Η 120 τ.μ. κατοικία τους, με το όνομα «AMADEE-20» είναι κρυμμένη κάτω από μια βραχώδη προεξοχή. Μέσα οι επιστήμονες κοιμούνται, τρώνε και διεξάγουν πειράματα.
Όταν βγαίνουν από την «κρυψώνα» τους, οι επίγειοι αστροναύτες φορούν διαστημικές στολές με κάμερες, μικρόφωνα και αυτόνομα αναπνευστικά συστήματα.
«Κάθε λάθος που κάνουμε εδώ στη γη, ελπίζουμε να μην το επαναλάβουμε στον Άρη», λέει ο Γκέρνοτ Γκρόμερ, διευθυντής του αυστριακού διαστημικού φόρουμ. Το αυστριακό φόρουμ τρέχει το έργο μαζί με την Ισραηλινή Διαστημική Υπηρεσία και την τοπική ομάδα D-MARS.
Οι πρόσφατες αποστολές στον Άρη μαγνήτισαν τους λάτρεις της αστρονομίας σε όλο τον κόσμο με τα ρομποτικά ρόβερ όπως το Perseverance της NASA και, για πρώτη φορά, το ελικόπτερο Ingenuity, που προσέφεραν μια ματιά στην επιφάνεια του πλανήτη. Αλλά, μια επανδρωμένη αποστολή στον Άρη είναι πιθανό να χρειαστεί πάνω από μια δεκαετία για να υλοποιηθεί.
Με το AMADEE-20, το οποίο έπρεπε να δημιουργηθεί το 2020 αλλά αναβλήθηκε λόγω του COVID-19, η ομάδα ελπίζει να φέρει νέα δεδομένα που θα βοηθήσουν στην προετοιμασία για αυτήν την αποστολή, όταν έρθει η ώρα της.
Λάζαρος Καραούλης στον ΕΤ: «Φέρνουμε την Τεχνητή Νοημοσύνη στον Δήμο Αθηναίων»
«Ο “Αρειανός” μας βιότοπος, αυτή τη στιγμή, είναι ο πιο πολύπλοκος και σύγχρονος αναλογικός ερευνητικός σταθμός σε αυτόν τον πλανήτη», είπε ο Γκρόμερ.
Τα έξι μέλη της ομάδας είναι συνεχώς μπροστά από μια κάμερα, ενώ οι κινήσεις τους στο εσωτερικό του AMADEE-20 παρακολουθούνται συνέχεια- όπως και όλες οι ζωτικές τους ενδείξεις (παλμός, θερμοκρασία, πίεση, αναπνοή κτλ). Έξω, άλλοι μηχανικοί και ειδικοί εργάζονται με drone και rover, για να βελτιώσουν την αυτόνομη πλοήγηση και χαρτογράφηση, σε έναν κόσμο όπου το GPS δεν είναι διαθέσιμο.
Όλοι μαζί θα πραγματοποιήσουν περισσότερα από 20 πειράματα σε τομείς όπως η γεωλογία, η βιολογία και η ιατρική και ελπίζουν να δημοσιεύσουν μερικά από τα αποτελέσματα όταν τελειώσουν.
«Είμαστε έξι άτομα που δουλεύουμε σε ένα στενό χώρο υπό μεγάλη πίεση για να κάνουμε πολλές δοκιμές. Σίγουρα θα υπάρξουν προκλήσεις », είπε ο 36χρονος Άλον Τέντζερ, φορώντας το διαστημικό κοστούμι, που φέρει περίπου 50 κιλά εξοπλισμού. «Αλλά εμπιστεύομαι το πλήρωμά μου και πιστεύω ότι είμαστε σε θέση να ξεπεράσουμε αυτές τις προκλήσεις».
ΠΗΓΗ: New York Post
Ακολούθησε το eleftherostypos.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις
Ειδήσεις σήμερα
Τροιζηνία: Στο νοσοκομείο 13χρονος μετά από bullying – Τι κατήγγειλε η μητέρα του
- Διπλό καμπανάκι για εμβόλιο και «ανοησίες» – Οι 19 περιοχές με χαμηλή κάλυψη
- Όρια ηλικίας: Έξοδος με μειωμένη για μητέρες από 56,9 έως 61,6 ετών και με αυξήσεις συντάξεων [αναλυτικοί πίνακες για ΙΚΑ, ΔΕΚΟ, Τράπεζες]
- Οδοιπορικό του Ε.Τ. στα καμένα της Βαρυμπόμπης – Τα αντιπλημμυρικά έργα που βαίνουν βραδέως και η αγωνία των κατοίκων
- Απελευθέρωση Αθήνας: 77 χρόνια από το οριστικό κατέβασμα του αγκυλωτού σταυρού που μόλυνε την Ακρόπολη
- Σεξοτουρισμός: Ο κορονοϊός έσβησε τα κόκκινα φανάρια στη Ταϊλάνδη
- Πάρνηθα: Τι απαντά το δασαρχείο για το ελάφι που ψυχορραγούσε για τρεις ημέρες
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr