλο» σε σκέτη… απόλαυση. Δημιούργησαν έναν ψηφιακό… μοντέρ, ο οποίος, με τη βοήθεια της Τεχνητής Νοημοσύνης, περικόπτει και διαμορφώνει (ανάλογα με τις απαιτήσεις του χρήστη) τα βίντεο, και μάλιστα δωρεάν! Το εργαλείο για τη δημιουργία περιλήψεων βίντεο για διαμοιρασμό σε κοινωνικά δίκτυα παρέχεται μέσω online web-based υπηρεσίας (https://multimedia2.iti.gr/videosummarization/service/start.html), η οποία επιτρέπει στους χρήστες να υποβάλουν ένα βίντεο και, μετά το πέρας της ανάλυσης, να λάβουν μια περίληψή του, η οποία είναι κατάλληλα προσαρμοσμένη με βάση τα βέλτιστα χαρακτηριστικά θέασης βίντεο για το κοινωνικό δίκτυο της επιλογής τους. «Το αρχικό βίντεο μπορεί να είναι είτε από τον ιστό (YouTube, Daily Motion, Vimeo, Facebook, Twitter, Instagram, TikTok), είτε αποθηκευμένο στον υπολογιστή του χρήστη», εξηγεί στον «Ε.Τ.» της Κυριακής ο διευθυντής Ερευνών (ερευνητής Α’) του Εργαστηρίου Ευφυούς Ψηφιακού Μετασχηματισμού του Ινστιτούτου, δρ Βασίλειος Μεζάρης. Η δημιουργία της βίντεο-περίληψης βασίζεται σε δύο τεχνολογίες Τεχνητής Νοημοσύνης, οι οποίες είναι υπεύθυνες για:
- Την επιλογή των πιο σημαντικών και περιγραφικών τμημάτων του βίντεο που θα αποτελέσουν μέρος της περίληψης.
- Τη χωρική περικοπή των καρέ των τμημάτων του βίντεο που έχουν επιλεγεί για ενσωμάτωση στην περίληψη, ώστε η παραγόμενη βίντεο-περίληψη να είναι προσαρμοσμένη στη μορφή παρουσίασης που υποστηρίζει το επιλεγμένο κοινωνικό δίκτυο.
Πιέσεις στην Google να πουλήσει το Chrome
Ποια δίκτυα υποστηρίζει
Τα υποστηριζόμενα κοινωνικά δίκτυα περιλαμβάνουν το Twitter, το Facebook (για παραγωγή βίντεο-περίληψης που εμφανίζεται στο feed ή ως story), το Instagram (για παραγωγή βίντεο-περίληψης που εμφανίζεται στο feed ή ως story), το YouTube και το TikTok. Τα βέλτιστα χαρακτηριστικά θέασης βίντεο που λαμβάνονται υπ’ όψιν κατά την ανάλυση και τη δημιουργία της βίντεο-περίληψης σχετίζονται με τη μέγιστη διάρκεια και την αναλογία απεικόνισης βίντεο, για καθένα από τα παραπάνω κοινωνικά δίκτυα.
«Μετά την υποβολή ενός βίντεο για ανάλυση και την επιλογή ενός κοινωνικού δικτύου, ο χρήστης μπορεί να παρακολουθήσει την πρόοδο της διαδικασίας μέσω του περιβάλλοντος της web-based υπηρεσίας είτε να ενημερωθεί μέσω e-mail μόλις τα αποτελέσματα της ανάλυσης είναι διαθέσιμα. Μετά το πέρας της ανάλυσης, μπορεί να δει και να αναπαραγάγει το βίντεο και την παραγόμενη βίντεο-περίληψη με βάση το επιλεγμένο κοινωνικό δίκτυο. Επίσης, μπορεί να “κατεβάσει” τη βίντεο-περίληψη στον υπολογιστή του, ώστε να μπορεί να τη διαμοιράσει στο κοινωνικό δίκτυο που επιθυμεί», πρόσθεσε ο δρ Μεζάρης.
Να σημειωθεί ότι το υποβληθέν βίντεο διαγράφεται από τους servers μετά το πέρας της ανάλυσης, ενώ η παραγόμενη βίντεο-περίληψη διαγράφεται ύστερα από 48 ώρες. Η μέγιστη επιτρεπόμενη διάρκεια για τα υποβληθέντα βίντεο είναι τα δέκα λεπτά της ώρας, ενώ δεν μπορεί να έχουν όγκο άνω των δύο gigabyte.
Η ανάπτυξη της υπηρεσίας υποστηρίχθηκε από το H2020 project ReTV και η εξέλιξη τεχνολογιών δημιουργίας περιλήψεων συνεχίζεται στο πλαίσιο νέων έργων που είναι σε εξέλιξη. Εκτός από τον δρα Μεζάρη, την ομάδα στελέχωναν ο μετα-διδακτορικός ερευνητής δρ Ευλάμπιος Αποστολίδης και ο συνεργαζόμενος ερευνητής, Κωνσταντίνος Αποστολίδης.
Ειδήσεις σήμερα – Εκλογές 2023
Εκλογές 2023: Δείτε live τον διαδραστικό χάρτη με όλα τα αποτελέσματα
Ιστορικός θρίαμβος Μητσοτάκη – Η Ελλάδα πάει μπροστά!
Η πολιτική κατάρρευση του Τσίπρα – Βαθιά εσωκομματική κρίση στον ΣΥΡΙΖΑ