Γράφει ο ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΡΩΤΟΨΑΛΤΗΣ
Μια παγκόσμια τάση, που τα τελευταία χρόνια έχει κάνει την εμφάνισή της και στην Ελλάδα, με τη Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος να έχει διαχειριστεί -μέχρι στιγμής- περιορισμένο αριθμό υποθέσεων. Επιχειρώντας να κρατήσουν την «ανωνυμία» τους και ακολουθώντας τη «μόδα» της εποχής, οι μαθητές κυβερνοδράστες κρύβουν τα ίχνη των παράνομων δραστηριοτήτων τους και γεμίζουν τα «ψηφιακά πορτοφόλια» τους, μέσω κρυπτογραφημένων, σκοτεινών συναλλαγών.
Πλαστά χρήματα
Σεπτέμβριος 2018. Πέντε νεαροί ηλικίας 12 έως 14 ετών αγοράζουν καπνικά είδη από κατάστημα της Ρόδου με πλαστά χρήματα. Οι μαθητές είχαν καταφέρει να διοχετεύσουν στην αγορά του νησιού 8 πλαστά χαρτονομίσματα των 50 ευρώ, εξαργυρώνοντάς τα σε ψιλικατζίδικα, τουριστικά καταστήματα και περίπτερα, εισπράττοντας τα ρέστα. Οπως αποδείχτηκε, είχαν αποκτήσει συνολικά 40 πλαστά χαρτονομίσματα με αντίτιμο 300 ευρώ, τα οποία πλήρωσαν με Bitcoin, μέσω του dark web. Είναι χαρακτηριστικό ότι η έρευνα της Ασφάλειας διήρκεσε 2,5 χρόνια μέχρι να καταφέρουν οι Αρχές, τελικά, να βρουν τον τρόπο που τα παραχαραγμένα χρήματα έφτασαν στα χέρια των νεαρών. Η φαινομενικά απλή συναλλαγή τους είχε γίνει «αόρατη» με τη χρήση κρυπτονομισμάτων. Η συγκεκριμένη υπόθεση είναι μία μόνο από τις περιπτώσεις που μικρά παιδιά, ηλικίας μόλις 12 ετών, δείχνουν την ικανότητά τους να ελίσσονται και να παρανομούν στον Κυβερνοχώρο από το δωμάτιο του σπιτιού τους.
«Παρά το γεγονός ότι τα ανταλλακτήρια κρυπτονομισμάτων κρατάνε στοιχεία για τα “ψηφιακά πορτοφόλια”, είναι εύκολο για κάποιον να τα ανακατευθύνει και να χάσεις τα ίχνη του», επισημαίνουν στον Ελεύθερο Τύπο της Κυριακής στελέχη της Διεύθυνσης Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος. Οπως τονίζουν, «τα ανταλλακτήρια δεν είναι όπως οι τράπεζες, είναι χρονοβόρο και δύσκολο να ανιχνεύσουμε, θέλει ειδικούς στην έρευνα». Μέχρι στιγμής, η Δίωξη διαχειρίζεται, κυρίως, χρήση κρυπτονομισμάτων για εγκληματικούς σκοπούς από ενήλικες, με τους νεαρούς κυβερνοεγκληματίες να μην έχουν ανεπτυγμένη δράση εντός των συνόρων. Ανάμεσα στα αδικήματα που έχουν καταγραφεί είναι: Επιθέσεις σε περιφερειακά συστήματα με τους δράστες να ζητούν λύτρα σε Bitcoin, εκβιάσεις, απάτες για επενδύσεις με κρυπτονομίσματα, ακόμα και «ψάρεμα» σε «ψηφιακά πορτοφόλια» μέσω κακόβουλων εφαρμογών. Ο στόχος είναι πάντα η ανωνυμία και η δυσκολία των Αρχών να φτάσουν στα ίχνη των διαδικτυακών δραστών.
Προειδοποίηση
Η Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος προειδοποιεί:
- Ελλοχεύει ο κίνδυνος απώλειας χρημάτων κατά την πραγματοποίηση συναλλαγών σε διαδικτυακά ανταλλακτήρια εικονικών-ψηφιακών νομισμάτων, καθώς οι πλατφόρμες αυτές δεν υπόκεινται σε ρύθμιση και ορισμένες εξ αυτών έπαυσαν να λειτουργούν ή κατέρρευσαν.
- Η αξία ενός ψηφιακού-εικονικού νομίσματος δύναται να αλλάξει δυναμικά, είναι ιδιαίτερα ευμετάβλητη και μπορεί ακόμα και να μηδενιστεί.
- Το «ψηφιακό πορτοφόλι» αποθήκευσης των εικονικών νομισμάτων μπορεί να υποκλαπεί και η ανάκτηση του κωδικού πρόσβασης καθίσταται τεχνικά ιδιαίτερα δυσχερή έως και αδύνατη.
ΜΑΡΤΥΡΙΑ ΜΑΘΗΤΗ Α’ ΛΥΚΕΙΟΥ: «Βγάζεις χρήματα εύκολα και αβίαστα»
Επτά λόγοι που το Blogging είναι απαραίτητο για το E-commerce σου!
Γράφει ο ΑΓΓΕΛΟΣ ΑΓΓΕΛΙΔΗΣ
Ο Ν.Ε. είναι κλασικός έφηβος. Μαθητής της Α’ τάξης Γενικού Λυκείου της Θεσσαλονίκης, ντύνεται με ρούχα της μόδας, κυκλοφορεί πάντα με κινητό, ακούει μοντέρνα μουσική, είναι φοβερός γκατζετάκιας και έχει στην κατοχή του… κρυπτονομίσματα! «Εχω Solana, γιατί θεωρώ ότι έχουν μεγαλύτερη απόδοση…», λέει με αφοπλιστική άνεση και σοβαρότητα στον «Ε.Τ.» της Κυριακής.
Το ερέθισμα το έλαβε μέσα από βίντεο που έχουν αναρτηθεί στο YouΤube.
«Πέρσι, σε ηλικία 14 ετών, έβλεπα διάφορα βίντεο και επισκεπτόμουν διάφορες ιστοσελίδες. Ετσι, παρατήρησα ότι υπάρχει τρόπος να βγουν με εύκολο και αβίαστο τρόπο κάποια χρήματα», πρόσθεσε. Ως ανήλικος, δεν μπορούσε να αποκτήσει μόνος του κρυπτονομίσματα. «Ετσι, έκανα βαθιά έρευνα και παρουσίασα στους γονείς μου τι είναι το κρυπτονόμισμα και πώς “δουλεύει”. Στην αρχή ήταν λίγο επιφυλακτικοί, αλλά είχα μία ορθή απάντηση σε κάθε ερώτησή τους. Υστερα από αυτό, μου έκαναν δώρο για τη γιορτή μου το ποσό των 30 ευρώ, το οποίο μου επέτρεψαν να μετατρέψω σε κρυπτονόμισμα», υπογράμμισε.
Τα διαδικαστικά ανέλαβε ο πατέρας, ο οποίος μπήκε στην κατάλληλη ιστοσελίδα, έκανε εγγραφή, παρουσίασε όλα τα απαραίτητα έγγραφα και αντάλλαξε στο όνομα του γιου του τα 30 ευρώ με 0,25 Solana. «Πλέον, έχω κατεβάσει την εφαρμογή στο κινητό μου και παρακολουθώ τη διατίμηση. Μπορώ να το κάνω και από τον υπολογιστή μου. Για όσους δεν ξέρουν δεν αυξάνεται το ποσό του κρυπτονομίσματος, αλλά ανεβοκατεβαίνει η αξία του. Αυτήν τη στιγμή που μιλάμε, μπορώ να ανταλλάξω τα 0,25 Solana στην τιμή των 37 ευρώ. Δεν είναι και άσχημα. Πρόκειται για μία απόδοση 23% σε διάστημα ενός έτους. Καμία τράπεζα δεν θα σου δώσει τέτοιο επιτόκιο», λέει ο 15χρονος. Πρόσθεσε ότι υπήρχε μέρα που η αξία εκτοξεύτηκε στο 15%, αλλά και μέρα που βυθίστηκε με -12%.
Τόνισε ότι οι συνομήλικοί του, αν και έχουν ακουστά τα κρυπτονομίσματα, δεν έχουν εντρυφήσει ιδιαίτερα στο… σπορ. «Ακόμη προτιμούν άλλα πράγματα. Εγώ το βρίσκω πολύ ενδιαφέρον και δεν αποκλείω να επενδύσω κι άλλα χρήματα. Εφόσον, βέβαια, έχω την έγκριση της οικογένειας, όσο είμαι ανήλικος», είπε.
Ερωτηθείς αν αισθάνεται «περίεργα» από τα γεγονότα ότι δεν μπορεί να πληρώσει κάτι με κρυπτονόμισμα και πως το ρίσκο μπορεί να είναι μεγάλο, απάντησε: «Το ρίσκο δεν το θεωρώ μεγάλο. Ετσι κι αλλιώς, έβαλα 30 ευρώ. Μπορείς να εξαργυρώσεις και να ανταλλάξεις άμεσα τα Solana σου. Και ήδη ορισμένες “ψαγμένες” ιστοσελίδες δίνουν τη δυνατότητα στον χρήστη-επισκέπτη να κάνει πληρωμές με κρυπτονόμισμα. Εχει αρχίσει η αγορά να προσαρμόζεται στα νέα δεδομένα», κατέληξε.
Ακολούθησε το eleftherostypos.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις
Ειδήσεις σήμερα
- Ουκρανία: Βομβαρδισμούς καταγγέλουν Ουκρανοί και Ρώσοι αυτονομιστές – Τζόνσον: Δεν σκέφτεται λογικά ο Πούτιν
- Euroferry Olympia: Βρέθηκε ζωντανός και διεσώθη Λευκορώσος επιβάτης – Άκουγε φωνές άλλων επιβατών
- Τροχαίο ατύχημα στη Συγγρού – Διέφυγε ο οδηγός που το προκάλεσε [βίντεο]
- ΣΥΡΙΖΑ: Σχέδιο για αλλαγή ονόματος και χρώματος – Τι εισηγούνται στον Τσίπρα
- Γιώργος Κύρτσος: Το παρασκήνιο της διαγραφής του
- Ουκρανία-Ανάλυση: 12 ερωτήσεις και απαντήσεις για την ουκρανορωσική κρίση
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr