Η εκπαιδευτική αυτή μέθοδος αναπτύχθηκε με την πρωτοβουλία μιας καθηγήτριας και γνωρίζει ήδη μεγάλη επιτυχία.
Η μέθοδος χρησιμοποιείται κυρίως από σχολεία της περιοχής και μη κερδοσκοπικές οργανώσεις.
Το πρόγραμμα προορίζεται για μαθητές, ηλικίας 3-18 ετών, που βρίσκονται στο φάσμα του αυτισμού και έχει σκοπό τη βελτίωση των κοινωνικών τους δεξιοτήτων, μέσα από την αλληλεπίδρασή τους με τα ρομπότ, ώστε τα παιδιά να είναι πιο κοινωνικά στην καθημερινότητά τους και να μπορούν να αντιμετωπίζουν, πιο αυτόνομα, προβλήματα όπως οι διενέξεις ή ο εκφοβισμός από τρίτους.
Η καθηγήτρια Κάθριν Σο, η οποία διδάσκει εκπαιδευτική ψυχολογία στο Κινεζικό Πανεπιστήμιο του Χονγκ Κονγκ, δήλωσε πως από το 2015, περισσότερα από 2.100 παιδιά έχουν συμμετάσχει στο εν λόγω πρόγραμμα.
«Τα άτομα με αυτισμό συνήθως έχουν ελάχιστη διάθεση επικοινωνίας με άλλους και είναι υπερευαίσθητα απέναντι στον κόσμο που τα περιβάλλει», λέει η Σο.
«Έτσι, χρησιμοποιούμε τα ρομπότ για να βοηθήσουμε τα παιδιά να κοινωνικοποιηθούν, χωρίς να βιώνουν μεγάλο άγχος».
Τα ρομπότ παίζουν με τα παιδιά παιχνίδια «ρόλων» και απευθύνονται σε αυτά μέσω του προφορικού λόγου.
Τα μαθήματα συμπεριλαμβάνουν κυρίως δύο ρομπότ, τα οποία μιλούν και μεταξύ τους, υποδεικνύοντας στα παιδιά ποιες συμπεριφορές είναι κοινωνικά αποδεκτές και ποιες όχι.
Στη «Silicon Valley» της Ταϊβάν, εκεί όπου χτίζεται το μέλλον της τεχνολογίας παγκοσμίως
Μια 41χρονη μητέρα παιδιού με αυτισμό, η Μιουζ Γουόνγκ, δήλωσε πως η 5χρονη κόρη της συμμετέχει στο πρόγραμμα εδώ και 7 μήνες, με τις κοινωνικές της δεξιότητες να έχουν βελτιωθεί σημαντικά.
«Σιγά-σιγά αποκτά και η ίδια κοινωνική ζωή», λέει η μητέρα.
Αφού αλληλεπιδράσουν με τα ρομπότ, τα παιδιά καλούνται να επικοινωνήσουν και με κάποιον δάσκαλα, δοκιμάζοντας τα όσα έχουν μάθει.
Πάνω από 20 μη κερδοσκοπικές οργανώσεις, που χρηματοδοτούνται και από την κυβέρνηση έχουν υιοθετήσει την μέθοδο αυτή, ακολουθώντας το παράδειγμα πολλών σχολείων του Χονγκ Κονγκ και του Μακάου.
Η Σο, ως εμπνεύστρια του προγράμματος, ελπίζει η μέθοδός της να φέρει σημαντικές αλλαγές, περιορίζοντας τον αποκλεισμό των αυτιστικών παιδιών από τις πολυάριθμες πτυχές της κοινωνικής ζωής.
«Βελτιώνοντας την κοινωνική τους συμπεριφορά, ελπίζουμε ότι τα παιδιά θα δουν σημαντική βελτίωση στην ποιότητα ζωής τους εν γένει», λέει η καθηγήτρια.
ΠΗΓΗ: New York Post
Ειδήσεις σήμερα
- Πάσχα Μετακίνηση: Από σήμερα έλεγχοι και μπλόκα στα διόδια για να αποτραπεί η έξοδος στα χωριά
- Μένιος Φουρθιώτης: Έκρηξη τα ξημερώματα έξω από το σπίτι του [εικόνες]
- Σοκ στη Νέα Σμύρνη: 35χρονος επιτέθηκε σε μαθήτριες Λυκείου για να τις κακοποιήσει
- Self test: 13 εκατ. ευρώ για 10 εκατ. self tests – Καλύτερη τιμή εξασφάλισε η ΓΓΠ
Ακολούθησε το eleftherostypos.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr