Ο Γ Γ Πολιτικής Προστασίας με απόφασή του προχώρησε στην κήρυξη σε κατάσταση Έκτακτης Ανάγκης Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Ανάφης της Περιφερειακής Ενότητας Θήρας της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, για την αντιμετώπιση εκτάκτων αναγκών και τη διαχείριση των συνεπειών που προέκυψαν από τη σεισμική δραστηριότητα που εκδηλώνεται το τελευταίο χρονικό διάστημα στην παραπάνω περιοχή.
Σεισμοί στις Κυκλάδες: Θα συνεχιστούν για καιρό, ίσως μέχρι το Πάσχα, λένε οι ειδικοί – Πάνω από 100 καθημερινά
Περίπου 100 σεισμοί ταρακουνούν καθημερινά τους κατοίκους των νησιών στην περιοχή, σύμφωνα με τους ειδικούς. Σήμερα, Πέμπτη (13/2) αναμένεται να βρεθεί στη θαλάσσια περιοχή μεταξύ Σαντορίνης και Αμοργού το Ωκεανογραφικό «Αιγαίο», με πολυμελή επιστημονική ομάδα, η οποία θα αναλύσει περισσότερα δεδομένα από το γεωλογικό και γεωφυσικό υλικό στην περιοχή.
Το ωκεανογραφικό απέπλευσε από το λιμάνι του Πειραιά το απόγευμα της Τετάρτης (12/2) με μια πολυμελή ερευνητική ομάδα.
Οι έρευνες του ωκεανογραφικού στην περιοχή μεταξύ Σαντορίνης και Αμοργού θα περιλαμβάνουν:
1) Λεπτομερή βυθομετρική και μορφολογική αποτύπωση του πυθμένα με στόχο τον εντοπισμό φαινομένων ή δομών που σχετίζονται με τη δραστηριότητα των υποθαλάσσιων ρηγμάτων, την πιθανή εκδήλωση υποθαλάσσιων κατολισθήσεων και την εκτίμηση της επικινδυνότητας των υποθαλάσσιων πρανών σε κατολισθήσεις.
2) Καταγραφή υψηλής ανάλυσης σεισμικών τομών του υποστρώματος του πυθμένα με στόχο τη λεπτομερή αποτύπωση του ανώτερου τμήματος των ρηγμάτων που πιθανόν έχουν δραστηριοποιηθεί κατά την τρέχουσα σεισμική διέγερση, καθώς και των πιθανών κατολισθητικών φαινομένων.
3) Καταγραφή πρόσθετων σεισμικών τομών μεγάλης διείσδυσης (multichannel reflection seismics), με στόχο τη συλλογή περισσότερων δεδομένων για τη γεωμετρία των ρηγμάτων σε μεγαλύτερα βάθη (> 1-2 χλμ.) κάτω από τον πυθμένα.
4) Μετρήσεις ωκεανογραφικών παραμέτρων (θερμοκρασία, θολερότητα, αλατότητα) και των συγκεντρώσεων ραδιενεργών στοιχείων (π.χ. ραδόνιο) στη στήλη του νερού και κοντά στον πυθμένα, με στόχο τον εντοπισμό πιθανής αυξημένης έκλυσης ρευστών (αερίων) από τα υποθαλάσσια ρήγματα της περιοχής.
ΕΚΠΑ: Πάνω από 16.500 σεισμοί από τις 26 Ιανουαρίου – Δύο ομάδες σεισμών που ανήκουν σε διαφορετικά ρήγματα
Συνολικά 16.500 σεισμοί έχουν εντοπιστεί στη ζώνη Σαντορίνης – Αμοργού από τις 26 Ιανουαρίου έως και τις 11 Φεβρουαρίου ανακοίνωσε η Διεπιστημονική Επιτροπή Διαχείρισης Κινδύνων και Κρίσεων ΕΚΠΑ.
Στην ανακοίνωσή της, η επιτροπή αναφέρει ότι «στην εικόνα της κατανομής των επικέντρων διακρίνονται δύο ομάδες σεισμών που πιθανόν ανήκουν σε διαφορετικές δομές οι οποίες έχουν ενεργοποιηθεί, μία στα νοτιοδυτικά της Ανύδρου και μια άλλη στα ανατολικά, και οι δύο σε διεύθυνση ΝΔ-ΒΑ».
Αναλυτικά η ανακοίνωση της Επιτροπής:
Από την έναρξη της σεισμικής δραστηριότητας στη ζώνη Σαντορίνης-Αμοργού στις 26 Ιανουαρίου έως και τις 11 Φεβρουαρίου 2025, το Εργαστήριο Σεισμολογίας (ΕΣ) του ΕΚΠΑ (http://dggsl.geol.uoa.gr/) έχει ανιχνεύσει και εντοπίσει συνολικά, με αυστηρά κριτήρια για τη διασφάλιση της ποιότητας των αποτελεσμάτων, πάνω από 16,500 σεισμούς με μεθόδους μηχανικής μάθησης (τεχνητής νοημοσύνης), εκ των οποίων άνω των 14,400 με μεγέθη Μ³1.0. Στις 11 Φεβρουαρίου καταγράφηκαν πάνω από 1,100 σεισμοί, με ~260 να έχουν μέγεθος Μ³2.5, 16 σεισμούς με Μ³4.0, και 4 σεισμούς με Μ³4.5, με τον μεγαλύτερο σεισμό να έχει μέγεθος 4.8. Σύμφωνα με τα στοιχεία καθημερινής ανάλυσης σεισμικών δεδομένων (χωρίς χρήση μεθόδων μηχανικής μάθησης) του Εργαστηρίου Σεισμολογίας του ΕΚΠΑ, κατά τη 12η Φεβρουαρίου έχουν καταγραφεί 108 σεισμοί, εκ των οποίων 16 με μεγέθη M≥4.0 και 5 με Μ≥4.5, ενώ ο μεγαλύτερος σεισμός σημειώθηκε στις 03:14:55 (τοπική ώρα) και είχε μέγεθος 5.0. Στην εικόνα της κατανομής των επικέντρων διακρίνονται δύο ομάδες σεισμών που πιθανόν ανήκουν σε διαφορετικές δομές οι οποίες έχουν ενεργοποιηθεί, μία στα νοτιοδυτικά της Ανύδρου και μια άλλη στα ανατολικά, και οι δύο σε διεύθυνση ΝΔ-ΒΑ.
![](https://eleftherostypos.gr/wp-content/uploads/2025/02/1-20250213-webp.jpg)
Στο πλαίσιο της πύκνωσης του σεισμολογικού δικτύου στην περιοχή γύρω από τη ζώνη Σαντορίνης-Αμοργού, μέλη του Εργαστηρίου Σεισμολογίας του ΕΚΠΑ μετέβησαν στις 11 Φεβρουαρίου στη νήσο Ίο, όπου εγκατέστησαν νέο σεισμολογικό σταθμό ευρέος φάσματος (HA.IOSI). Συγκεκριμένα, μετέβησαν ο Διευθυντής του Εργαστηρίου Καθηγητής Γεώργιος Καβύρης, ο Διευθυντής του Τομέα Γεωφυσικής και Γεωθερμίας Καθηγητής Νικόλαος Βούλγαρης, ο Επίκουρος Καθηγητής Βασίλειος Καπετανίδης και ο ΕΤΕΠ Βασίλειος Νικολής.
Η δράση αυτή πραγματοποιήθηκε με την αμέριστη βοήθεια του Δημάρχου κ. Γκίκα Γκίκα και τα μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου, τους οποίους και ευχαριστούμε θερμά.
Οι ψηφιακές καταγραφές του σταθμού είναι διαθέσιμες σε πραγματικό χρόνο στους φορείς του Ενιαίου Εθνικού Δικτύου Σεισμογράφων (ΕΕΔΣ), και σε δεύτερο χρόνο δημοσίως προσβάσιμες μέσω του κόμβου EIDA του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών.
Επίσης ο Επίκουρος Καθηγητής Βασίλης Σακκάς του Εργαστηρίου Γεωφυσικής του ΕΚΠΑ εγκατέστησε στη βραχονησίδα της Ανύδρου ενός νέου μόνιμου γεωδαιτικού σταθμού GPS/GNSS σε συνεργασία με το Τμήμα Γεωλογίας του Πανεπιστημίου Πατρών, το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο και τη Γεωγραφική Υπηρεσία Στρατού.
Παπανικολάου: Θα έχουμε σεισμική δραστηριότητα τουλάχιστον μέχρι το Πάσχα
Μέχρι το Πάσχα εκτιμάει ότι θα κρατήσουν οι σεισμοί στη Σαντορίνη ο καθηγητής Τεκτονικής Δυναμικής και Γεωλογίας, Δημήτρης Παπανικολάου, ενώ παράλληλα ρίχνει τα βέλη του στον κ. Γκανά, τονίζοντας ότι οι ηφαιστειακοί σεισμοί έχουν σταματήσει εδώ και έναν μήνα και οι υπόλοιπες τοποθετήσεις είναι περιττές.
Συγκεκριμένα, ο κ. Παπανικολάου ανέφερε στο Action 24: «Τα 4 εκατοστά που ανυψώθηκε η Καλντέρα είναι όσο ανυψώθηκε από το καλοκαίρι μέχρι πριν από έναν μήνα. Μην μπλέκουμε το φαινόμενο αυτό που είναι πρόσφατα και τελειωμένο με ό,τι συμβαίνει. Εδώ δεν έγινε το 2011, που η ανύψωση στην Καλντέρα ήταν μεγαλύτερη».
Επιμένουν τα ρίχτερ, ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα
Είναι χαρακτηριστικό ότι χθες (12/2) μέχρι το μεσημέρι σημειώθηκαν αλεπάλληλες δονήσεις, εξ αυτών οι εννέα ήταν άνω των 4 βαθμών της κλίμακας Pίχτερ. Η ισχυρότερη που καταγράφηκε (στις 10:29) ήταν 4,9 ρίχτερ και είχε επίκεντρο 27 χλμ. νοτιοδυτικά της Αρκεσίνης Αμοργού. Είχε προηγηθεί (περίπου στις τρεις τα ξημερώματα) μια σεισμική δόνηση της τάξεως των 5 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, προκαλώντας αναστάτωση στους κατοίκους της Σαντορίνης και της Αμοργού.
Ειδήσεις Σήμερα
- Δένδιας στο Asian News International: «Θα θέλαμε να δούμε την Ινδία παρούσα στην Ερυθρά Θάλασσα»
- Πραγματογνώμονες για Τέμπη: Τα 3 βίντεο δείχνουν την εμπορική αμαξοστοιχία – Δεν υπήρχε ύποπτο φορτίο στις πλατφόρμες
- Χριστίνα Κοραή: Η συνέντευξη με τον Ανδρέα Παπανδρέου και η απώλεια της αδελφή της – «Ο σταυρός που φοράω είναι με την στάχτη της» [βίντεο]
- Ζωολογικός κήπος απαγορεύει την είσοδο σε ασυνόδευτους άντρες γιατί… παρενοχλούν – «Δεν είμαστε καμπαρέ»