Πρόκειται για έναν μικρό μετεωρίτη με διάμετρο μόλις 0,45 μέτρα που έπεσε στην ατμόσφαιρα της Γης στις 8 Ιανουαρίου 2014, αφού ταξίδεψε στο διάστημα με ταχύτητα άνω των 210.000 χλμ/ώρα, ενώ σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε το 2019 στο arXiv, ο αριθμός αυτός υπερβαίνει κατά πολύ τη μέση ταχύτητα των μετεωριτών που κινούνται σε τροχιά εντός του ηλιακού συστήματος.
Σύμφωνα με τους συγγραφείς της μελέτης του 2019, η ταχύτητα του μετεωρίτη μαρτυρά πως έχουμε να κάνουμε με διαστρική προέλευση και πως το αντικείμενο «γεννήθηκε» κατά πάσα πιθανότητα στο εσωτερικό ενός πλανητικού συστήματος ή ενός άστρου στον πυκνό δίσκο του Γαλαξία μας.
Διάστημα: Αμφιλεγόμενα δεδομένα
Φαίνεται όμως πως όλα τα παραπάνω παραμένουν αμφιλεγόμενα καθώς δεν κατάφεραν μέχρι και σήμερα να αξιολογηθούν από ομότιμους ή να δημοσιευθούν σε επιστημονικό περιοδικό. Κι αυτό, διότι όπως επικαλείται το Vice, στοιχεία που χρειάζονταν για να επιβεβαιώσουν όλα αυτά χαρακτηρίστηκαν απόρρητα από την αμερικανική κυβέρνηση.
Τώρα, επιστήμονες της USSC επιβεβαίωσαν επίσημα τα ευρήματα της ομάδας. Σε μια ανάρτησή του στο Twitter, ο υποστράτηγος John E. Shaw, αναπληρωτής διοικητής της USSC, έγραψε ότι η ανάλυση του αντικειμένου του 2019 ήταν «αρκετά ακριβής για να επιβεβαιώσει μια διαστρική τροχιά».
5/ From the @AsteroidWatch tabletop exercise earlier this year, we learned that as long as the simulated asteroid was in the space domain, #USSPACECOM was the supported combatant command within the @DeptofDefense.
— U.S. Space Command (@US_SpaceCom) April 6, 2022
Σύμφωνα με τη NASA, η παραπάνω επιβεβαίωση καθιστά τον μετεωρίτη του 2014 το πρώτο διαστρικό αντικείμενο που ανιχνεύθηκε ποτέ στο ηλιακό μας σύστημα. Η ανίχνευση του αντικειμένου προηγείται της ανακάλυψης του Oumuamua – ενός διάσημου πλέον, σε σχήμα πούρου αντικειμένου, που κινείται επίσης πολύ γρήγορα για να έχει προέλθει από το ηλιακό μας σύστημα. Σε αντίθεση με τον μετεωρίτη του 2014, το Oumuamua εντοπίστηκε μακριά από τη Γη και ήδη απομακρύνεται με ταχύτητα από το ηλιακό σύστημα.
Ο Αμίρ Σίραζ, θεωρητικός αστροφυσικός στο Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ και βασικός συγγραφέας της μελέτης του 2019, δήλωσε στο Vice ότι εξακολουθεί να στοχεύει στη δημοσίευση της αρχικής του μελέτης, ώστε η επιστημονική κοινότητα να συνεχίσει από εκεί που σταμάτησαν αυτός και οι συνάδελφοί του. Επειδή ο μετεωρίτης αναφλέχθηκε πάνω από τον Νότιο Ειρηνικό Ωκεανό, είναι πιθανό θραύσματα του αντικειμένου να προσγειώθηκαν στο νερό και έκτοτε να έχουν φωλιάσει στον πυθμένα της θάλασσας, πρόσθεσε.
Ενώ ο εντοπισμός αυτών των θραυσμάτων διαστρικών συντριμμιών μπορεί να είναι σχεδόν αδύνατος, ο Σίραζ δήλωσε ότι ήδη διαβουλεύεται με ειδικούς σχετικά με το ενδεχόμενο να οργανώσει μια αποστολή για την ανάκτησή τους.
«Η πιθανότητα να βρούμε το πρώτο κομμάτι διαστρικού υλικού είναι αρκετά συναρπαστική ώστε να το μελετήσουμε πολύ διεξοδικά και να μιλήσουμε με όλους τους παγκόσμιους εμπειρογνώμονες σε ωκεάνιες αποστολές για την ανάκτηση μετεωριτών», δήλωσε στο Vice.