Η γυναίκα, γνωστή μόνο ως «ασθενής της Νέας Υόρκης», διαγνώστηκε με HIV το 2013 και εμφάνισε λευχαιμία το 2017. Η κατάστασή της φαινόταν απελπιστική, αλλά την καθιστούσε ιδανική υποψήφια για μια σπάνια – και δυνητικά πολύ επικίνδυνη – θεραπεία με βλαστοκύτταρα.
Λόγω του υψηλού ποσοστού θνησιμότητας, η διαδικασία προσφέρεται μόνο σε ασθενείς με HIV που έχουν επίσης και καρκίνο σε τελευταίο στάδιο, γεγονός που απαιτεί επείγουσα παρέμβαση.
Για να χορηγηθεί η θεραπεία, οι γιατροί πρέπει να λάβουν αίμα από τον ομφάλιο λώρο και μυελό των οστών από έναν δότη με μια μοναδική μετάλλαξη, η οποία παρέχει στον δότη ανοσία στον ιό. Αυτό απαντάται μόνο στο 1% του πληθυσμού, κυρίως στους βόρειους Ευρωπαίους.
Το αίμα του ομφάλιου λώρου βοηθά στην καταπολέμηση των καρκίνων που εντοπίζονται στο αίμα, ενώ ο μυελός των οστών παρέχει επιπλέον βλαστοκύτταρα στο σώμα, βελτιώνοντας έτσι την αποτελεσματικότητα της θεραπείας.
Η εν λόγω γυναίκα υποβλήθηκε στην επικίνδυνη διαδικασία πριν από τέσσερα χρόνια, στο New York-Presbyterian Weill Cornell Medical Center. Οι γιατροί είπαν στο NBC ότι το σώμα της αντέδρασε καλά στην επέμβαση και αμέσως μετά καταγράφηκαν θετικά αποτελέσματα.
Ο καρκίνος της ασθενούς υποχώρησε και πριν από ένα χρόνο μπόρεσε να διακόψει τη θεραπεία για τον HIV.
Έκτοτε, η γυναίκα έχει επανειλημμένα ελεγχθεί χωρίς σημάδια επανεμφάνισης του ιού. Οι κλινικοί γιατροί της πήραν επίσης κύτταρα και προσπάθησαν να τα μολύνουν με τον ιό HIV σε εργαστήριο, αλλά δεν μπόρεσαν να το κάνουν.
Πιέσεις στην Google να πουλήσει το Chrome
Σε αυτό το σημείο, η «ασθενής από τη Νέα Υόρκη» μπορεί να θεωρηθεί ότι είναι η πρώτη γυναίκα και το τέταρτο άτομο που θεραπεύτηκε ποτέ από τον ιό. Δύο ακόμη γυναίκες είναι γνωστό ότι έχουν ξεπεράσει τον ιό με φυσικό τρόπο.
Οι γιατροί, ωστόσο, δεν βιάζονται να πανηγυρίσουν μια ολοκληρωτική νίκη. «Δεν θέλουμε να τα παραλέμε», προειδοποίησε η Δρ. Υβόν Τζ. Μπράισον της Ιατρικής Σχολής David Geffen του UCLA. Σύμφωνα με τη γιατρό, η «ύφεση» θα ήταν η καταλληλότερη λέξη για να περιγράψει την κατάσταση της γυναίκας αυτή τη στιγμή.
Θα πρέπει να περάσουν μερικά ακόμη χρόνια για να μπορέσουν οι γιατροί να ανακηρύξουν επίσημα την «ασθενή της Νέας Υόρκης» ιαθείσα.
Η Δρ Μπράισον είπε ότι εξακολουθεί να είναι «ενθουσιασμένη» από το αποτέλεσμα της θεραπείας με βλαστοκύτταρα, λέγοντας ότι δίνει στους ερευνητές «περισσότερη ελπίδα και περισσότερες επιλογές για το μέλλον».
Ο συνάδελφός της, Δρ. Κόεν βαν Μπέσιεν, διευθυντής του Προγράμματος Μεταμόσχευσης Βλαστοκυττάρων, είπε ότι υπάρχουν αυτή τη στιγμή «περίπου 50 ασθενείς ετησίως στις ΗΠΑ που θα μπορούσαν να ωφεληθούν από αυτή τη διαδικασία».
ΠΗΓΗ: RT
Ακολούθησε το eleftherostypos.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις
Ειδήσεις σήμερα
- Κορονοϊός: Συνεδριάζει σήμερα η Επιτροπή – Ποια μέτρα είναι «υποψήφια» για χαλάρωση
- Δραματική διαμαρτυρία στο Μεξικό: Μετανάστες ράβουν τα στόματά τους
- Απογραφή 2021: Παράταση επτά ημερών – Ποιες είναι οι 12 «προβληματικές» περιοχές
- Δολοφονία Άλκη: Οι επιζήσαντες της επίθεσης απέναντι στους δώδεκα χούλιγκαν
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr