Οι ερευνητές δίδαξαν έξι παπαγάλους kea, στο Καταφύγιο Άγριας Ζωής «Willowbank», να χειρίζονται οθόνες αφής. Τα πουλιά κλήθηκαν να εκτελέσουν μια σειρά εργασιών που ήταν είτε εντελώς φυσικές , εντελώς ψηφιακές, ή ένα μείγμα και των δύο.
Η Αμαλία Μπάστος, υποψήφια διδάκτορας στο Πανεπιστήμιο του Όκλαντ και επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης, δήλωσε ότι ενώ τα kea έχουν εκπαιδευτεί να χρησιμοποιούν ηλεκτρονικές συσκευές ξανά στο παρελθόν, η νέα έρευνα έδειξε ότι οι εικονικές δοκιμές θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για να μελετήσουν με ακρίβεια τη φυσική συμπεριφορά του πτηνού στον πραγματικό κόσμο.
Η Μπάστος ελπίζει ότι η έρευνα θα μπορούσε να βελτιώσει την επιτυχία των προγραμμάτων εκτροφής και κατόπιν απελευθέρωσης στη φύση, για τους συγκεκριμένους παπαγάλους, που απειλούνται με εξαφάνιση. «Είναι πραγματικά δύσκολο να κρατηθούν σε αιχμαλωσία επειδή είναι τόσο έξυπνοι, οπότε πρέπει να ενισχύονται διαρκώς διανοητικά, για να παραμένουν ψυχικά υγιείς», είπε. Αυτό απαιτεί από τους ζωοφύλακες να δίνουν στα πουλιά διασκεδαστικά παιχνίδια, με τα οποία θα μπορούν να ακονίζουν το, ούτως ή άλλως «κοφτερό» μυαλό τους.
Το kea είναι ο μοναδικός αλπικός παπαγάλος στον κόσμο. Το 2017, το kea ανακηρύχθηκε «Πτηνό της χρονιάς» στη Νέα Ζηλανδία. Πρόκειται για ένα άκρως διερευνητικό και άτακτο είδος, διαβόητο για τις επιθέσεις του στους υαλοκαθαριστήρες αυτοκινήτων και σε σακούλες με ψώνια. Σε μια περίπτωση, ένα kea είχε κλέψει το… διαβατήριο ενός Σκωτσέζου .
Οι απειλές για την επιβίωση του είδους περιλαμβάνουν τη συχνή δηλητηρίαση των πτηνών από μόλυβδο, καθώς και τον θάνατο πτηνών εξαιτίας της αλληλεπίδρασής τους με ανθρώπους.
Η Μπάστος υπογραμμίζει ότι το kea που εκτρέφεται σε αιχμαλωσία και του παρέχεται «ψυχικός εμπλουτισμός» μέσω οθονών, χωρίς ανθρώπινη αλληλεπίδραση, μπορεί να είναι πιο κατάλληλο για απελευθέρωση στη φύση. «Είναι πραγματικά σημαντικό να τους κρατάμε μακριά από το ανθρώπινο περιβάλλον, όσο το δυνατόν περισσότερο», είπε.
Επειδή τα ράμφη των πτηνών είναι κατασκευασμένα από κερατίνη – όπως τα νύχια των ανθρώπων – και δεν μπορούν να ενεργοποιήσουν οθόνες αφής, οι ερευνητές αλείφουν φυστικοβούτυρο στις συσκευές και εκπαιδεύουν τα kea να ενεργοποιούν τις οθόνες, γλείφοντάς τες.
Επτά λόγοι που το Blogging είναι απαραίτητο για το E-commerce σου!
Στο πρόσφατο πείραμα, η ερευνητική ομάδα έδειξε στα kea με μια μαύρη μπάλα, που βρισκόταν πάνω σε μια τραμπάλα, δίπλα από δύο κουτιά. Η τραμπάλα έγερνε και έτσι η μπάλα έπεφτε σε ένα από τα δύο κουτιά. Τα kea έμαθαν να παρακολουθούν την μπάλα και να επιλέγουν το κουτί στο οποίο έπεφτε. Οι σωστές «μαντεψιές» βραβεύονταν με φαγητό.
Το πείραμα επαναλήφθηκε στην οθόνη με μια εντελώς εικονική μπάλα και εικονικά κουτιά, πριν οι ερευνητές επαναλάβουν την εργασία με ένα μείγμα εικονικών και φυσικών στοιχείων.
Στο τρίτο σκέλος του πειράματος, τα kea μπερδεύονταν και περίμεναν ότι ένα πραγματικό κουτί θα περιείχε μια εικονική μπάλα, κάτι που δείχνει ότι τα πουλιά πίστευαν πως ένα συμβάν στην οθόνη μπορεί να συνδέεται με τον πραγματικό κόσμο.
Μια παρόμοια μελέτη, που εξέταζε τις αντίστοιχες αντιληπτικές ικανότητες των ανθρώπων, διαπίστωσε ότι τα βρέφη ηλικίας 19 μηνών μπορούν να διακρίνουν τον πραγματικό από τον εικονικό κόσμο και να μην περιμένουν τα γεγονότα μεταξύ των δύο κόσμων να διασταυρώνονται.
«Θα περιμέναμε ότι τα νεότερα βρέφη θα συμπεριφέρονταν περισσότερο σαν kea, καθώς θα μπορούσαν να πιστεύουν ότι οι δύο κόσμοι συνδέονται», δήλωσε η Μπάστος.
Η μελέτη δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό Biology Letters.
ΠΗΓΗ: The Guardian,Amalia Bastos
Ακολούθησε το eleftherostypos.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις
Ειδήσεις σήμερα
- Σεισμός στο Ηράκλειο: Αναλυτικά όλα τα μέτρα της κυβέρνησης για τους σεισμοπαθείς
- Συμφωνία Ελλάδας-Γαλλίας: Μοναδικό πλαίσιο στρατηγικής σχέσης – Πώς λειτουργεί η ρήτρα αμοιβαίας συνδρομής
- Α/ΓΕΕΘΑ: Τρόλαρε τους Τούρκους με επική ανάρτηση – «Το υποβρύχιο “Παπανικολής” είναι στο Καστελόριζο για όσους προσπαθούν να το εντοπίσουν»
- Πώς προέβαλαν τα τουρκικά και διεθνή μέσα την ελληνογαλλική συμφωνία
- Αντιεμβολιαστές: Αυτά είναι τα 4 site που εντόπισε η ΕΛ.ΑΣ. για διασπορά fake news
- Belharra: Αυτή είναι η νέα φρεγάτα του Πολεμικού Ναυτικού – Οι εξωπραγματικές δυνατότητες της
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr