Γράφει η ΔΕΣΠΟΙΝΑ ΚΟΝΤΑΡΑΚΗ
Και όπως καθετί που αφορά τον ψηφιακό κόσμο, οι ευκαιρίες πάνε πακέτο με τους κινδύνους. Η Ελλάδα δεν αποτελεί εξαίρεση, με τους ειδικούς αναλυτές να καταγράφουν εντυπωσιακή εξοικείωση των νεότερων ηλικιών στα κρυπτονομίσματα, αλλά και τις διωκτικές Αρχές να σαρώνουν το Διαδίκτυο για τον εντοπισμό επιτηδείων που εκμεταλλεύονται την «άγουρη» επιθυμία για ριψοκίνδυνα περιουσιακά στοιχεία.
«Αλλαγές λόγω πανδημίας»
«Η πανδημία έφερε αναγκαστικές αλλαγές όχι μόνο στην καθημερινότητά μας, αλλά και στην οικονομία. Ενα σημαντικό γεγονός ήταν η στροφή προς τις ηλεκτρονικές πληρωμές, ώστε να αποφύγουμε να αγγίξουμε μετρητά. Για την Ελλάδα αυτό ακολούθησε τα capital controls του 2015, που με τη σειρά τους έφεραν τη χρήση πιστωτικών και χρεωστικών καρτών στο λιανεμπόριο, από έναν περίπτερο μέχρι το σούπερ μάρκετ. Σε αυτό το κλίμα, τα κρυπτονομίσματα έχουν καταφέρει να προκαλέσουν “πανικό” στα παραδοσιακά οικονομικά ιδρύματα, καθώς έχουν καταφέρει να ξεπεράσουν τον όρο “fun trend” και να δημιουργήσουν πλούτο και μπόλικες επενδυτικές ευκαιρίες για κάθε πορτοφόλι», εξηγεί στον Ελεύθερο Τύπο της Κυριακής ο Χάρης Λαλάτσης, ιδρυτής και Market Analyst της Ierax Analytix, προσθέτοντας ταυτόχρονα πως η ιχνηλασιμότητα είναι η λέξη-κλειδί για τη διασφάλιση των συναλλαγών. Τι έδειξε όμως η έρευνα που έτρεξε η εταιρία σε νέους 18-30 ετών πανελλαδικά;
«Αρχικά, λοιπόν, στις ηλικίες 18-22 φαίνεται ότι ακόμη ψάχνονται σχετικά, ενώ οι 23-30 ετών τα γνωρίζουν ήδη καλά και επενδύουν κιόλας. Πιο συγκεκριμένα, το 75% των συμμετεχόντων έχει επενδύσει κάποια στιγμή σε κρυπτονομίσματα, το 24% εξ αυτών συνεχίζει ακόμη, ενώ το 67% προτίθεται να το ξανακάνει. Οι λόγοι επιλογής των κρυπτονομισμάτων ως επένδυση είναι, κυρίως, γιατί παρουσιάζουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον (44%), αλλά και για τις αποδόσεις τους. Επιπλέον, επέλεξαν το κρυπτονόμισμα, κυρίως, βάσει των προβλέψεων για το μέλλον του και δευτερευόντως (με μεγάλη διαφορά) με βάση την ιστορικότητά του».
Από την άλλη, επισημαίνει ο κ. Λαλάτσης, ένα ποσοστό 25% δεν έχει επενδύσει ποτέ σε αυτήν την αγορά. Από αυτούς, όμως, ένας στους τρεις σκοπεύει να το κάνει σύντομα, ενώ επίσης ένας στους τρεις δεν θα το έκανε, διότι το θεωρεί ακόμη άγνωστο και του δημιουργεί ανασφάλεια.
Τα γνωστότερα κρυπτονομίσματα
Λάζαρος Καραούλης στον ΕΤ: «Φέρνουμε την Τεχνητή Νοημοσύνη στον Δήμο Αθηναίων»
Σύμφωνα με την ίδια έρευνα, ενώ τα γνωστότερα κρυπτονομίσματα γενικά είναι τα Bitcoin, Ethereum και Dogecoin, ωστόσο επενδυτικά το Cardano αντικαθιστά το Dogecoin στην πρώτη τριάδα και έρχεται, μάλιστα, πρώτο στις προτιμήσεις. Είναι εντυπωσιακό πως το 50% των συμμετεχόντων οι οποίοι επενδύουν σε κρυπτονομίσματα βρίσκονται σε μια μέση και όχι άνετη οικονομική κατάσταση, ενώ ακόμη πιο εντυπωσιακό είναι πως ένα ποσοστό της τάξης του 11% είναι δύσκολα οικονομικά και όμως έχουν προχωρήσει σε σχετικές επενδύσεις.
Τέλος, η πλειονότητα των συμμετεχόντων πιστεύει πως τα κρυπτονομίσματα θα συνεχίσουν να υπάρχουν παράλληλα με το κλασικό νομισματικό σύστημα. Υπάρχει, βέβαια, και μια έντονη δευτερεύουσα άποψη, κυρίως στις ηλικίες 27-30, ότι οι τεχνολογίες στις οποίες βασίζονται (όπως η Blockchain) θα τα εδραιώσουν για πολλούς λόγους και, τελικά, θα επικρατήσουν του κλασικού χρήματος μελλοντικά.
ΨΗΦΙΑΚΑ ΝΟΜΙΣΜΑΤΑ από τις κεντρικές τράπεζες
Την περασμένη εβδομάδα η είδηση ότι το Bitcoin πέρασε και πάλι τα 44.000 δολάρια επειδή αναπτερώθηκε η διάθεση των επενδυτών από το άκουσμα και μόνο ότι πιθανόν να εκτονωθεί η ρωσοουκρανική κρίση, έγινε πρώτο θέμα στα χρηματοοικονομικά portals. Ωστόσο, στον ψηφιακό κόσμο ο νόμος της βαρύτητας λειτουργεί και αντιστρόφως. Ο,τι ανεβαίνει κατεβαίνει και ό,τι κατεβαίνει μπορεί να ανέβει και πάλι. Αλλά χωρίς προειδοποίηση.
Στο τοπίο αυτό οι κεντρικές τράπεζες ανά τον κόσμο εξετάζουν τη δυνατότητα έκδοσης ψηφιακού νομίσματος κεντρικής τράπεζας (ή CBDC). Το Ευρωσύστημα έχει ήδη ξεκινήσει το έργο για το ψηφιακό ευρώ (the digital euro project), το οποίο βρίσκεται σε φάση διερεύνησης μέχρι τα μέσα του 2023. Στόχος, μεταξύ άλλων, είναι να αποτελέσει μια εναλλακτική που θα αποτρέψει πολίτες και επιχειρήσεις από τη στροφή στα ιδιωτικά κρυπτοστοιχεία (crypto-assets) και τα σταθερά κρυπτονομίσματα (stablecoins).
Ακολούθησε το eleftherostypos.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις
Ειδήσεις σήμερα
- Κεφάλαιο κίνηση: Η εκτίναξη στις τιμές των καυσίμων οδηγεί τους Έλληνες στα ΜΜΜ – Τι δηλώνουν στον «Ε.Τ» εκπρόσωποι της αγοράς
- «Πράσινο φως» για επιστροφές 575 έως 12.236 ευρώ στους συνταξιούχους Δημοσίου από τις κρατήσεις ΕΑΣ [πίνακες]
- Οπαδική βία: Κλείνουν όλοι οι σύνδεσμοι μέχρι τις 31 Ιουλίου – Τέλος οι κουκούλες από τα γήπεδα
- Nέα γυναικοκτονία στα Ιωάννινα: Τσακώθηκαν και τη σκότωσε στο ξύλο ο σύζυγός της
- Δολοφονία Μακρή: Στο Εφετείο η υπόθεση της εκτέλεσης του επιχειρηματία – Πρόσωπο με πρόσωπο οι δράστες με τη Καρύδα
- Φωτιά στο πλοίο Euroferry Olympia: Συνεχίζεται η αναζήτηση για τους 10 αγνοούμενους
- Ουκρανία: Ναι λένε Μπάιντεν και Πούτιν στη σύνοδο κορυφής που πρότεινε ο Εμανουέλ Μακρόν
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr