Ενώ υπάρχει ήδη τεχνολογία που επιτρέπει στους ανθρώπους να χειρίζονται ρομπότ εξ αποστάσεως, αυτό που κάνει αυτό το έμπλαστρο «ηλεκτρονικού δέρματος» να ξεχωρίζει είναι το γεγονός ότι είναι πολύ λιγότερο ογκώδες, πιο εύκολο στον χειρισμό και προφανώς παρέχει περισσότερη ανατροφοδότηση από τους προκατόχους του, όντας πιο ευαίσθητο.
Σε ένα άρθρο που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Science Advances, οι Κινέζοι ερευνητές εξηγούν με περισσότερες λεπτομέρειες από τι αποτελείται το «ηλεκτρονικό δέρμα».
Όπως εξηγούν, τα «μπαλώματα» από το δέρμα αυτό τοποθετούνται πάνω στο σώμα του χειριστή του ρομπότ και οι αισθητήρες που αυτά φέρουν ενεργοποιούνται, κάθε φορά που κινείται ο χειριστής. Στη συνέχεια, το ηλεκτρονικό δέρμα στέλνει ένα σήμα μέσω Bluetooth ή μέσω του ίντερνετ ή μέσω ενός τοπικού δικτύου στο ρομπότ. Στο ρομπότ έχουν προσαρτηθεί παρόμοιοι αισθητήρες.
Όταν το ρομπότ λαμβάνει το σήμα, ενεργοποιούνται επάνω του μικροσκοπικοί μαγνήτες που δονούνται σε διαφορετικές συχνότητες ο καθένας, ανάλογα με την πίεση που ασκείται σε κάθε χιλιοστό του σώματος του χειριστή- και κατ’ επέκταση, του ρομπότ. Η επικοινωνία μεταξύ τους είναι αμφίδρομη, πράγμα που σημαίνει ότι και ο χειριστής μπορεί να «αισθανθεί» τις κινήσεις που κάνει το ρομπότ.
Το ηλεκτρονικό δέρμα είναι τόσο ευαίσθητο, που ένας χειριστής δήλωσε ότι μπορεί να αισθανθεί, στο δικό του χέρι, τη διαφορά μεταξύ ενός σκληρού και ενός πιο μαλακού ελαστικού που κρατούσε το ρομπότ.
Λάζαρος Καραούλης στον ΕΤ: «Φέρνουμε την Τεχνητή Νοημοσύνη στον Δήμο Αθηναίων»
Με τη χρήση του Bluetooth, τα σήματα ανάδρασης παραδίδονται σε μόλις τέσσερα μικροδευτερόλεπτα, με αυτόν τον αριθμό να αυξάνεται πολλαπλά κατά τη λειτουργία μέσω ενός δικτύου Wi-Fi, σύμφωνα με το άρθρο. Ωστόσο, ανεξάρτητα από το πώς μεταδίδονται τα δεδομένα, η καθυστέρηση μικρότερη από τα 550 μικροδευτερόλεπτα που χρειάζεται ένας μέσος άνθρωπος για να αντιδράσει σε απτικά ερεθίσματα, ούτως ή άλλως.
Η μπαταρία της συσκευής επιτρέπει πάνω από μία ώρα αδιάκοπης εργασίας, ενώ σε κατάσταση αναμονής μπορεί να διαρκέσει έως και δύο εβδομάδες.
Αν και εξακολουθεί να είναι πρωτότυπο, το σύστημα θα μπορούσε να είναι χρήσιμο στην πορεία, με την απόρριψη βομβών και τον καθαρισμό ραδιενεργών αποβλήτων να είναι μόνο μερικές από τις περιπτώσεις όπου η ρομποτική βοήθεια πιθανότατα θα ήταν σημαντική.
ΠΗΓΗ: RT
Ακολούθησε το eleftherostypos.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις
Ειδήσεις σήμερα
- Βιασμός στη Θεσσαλονίκη: Συγκλονίζουν το πανελλήνιο οι νέες αποκαλύψεις – Κύκλωμα μαστροπείας και διακίνησης ναρκωτικών, 4-5 άτομα τα ηγετικά στελέχη [βίντεο]
- Rafale: Στην Τανάγρα σήμερα τα έξι υπερόπλα των αιθέρων – Σκεπάζουν τον ουρανό πάνω από την Ακρόπολη
- Κορονοϊός: Σήμερα οι αποφάσεις για την άρση κάποιων μέτρων – Ανησυχία για την εκατόμβη νεκρών και την αύξηση διασωληνωμένων
- Καιρός: Ψυχρή εισβολή στην Ελλάδα – Κρύο και χιόνια στην Αττική από Σαββατοκύριακο
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr