Το περιζήτητο στοιχείο βρίσκεται συνήθως κοντά σε ηφαίστεια στη Γη, επομένως η εμφάνισή του στο φεγγάρι αποτελεί στοχείο για την ηφαιστειακή ιστορία του δορυφόρου μας, καθώς και για τις παλαιότερες ατμοσφαιρικές συνθήκες που επικρατούσαν εκεί, λένε οι επιστήμονες.
Ταυτόχρονα, τα αποθέματα του συγκεκριμένου χημικού στοιχείου θα μπορούσαν να είναι βασικά για την κατασκευή υποδομών στο φεγγάρι.
Η ανίχνευση έγινε λιγότερο από μια εβδομάδα αφότου το ινδικό διαστημόπλοιο προσσεληνώθηκε στις περίπου 70 μοίρες μακριά από τον σεληνιακό νότιο πόλο. Λίγες ώρες μετά, το ρόβερ Pragyan που λειτουργεί με ηλιακή ενέργεια ξεκίνησε την αναζήτησή του για παγωμένο νερό στο νέο του σπίτι.
Θειάφι στο φεγγάρι: Πώς θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί
Αν και το ρόβερ δεν έχει καταφέρει ακόμα να βρει νερό, κατάφερε εντούτοις να ανιχνεύσει θείο στο σεληνιακό έδαφος, πραγματοποιώντας τις πρώτες τοπικές μετρήσεις στη Σελήνη, όπως δήλωσε ο Ινδικός Οργανισμός Διαστημικής Έρευνας (ISRO).
Το ρόβερ είναι εξοπλισμένο με ένα εργαλείο χημικής ανάλυσης, το οποίο μπορεί να εκπέμψει λέιζερ στη σεληνιακή επιφάνεια και να εκτοξεύσει σωματίδια του εδάφους σε μια στήλη πλάσματος. Με αυτό τον τρόπο, ανίχνευσε θείο από το μοναδικό μήκος κύματος στο οποίο το στοχείο εκπέμπει φως, σημείωσε η ISRO.
Αποκάλυψη: Αυτό το πλάσμα θα κυβερνήσει τη Γη αν πεθάνουν όλοι οι άνθρωποι σύμφωνα με επιστήμονες
Χρησιμοποιώντας την ίδια μέθοδο, το Pragyan εντόπισε επίσης μια σειρά από άλλα στοιχεία στο σεληνιακό έδαφος: Αλουμίνιο, ασβέστιο, χρώμιο, σίδηρο, μαγγάνιο, οξυγόνο, πυρίτιο και τιτάνιο. Ενώ αυτά τα στοιχεία και η αφθονία τους μπορούν να αποκαλύψουν περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με το πώς εξελίχθηκε γεωλογικά το φεγγάρι, η παρουσία του θείου έχει κεντρίσει το ενδιαφέρον των επιστημόνων από τη δεκαετία του 1970.
Μια πρόσφατη ανάλυση των πετρωμάτων του φεγγαριού, βάρους 382 κιλών, που μετέφεραν στη Γη οι αποστολές Apollo στις αρχές της δεκαετίας του 1970 βρήκε θείο, αλλά αυτά τα δείγματα συλλέχθηκαν κοντά στον ισημερινό του φεγγαριού. Αυτή είναι η πρώτη φορά που το στοιχείο ανιχνεύεται κοντά στον νότιο πόλο του φεγγαριού, που είναι μια περιοχή τεράστιου ενδιαφέροντος για πολλές αποστολές, κυρίως λόγω της πιθανής ύπαρξης παγωμένου νερού στο ίδιο σημείο.
Προηγούμενες έρευνες δείχνουν ότι οι αστρονόμοι μπορούν να χρησιμοποιήσουν το σεληνιακό θείο σε μπαταρίες αποθήκευσης και για κατασκευαστικούς σκοπούς. Το θείο θα μπορούσε ακόμη και να αντικαταστήσει το νερό της σελήνης κατά την κατασκευή υποδομών ή οικοτόπων, χάρη στο γεγονός ότι χρησιμοποιείται καλύτερα ως θερμό στοιχείο γύρω στους 248 βαθμούς Φαρενάιτ (120 βαθμούς Κελσίου), θερμοκρασία λίγο υψηλότερη από την μέση θερμοκρασία της Σελήνης κατά τη διάρκεια της ημέρας, που φθάνει τους 224 βαθμούς Φαρενάιτ (106 βαθμοί Κελσίου).
Ειδήσεις σήμερα
Σεισμός στο Μαρόκο: Μάχη με τον χρόνο για να βρεθούν οι τελευταίοι επιζώντες – Στους 2.100 οι νεκροί
11 Σεπτεμβρίου 2001: Η ημέρα που άλλαξε τον κόσμο
Βίντεο – σοκ: Δολοφόνος σκαρφαλώνει στον τοίχο φυλακής «σαν αράχνη» και δραπετεύει